Не хлібом єдиним живе людина

Вона може досягти свого гідного розвитку лише тоді, коли дбає не тільки про матеріальні речі, які, як відомо, є лише помічниками для культурного й духовного зростання. Дбаючи про духовне, людина й сама стає кращою й успішною в усіх своїх починаннях. У Дністровську про це знають не з чуток.

Кілька років тому в місті, крім шкільних, було три загальнодоступні бібліотеки: дитяча, для дорослих і профспілкова бібліотека Молдавської ДРЕС. Усі вони розташовувалися за два кроки одна від одної. Водночас приміщення кожної з них потребували серйозного ремонту.

Після того, як керівництво Молдавської ДРЕС передало 15-тисячний книжковий фонд і приміщення найстарішої бібліотеки Дністровську, було ухвалено рішення зосередити в одному місці всі три бібліотеки. Хтось схвалював це рішення, а дехто мав навіть сумнів щодо його розумності. Однак згодом, коли всі книги були враховані й грамотно розкладені, зрозуміли: у місті утворився бібліотечний центр сімейного читання, який обслуговує нині близько двох з половиною тисяч читачів різного віку. Для дітей і дорослих працюють два абонементи. У невеликій читальній залі можна ознайомитися з газетами й журналами, провести зустрічі з читачами. На захопливі презентації дитячих видань, пізнавальні вікторини та свята книжки тут часто збираються школярі.

Три досвідчені бібліотекарі знають відповіді на будь-які запитання й уважно ставляться до своїх читачів. Треба віддати належне енергії завідувачки міської бібліотеки Юлії Есауловій. Раніше вона успішно відповідала за роботу дитячої бібліотеки, а тепер їй дісталися всі труднощі, пов’язані з переїздом, облаштуванням та налагодженням роботи установи. «Головне, що читачі до нас ідуть! – розповідає вона. – Зростає інтерес до класичної літератури. Ми забезпечуємо людей десятками найменувань журналів різних тематичних напрямків. Фонд регулярно поповнюється новими книгами. Бібліотека з вдячністю приймає численні дари й від читачів. Так, прекрасну серію класичної літератури нам нещодавно вручив депутат Верховної Ради Віктор Гузун. На суму понад 6 700 рублів здійснено піврічну передплату на 2018 рік періодичних видань для дітей і дорослих, і на республіканські газети «Приднестровье», «Адевэрул Нистрян» і «Гомін» зокрема.

Бібліотеку приєднали до мережі Інтернет. На початку листопада ми отримали від держадміністрації важливий для подальшої роботи подарунок: новенький ноутбук, системний блок та великий плазмовий телевізор».

Юлія Іванівна висловила вдячність за велику увагу до проблем бібліотеки главі держадміністрації Дністровська Сергію Карюку, його заступникові з соціальних питань Ірині Степановій, а також начальнику МУП «ЖЕУК Дністровська» Олегові Чебану та начальнику Дністровської ділянки ДУП «Водопостачання та водовідведення» Володимирові Кудренку. Тільки за останній місяць у Дністровській міській бібліотеці проведено роботи із заміни труб холодного та гарячого водопостачання, обліку витрати води, повністю замінено сантехнічне обладнання двох санвузлів. На черзі – ремонт електропроводки й приладів освітлення. Отже, вирішують і надалі вирішуватимуть давні проблеми. Водночас улюблена містянами бібліотека не перериває свою роботу і далі обслуговує читачів, які знають, що «не хлібом єдиним живе людина».

Лара   ЧАЙКА.