Унікальна подія для слов’янських народів

Масляна – одне з найстаріших свят. Це свято-забава, яке зберегло свої традиції з язичницької культури й до наших днів. Смачне і неймовірно ситне свято триває упродовж тижня, який передує настанню Великого посту. Нині Масляна є одним із церковних свят і називається ще М’ясопусним або Сирним тижнем.

Назва свята пов’язана ще й із тим, що в тиждень перед Великим постом з раціону харчування виключалися м’ясні продукти, а от молочні ще вживати дозволялося: молоко, яйця, масло, сметана. У народі цей тиждень асоціюється зі смачними млинцями та веселими гуляннями. Мета таких гамірних масових заходів полягала в тому, щоб розбудити весну від сну і прогнати геть зиму.

У 2021 році Масляна відзначатиметься з 8 по 14 березня. Очікуються веселі проводи зими, осяяні радістю близького тепла, весняного оновлення природи. Головними атрибутами святкової події традиційно були й залишилися до наших днів забави, гуляння і, звичайно ж, млинці – круглі, рум’яні, гарячі. Раніше вони мали ритуальне значення, оскільки являли собою символ сонця, яке все яскравіше розгоралося, подовжуючи дні. Опудало Масляної обов’язково присутнє на святі.

Минали століття, змінювалося життя, з прийняттям на Русі християнства виникали нові, церковні свята, але широка Масляна продовжувала існувати. Її зустрічали й проводжали так само, як і в язичницькі часи.

Свого часу цар Олексій Михайлович найсуворішими заходами намагався втихомирити підданих, царськими указами забороняючи азартні ігри, кулачні бої, але йому це не вдалося зробити.

На кожен день масляного тижня існували певні обряди:

– понеділок – зустріч Масляної, день початку святкування; з дня зустрічі починають пекти млинці, причому перший млинець потрібно обов’язково віддати незаможним на помин покійних. У перший день Масляної споруджують із соломи опудало зими, яке колись возили вулицями;

– вівторок – загравання; в цей день відбувались оглядини наречених. Сімейні традиції взагалі мали вирішальне значення на Масляну;

– середа – ласуни (тещі запрошували на млинці зятів із дружинами);

– четвер – найбільш багатолюдні санні катання; діти та підлітки каталися на прикрашених гойдалках. Було заведено влаштовувати цікаві та веселі ігри. У цей час старші хлопці й дівчата активно залицялися одне до одного і шукали собі наречених, щоб після Великодня зіграти весілля;

– п’ятниця – тещині вечірки (зяті запрошували тещу на частування);

– субота – посиденьки зовиці (невістки запрошували в гості родичів чоловіка);

– неділя – прощений день (усі відвідували родичів, друзів і знайомих, обмінювалися поцілунками, поклонами та просили вибачення одне в одного, якщо образили словами або вчинками).

В останній день масляного тижня обов’язково здійснювали ритуал проводів Масляної з обов’язковим спаленням опудала Зими.

Це свято, як і раніше, люблять та шанують, і хоча б один день, але переважна більшість людей все ж виділяє на те, щоб попити чай зі смачними гарячими млинцями.

Фото з вiдкритих джерел.