Народний календар

За прикметами на 6 березня судили про те, якою буде весна. У народному календарі цей день називають Тимофій-Весновій, а православна церква вшановує пам’ять преподобного Тимофія – учня блаженного Феоктиста.

У VIII столітті Тимофій був настоятелем монастиря, розташованого поруч з Олімпійською горою в Малій Азії на кордоні Віфінії та Фригії (територія сучасної Туреччини). Ще в юності він поставив собі за правило ніколи не дивитися на жіноче обличчя і все життя був вірний цій обітниці. З юних років він присвятив себе молитвам і чернечим подвигам стриманості, за що був удостоєний від Всевишнього владою над нечистими духами та даром зцілення.

За молитвами Тимофія відбувалося багато чудес: біснуваті звільнялися від демонів, люди виліковувалися від важких захворювань.

Останні роки життя святий провів відлюдником, перебуваючи в безперервній молитві, мандрував пустелями й містами. Він дожив до глибокої старості, помер у 795 році.

Народні прикмети

Очікували, що з Тимофія повинні задути південні вітри. Якщо так і ставалося, то весна прийде вчасно.

Якщо на Тимофія була сонячна погода, літні люди виходили на призьбу, грілися на сонці, вели розмови, згадували кумедні історії та казки.

Навіть якщо на Тимофія була заметіль, наші пращури не засмучувалися, тому що березень – не грудень, з ним снігу не улежатися, а морозу не вжитися. Сонце теплом осяває землю і віщує швидку відлигу.

Якщо 6 березня день видавався погожим, то такою ж повинна бути й весна. Слухали також грім. Якщо перші гуркоти почуються при північному вітрі – до холодної весни, при східному – до теплої та сухої, при південному – просто до теплої.

Вважалося, що в день Тимофія- Весновія починається сокорух у кленах і березах.

Люди вірили, що в ніч на 6 березня сняться тільки віщі сни, на які варто звернути особливу увагу. Якщо уві сні обрізаєш собі волосся – це обіцяє бідність, заплітати коси – будуть неправдиві чутки. Якщо сниться, що ви ловите злочинця, – ваша друга половинка вам зраджує. Захворіти уві сні –здоров’я міцним буде.

Казали, що не можна в цей день залишати справи незавершеними. Також не можна випивати – наслідки можуть бути поганими, а якщо купити собі нове взуття на Тимофія, то воно прослужить довго.

Наpoджені цього дня, за прикметою, стають головними в сім’ї, оскільки мають сильний вольовий характер.

Старші люди також радили молоді 6 березня проводити більше часу на свіжому повітрі, тому що це дозволить зміцнити здоров’я і вберегтися від хвороб.

З народними звичаями

та прикметами знайомилася Наталя СИНЯВСЬКА.