Акція «Фронтовий лист»

Дубоссарське відділення РПП «Оновлення» оголосило проведення інтернет-акції «Фронтовий лист». У ній можуть взяти участь усі охочі, хто готовий надати зі своїх сімейних архівів фронтові листи, нагородні документи, Листи подяки бійцям, похоронки, Почесні грамоти від імені Головнокомандувача, фронтові газети, листівки, бюлетені – загалом усе, що пов’язане з історією Великої Вітчизняної війни.

Як розповіла нам керівник Дубоссарського відділення Республіканської політичної партії «Оновлення» Ірина Владимирова, крім раніше поширеного оголошення вони додатково звернулися до всіх школярів, у першу чергу, звичайно, до учасників юнармійських загонів, до тих, хто залучений до військовопатріотичної роботи, членів рад шкільних музеїв з проханням приєднатися до акції. У рамках Року молоді партія ставить перед собою завдання залучити до цієї акції якомога більше молодих людей.

«Фронтовий лист» може стати найпотужнішим чинником патріотичного виховання. Коли учні самі розшукують ці документи, коли їх читають, вони мають можливість доторкнутися до історії Великої Вітчизняної війни, до історії своєї сім’ї та глибше усвідомити те, що відбувалося в той далекий час.

Одним із перших з документами тих часів прийшов Борис Герман. Він приніс лист свого діда з адресою «Польової пошти», але сказав, що точно знає, що лист був відправлений з Карельського фронту. Через два місяці після цього листа його дідусь загинув.

Документів, які ми зібрали, звичайно ж, небагато. Портретів тих часів значно більше. Ми років шість виготовляємо портрети для «Безсмертного полку». Вони були зроблені за життя, зберігаються в сімейних альбомах та архівах, а документів і листів відшукується набагато менше. Здебільшого збереглися листи й документи тих, хто загинув на фронті. Набагато менше нагадувань про війну в тих родинах, де члени сімей повернулися з війни живими. Напевно, у них, живих, було більше турбот, пов’язаних із життєвими справами. Їм належало відбудовувати й відновлювати країну. І якщо всі живі та здорові, то навіщо зберігати листи? У родинах, де хтось загинув, усе, що пов’язане з цим, зберігалося дуже дбайливо» – ділиться своїми спостереженнями Ірина Петрівна.

Багато солдатських «трикутників» уже практично розсипаються в руках. На більшості з них від часу майже стертий текст. Зазвичай листи писалися недогризками олівців, часто хімічним олівцем, який розмивається від вологи. Найкраще збереглися ті, що були написані ручкою з пером. У будь-якому випадку, все минає, все менше залишається свідчень нашої спільної історії. Тож завдання нашого покоління – зібрати по крихтах те, що ще залишилося, й оцифрувати.

Можливо, ми останні, хто може це зробити, хто може дістати від рідних додаткову інформацію до фронтових документів, хоча навіть тепер це далеко не завжди можливо. І вже точно ми – останні, хто може поспілкуватися з живими ветеранами. Необхідно це усвідомити. Акція «Фронтовий лист» дає нам можливість зорганізуватися і не упустити момент. Вона є продовженням онлайн-проекту «Безсмертний полк: пам’ять із сімейних альбомів дубоссарців», який проводився минулого року до святкування 75-річчя Великої Перемоги (онлайн-формат був обраний у зв’язку з епідеміологічною ситуацією).

За останньою інформацією, ідею «Фронтового листа» підхопили в керівництві «Оновлення». Тепер до акції приєднаються в партійних відділеннях по всій республіці.

Організатори акції просять приносити документи до 20 березня, для того, щоб можна було вчасно (до Дня Перемоги) створити відеоролик. Та якщо ви не вкладетеся в ці терміни – не турбуйтеся. Прийом предметів, пов’язаних з історією Великої

Вітчизняної війни, продовжиться і надалі.

На вас чекають з історичними з матеріалами в Дубоссарському відділенні РПП «Оновлення» у робочі дні з 9:00 до 12:00. Довідки за номерами телефонів: 2-25-87; 2-25-70.

Олексій   РОСТОВЦЕВ.

Фото з вiдкритих джерел.