На варті захисту прав придністровців

З 2017 року у Придністров’ї є чинним закон «Про основи громадського контролю в Придністровській Молдавській Республіці». Його необхідність випливає з головного завдання – перевіряти ефективність будь-якої діяльності з урахуванням інтересів суспільства. Громадський контроль є одним із типів громадянської участі, яка має велику значущість для стабільного розвитку демократичного суспільства.

Нагадаємо: Загальнопридністровський народний форум (ЗНФ) створений у Придністров’ї для розв’язання стратегічних завдань держави. У першу чергу, це консолідація громадських сил навколо ідей зміцнення придністровської державності, збереження незалежності, захисту інтересів Придністров’я як держави, а також забезпечення прямого діалогу між суспільством і органами державної влади. Одним з основних напрямків роботи ЗНФ є громадський контроль.

За словами керівника виконкому ЗНФ Сергія Шерстюка, у 2018 році першим серйозним викликом для активістів стала перевірка якості виконаних робіт за програмою Фонду капітальних вкладень. «На нашу адресу надходили повідомлення громадян про те, що не скрізь вони здійснюються якісно. Вадим Красносельський доручив нам відстежувати справжній стан справ і оцінювати ефективність виконання поставлених завдань та якість виконання робіт. У рамках проведення громадських заходів контролю активісти ЗНФ здійснили візуальний огляд відремонтованих і побудованих об’єктів, вивчили їх зовнішній естетичний стан, поспілкувалися з трудовими колективами, які працюють у цих установах, а також почули думки тих, хто користується послугами перевірених об’єктів. Ними виявилися пацієнти медичних установ, учні шкіл, батьки, чиї діти відвідують відремонтовані дитячі садки тощо. На деяких об’єктах, дійсно, виявили дефекти, які через деякий час були усунуті», – розповів Сергій Олександрович.

Представник ЗНФ зазначив, що звіти за результатами громадських перевірок були направлені на адресу Президента, а також був поінформований Голова Уряду Олександр Мартинов.

Активісти ЗНФ реагують і на інформацію в соціальних мережах. Наприклад, 19 лютого Сергій Шерстюк разом із першим заступником міністра соціального захисту й праці Олегом Федотовим та головою Громадської палати Володимиром Ладункіним відвідали ДОЗ «Парканська середня загальноосвітня школа-інтернат». «Нас, у першу чергу, зацікавила інформація, розміщена в соціальних мережах з приводу якості харчування і забезпечення одягом вихованців школи. Виявилося, що порції в установі досить великі, а їхнє наповнення різноманітне (містять першу страву, м’ясні та здобні вироби). Ми оглянули склад, де зберігаються продукти (м’ясо, цукор, яйця, крупи). Нарікань щодо харчування немає. Зовнішній вигляд дітей чистий і охайний. Одяг вихованців нічим не відрізняється від одягу підлітків, яких ми бачимо щодня у місті. Єдине, на що я звернув увагу, це те, що дітей-сиріт одягають коштом держави, а дітям, які перебувають у школі-інтернаті через неблагополучну ситуацію в родині, виділяється одяг у міру надходження благодійної допомоги», – пояснив Сергій Шерстюк.

У соціальних мережах подібні коментарі лунають і щодо Бендерського інтернату для дітей-інвалідів. 27 лютого комісія відвідала і цей заклад. «Діток годують з ложечок нянечки, всю їжу подрібнюють блендером, у кімнатах тепло, затишно. У приміщеннях зроблений ремонт. Хочу навести висловлювання Голови Уряду Олександра Мартинова, який зазначив, що багато в чому про державу судять з того, як вона ставиться до інвалідів, до тих, хто перебуває в дитячих будинках та будинках для людей похилого віку. Як не було б важко державі, піклування про цих дітей і людей з обмеженими можливостями має здійснюватися на прийнятному рівні, це стосується харчування, одягу, інфраструктури», – наголосив Сергій Шерстюк.

Представник ЗНФ також зазначив, що громадська організація налагодила співпрацю з Урядом: «Міністри готові нас вислуховувати, допомагають нам домогтися розв’язання цих завдань. Зазвичай ми не обходимося без продуктивної критики, проте завжди працюємо за принципом: критикуєш – пропонуй щось краще, більш слушне натомість. У цьому і полягає конструктивна взаємодія – не критикувати, а виявляти проблему і пропонувати варіанти її вирішення. Поки що ми з цим справляємося».

Олександр   ЗАЙЧУК.

Фото IА «Новости Приднестровья».