Ефективна робота законодавців

У рамках чергового пленарного засідання Верховної Ради, яке відбулося 10 березня, парламентарії розглянули та ухвалили низку важливих законопроектів щодо функціонування різних галузей держави.

Уряд ПМР ініціював законопроект «Про затвердження державної цільової програми «Профілактика вірусних гепатитів В і С в Придністровській Молдавській Республіці на 2021 – 2024 рр.». Його мета – глобальна ліквідація вірусних гепатитів, як великої проблеми в галузі охорони здоров’я суспільства.

За словами голови Комітету з соціальної політики й охорони здоров’я Сергія Чебана, Всесвітня організація охорони здоров’я запропонувала державам ухвалити такі програми. «Дійсно, в тих країнах, які прийняли ці програми, захворюваність та інвалідність різко знизилися. Ми, поки що, залишаємося на досить високому рівні щодо захворюваності на вірусний гепатит С, а наслідки такого вірусного захворювання – це цироз печінки та інвалідність», – пояснив законодавець.

За даними міжнародних організацій, території Молдови та ПМР посідають перше місце у світі за смертністю від цирозу печінки. Щорічно реєструється близько 70–72 летальних випадків на 100 тисяч населення.

Як зазначив головний лікар Центру з профілактики та боротьби зі СНІДОМ та інфекційними захворюваннями Олександр Гончар, непокоїть той факт, що саме захворюваність на цироз печінки у нашій республіці досить висока. Здебільшого це наслідки перенесених вірусних гепатитів.

Загальний бюджет програми досягає близько 40 млн рублів. У програмі, крім діагностики, передбачаються також лікування та профілактичні заходи щодо попередження нових випадків вірусних гепатитів В і С.

На сьогодні у багатьох країнах вірусні гепатити піддаються лікуванню. За статистикою, близько 99 % людей, уражених вірусом, успішно позбавляються цього захворювання. Розроблені сучасні препарати, а період лікування скоротився до двох місяців. Вартість курсу лікування також значно знизилася.

Сергій Чебан розповів, що раніше ми не могли впровадити таку програму, оскільки навіть у європейських країнах ще 5 років тому вартість курсу лікування досягала 10 тисяч доларів. «На сьогодні ж хімічна і фармацевтична промисловість виробляє більш дешеві медикаменти, тому лікування одного хворого може становити від 300 до 500 доларів», – пояснив парламентарій.

Крім того, курс терапії не потребує госпіталізації, лікування хворого відбувається в амбулаторному режимі. Програма передбачає ведення обліку хворих. Гроші витрачатимуться на профілактику, діагностику та лікування. Згідно з програмою, планується охопити лікуванням близько 50 % хворих на вірусні гепатити.

Профілактичні заходи передбачають висвітлення проблеми у ЗМІ, роз’яснювальну роботу з населенням, випуск буклетів, листівок і проведення лекцій. Планується розроблення сайту, куди надходитимуть дані з усіх лікувальних установ республіки. Депутати Верховної Ради підтримали нову державну програму й ухвалили законопроект у першому читанні.

В остаточному, другому читанні законодавці ухвалили проект закону «Про внесення змін до Закону ПМР «Про затвердження державної цільової програми «Підтримка та розвиток туризму в ПМР» на 2019 – 2026 рр.». Розробником документа виступив Уряд республіки.

Створення нових вайфай-зон – це ще один із способів залучення іноземних туристів і місцевих жителів для відпочинку в Придністров’ї. На пленарному засіданні депутати прийняли низку відповідних змін до держпрограми.

Вайфай-точки встановлюватимуть у тих місцях, де завжди збирається багато людей. У 2021 році вільним доступом до бездротової мережі буде забезпечена територія Бендерської фортеці – однієї з найдавніших і унікальних споруд Придністров’я. Тут проводяться фестивалі, конкурси, просто екскурсії, тому вайфай особливо необхідний. Кошти на проведення бездротового інтернету закладені в республіканський бюджет поточного року.

У рамках держпрограми розпочнеться також розробка інтернетсайту під назвою «Пізнавай Придністров’я». На ньому планується розміщувати актуальні відомості про нашу республіку та про ті місця, які можна відвідати. Така інформація стане в нагоді як іноземним громадянам, так і місцевим туристам. Вже у 2021 році будуть встановлені нові дорожньоінформаційні покажчики основних визначних туристичних пам’яток і маршрутів Придністров’я. Кошти на розробку, підтримку і просування сайту, а також на установку покажчиків закладені в нинішній держбюджет.

 «Це свідчить про те, що держава докладає всіх зусиль для того, щоб наш край, нашу країну зробити привабливою для туристів усього світу, для наших сусідів, для того, щоб нашу республіку захотілося відвідати й подивитися, як живуть придністровські громадяни», – наголосив народний обранець Вадим Кравчук.

Микола   ЮРКЕВИЧ.

Фото прес-служби Верховної Ради.