Шануємо геніального митця

В історії кожного народу є дати, значення яких із часом тільки зростає. Для українців, які зберігають і розвивають свою національну культуру, такими важливими датами є 9 та 10 березня. У ці дні в різних куточках світу, де лунає українське слово, згадують Тараса Григоровича Шевченка – одного з творців нації.

У Кам’янці Дні пам’яті Великого Кобзаря традиційно збирають біля бюста поета тих, для кого він був і залишається справжнім національним пророком, символом високих духовних можливостей людини. Цей пам’ятник став подарунком районного товариства української культури до 400-ліття тміста. Чому члени громади вирішили увічнити в граніті саме Шевченка, – очевидно. З 16 лютого 1991-го – дня заснування РТУК – громадська організація названа ім’ям поета. Та є ще одна нитка, що протягнулася від Тараса Григоровича в Кам’янку. Непомітна швидкоплинному погляду, вона відкривається тим, хто уважно вивчає багатогранну Кобзареву творчість.

«Восени 1842 року до Тараса Шевченка звернувся історик Микола Польовий. Він задумав книгу «Російські полководці». Опис життя і подвигів великих полководців, починаючи від імператора Петра Великого, автор хотів проілюструвати їхніми портретами – написати їх і попросив Тараса Григоровича. Над цим циклом Шевченко працював до травня 1843-го. Він вивчив безліч портретів, які зберігалися у нащадків полководців, у Зимовому палаці та у громадських закладах. На їх основі створив галерею образів у єдиному жанрі та стилі. Серед 12 гравюр важливе місце посідає портрет генерала-фельдмаршала Петра Вітгенштейна – героя Вітчизняної війни 1812 року. По завершенні військової кар’єри він багато років присвятив облаштуванню своєї садиби в Кам’янці, зробив її прекраснішою на Поділлі, сучасною та квітучою», – розповіла голова РТУК Валентина Стасішена.

Нині до бюста, створеного народним художником України Василем Фещенком і скульптором Віталієм Рожиком, прийшли не лише активісти РТУК, а і керівництво, вчителі й учні найбільшого освітнього закладу Кам’янки – СШ № 2. Символом їх пошани стали квіти та вінки, що лягли до підніжжя пам’ятника, і вірші, які натхненно декламували школярі.

«Шевченко для кожного з нас – невичерпне джерело мудрості та справжнього патріотизму, любові до людини й до природи, він надихає на творчість покоління за поколінням. На згадку про нього в усіх школах Кам’янського району весна починається з тижня української мови. От і нині, діти, познайомившись з долею та творами Тараса Григоровича, готують малюнки, пишуть реферати й навіть вірші, працюють над науково-дослідними роботами. Свій доробок вони представляють на районному фестивалі «Шевченківський березень». На жаль, нині епідемічна ситуація не дозволяє провести його так барвисто і масштабно, як повелося. Та і в умовах карантинних обмежень ми вишукуємо форми й методи роботи, що дозволяють прищепити молодому поколінню пошану до культурних традицій свого народу», – підкреслила вчитель української мови та літератури Оксана Івасіва.

Додам, що глибокі знання творчої спадщини Великого Кобзаря наші школярі демонструють не лише на районному рівні. Багато років поспіль вони беруть участь у Міжнародному мовно-літературному конкурсі учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка. Пишуть не тільки твори, а також і оповідання в різних жанрах – від мелодрами до детективу; базуючись на Кобзаревих заповітах, створюють рекламні білборди та слогани, що запам’ятовуються назавжди.

Шевченків світ понад часом, тому кожне нове покоління вбачає в ньому цінності своєї доби. Нині юнацтво ХХІ століття відкриває в соціальних мережах сторіночки, де геній українського народу постає в усьому своєму різноманітті – як поет і художник, мислитель і борець. У творчих змаганнях щороку беруть участь тисячі талановитих учнів і студентів, їхні педагоги та батьки. У ювілейному – десятому – конкурсі кращими визнані більш ніж півсотні робіт школярів і студентів, які мешкають за межами України. Їх автори – юні українці з Бельгії, Великобританії, Польщі, Швеції, Білорусі та Придністров’я. Відрадно, що серед призерів конкурсу є учні шкіл Кам’янського району: Вадим Кучук і Станіслав Балан (міська СШ № 2), Данило Валієв (СШ № 3), Злата Цибульська (село Северинівка). Вітаємо школярів та їхніх наставників – Галину Потапенко, Ларису Панаїду, Людмилу Вороновську, Тетяну Стахурську, які знайомлять молоде покоління з творчою спадщиною Тараса Шевченка, навчають розуміти його вірші – святі для кожного українця рядки, що не втрачають актуальність навіть через сотні років після їх написання.

Ніна   ПАНАЇДА.

Фото автора.