Тривожна ситуація з COVID-19 наростає

Згідно з інформацією, озвученою в ході засідання Оперштабу при Президентові 11. 03. 2021 року, в республіці спостерігається зростання середньодобової захворюваності COVID-19. Якщо тижнем раніше вона становила 168 осіб, то тепер щодня виявляється в середньому 185 хворих. За тиждень на карантин закрито 13 груп у дитсадках і 57 класів у 29 школах. У Придністров’ї традиційний процес навчання призупинено майже у ста класах. На дистанційне навчання переведені 2 школи. Припинено прийом вихованців у 22 групах закладів дошкільної освіти. З огляду на цю тривожну статистику, прийнято рішення змінити строки та тривалість весняних шкільних канікул. Вони розпочнуться 15 березня і триватимуть два тижні.

У вищих і середніх спеціальних навчальних закладах динаміка захворюваності не критична. Там процес навчання триває в онлайн-режимі, але обстановку в них постійно моніторять. У разі її погіршення буде повернення на дистанційку.

Що стосується проведення культурно-масових заходів, то санепідемслужба наполягає на недоцільності в такій ситуації організовувати їх у закритих приміщеннях. З понеділка буде припинено роботу закладів культури та відпочинку – кінотеатрів, клубів, а також будинків культури, дитячих спортивних секцій і гуртків, організацій додаткової освіти. Глава держави це рішення підтримав, зазначивши, що в канікулярний період вкрай важливо максимально роз’єднати в усіх напрямках колективи, особливо дитячі, щоб погасити спалах захворюваності та звести ризики обміну інфекцією до мінімуму. «Специфіка вірусних захворювань в тому, що вони поширюються за принципом геометричної прогресії. Тому, що менше буде контактів, то менше людей потрапить у цю піраміду захворюваності. Якщо ми погасимо черговий спалах, то зможемо знову поступово оживляти життєдіяльність суспільства», – особливо підкреслив Вадим Красносельський.

На нараді йшлося не тільки про обмежувальні заходи, а й про захисно-профілактичні. Важливу роль у створенні колективного імунітету в Оперштабі відводять вакцинації. Робити щеплення придністровців почали 12 березня. Поки що препаратом «AstraZeneca». Крім уже доставлених у республіку 1 810 доз, очікується прибуття ще 600 доз вакцини. Заплановано навчальний семінар для персоналу, який бере участь у процесі вакцинації. Першими почали прищеплювати співробітників коронавірусних стаціонарів, відділень реанімації та інтенсивної терапії, а також медпрацівників установ амбулаторно-поліклінічної мережі. Поступово імунізація персоналу відбудеться у всіх медустановах, а також у соціальних установах закритого типу.

Принцип добровільності вакцинації є основоположним. Громадянам, які зробили два щеп-лення, видаватимуть відповідні сертифікати. Налагоджується робота з програмного забезпечення процесу реєстрації щеплених громадян із метою надання їм можливості вільного переміщення через кордон.

Президент запитував про забезпеченість медустанов протикоронавірусними препаратами. Йому доповіли про укладення договору на придбання 7 000 флаконів «Ремдесівіра» для потреб інфекційних госпіталів. Перша партія (2 000 штук) має надійти в республіку найближчим часом. Ще 5 000 штук – наприкінці березня – початку квітня. Препарат ефективний, але дорогий: вартість кожного флакона – 490 рублів. На резервних складах поки що є більше тисячі флаконів. Глава держави нагадав про необхідність своєчасно формувати запаси ліків і засобів індивідуального захисту.

Було порушено питання готовності госпітальної мережі до можливого напливу COVID-пацієнтів. На сьогодні зайнято 63 % ліжкового фонду. Розгортаються додаткові потужності. До прийому пацієнтів готові ще 1 500 ліжко-місць, понад 400 з яких – у Республіканській клінічній лікарні. Крім того, там готуються додаткові палати на 60 осіб у відділенні гнійної хірургії. За необхідності буде удвічі збільшено ліжковий фонд у Рибницькій лікарні.

Глава держави говорив про неприпустимість відмови в госпіталізації громадянам, які потребують стаціонарного лікування. Крім того, він окреслив необхідність у збільшенні кількості ліжко-місць для осіб, які очікують результатів лабораторного дослідження проб біоматеріалу. Знову зросла потреба у проведенні великої кількості лабораторних тестів. Це пов’язане з виявленням нового штаму коронавірусу. ПЛР-лабораторії переводять на посилений режим роботи. Планова госпіталізація громадян поки що припинена. При цьому екстрена допомога надаватиметься беззастережно та якісно. Приділив увагу Президент і контролю за дотриманням вимог самоізоляції осіб, які перебувають на домашньому лікуванні.

Олександр   ПЕТРЕНКО.