Бендерам – зеленіти й розквітати

У Бендерах підбили підсумки роботи створеної минулого року Служби благоустрою та озеленення. Місцева влада поставила перед нею завдання: збільшити зелений масив міста удвічі. У 2020-му було висаджено майже 7 тисяч троянд. Дерев, квітів і чагарників посадили майже на 350 тисяч рублів.

У Бендерах масштабно взялися за озеленення міста. В парках і скверах висадили верби, дуби, платани, темнолистові сливи. З’явилася і незвична для міста метасеквойя, щоправда, поки ви-садили всього 8 дерев. «Це реліктова хвойна рослина. Вона, як і модрина, скидає на зимовий період хвою, а навесні одягається знову. Влітку – вона красива, зелена, а на осінь хвоя набуває жовтих, оранжевих і червоних відтінків. Метасеквойя в нашому місті була висаджена минулої осені також як експеримент. Дерева цієї породи повільно ростуть і можуть досягати у висоту 15 метрів», – розповіла головний спеціаліст з озеленення УЖКГ м. Бендери Наталія Орлова.

Бендери можна з упевненістю назвати містом квітів. У фахівців, зайнятих його упорядкуванням, у пріоритеті ландшафтне оформлення. Це добре помітили жителі та гості: вулиці значно змінилися, у них з’явилася «квітуча» душа. Тільки у 2020 році було висаджено майже 7 000 кущів троянд. Для цього обрали незвичайні ексклюзивні сорти, яких раніше в місті не було. «Наприклад, англійські троянди. Ми вибирали їх за кольорами, бутонами, тривалістю цвітіння. Їх можна побачити в різних місцях. Сподіваємося, що весь сезон – з червня по жовтень – наші площі та вулиці будуть прикрашені яскравими кольорами», – розповіла ландшафтний дизайнер ДУП «Служба благоустрою та озеленення» Людмила Кондукова.

Бендери прагнуть повернутися до колишньої слави міста троянд, які радуватимуть городян до глибокої осені. Правильно підібрані сорти не бояться холоду, а в спеку вони не в’януть і не жовтіють. «У Бендерах завжди було багато троянд. Пам’ятаю, як у роки своєї юності й молодості, гуляючи містом, ми ними милувалися. Багато було насаджень, і нині ми хочемо підтримувати такий престижний статус», – зазначив начальник УЖКГ Сергій Юрецький.

Крім троянд, у Бендерах висаджували й інші квіти – лаванду і хризантеми. Більше того, вулиці, парки та сквери прикрасили кримською сосною і блакитною ялиною, софорою та альбіцією, липою, яблунями, вербами, шовковицею, туєю, дубочками, тисом і грабом – усього понад 700 саджанців.

Тож до озеленення в місті поставилися відповідально і масштабно. До речі, асортимент висаджених кущів теж чималий: барбарис, міскантус, метельник, бускус – усього понад 1 000 кущів, а також понад 1 500 інших багаторічних рослин.

Окрему увагу планується приділити центру міста, зовнішній вигляд якого останнім часом значно змінився на краще. Наприклад, ще недавно на місці скверу «10 років УВС», біля кінотеатру ім. Горького, в центрі Бендер, був покинутий пустир. На сьогодні ця ділянка перетворилася до невпізнання, тепер там активно розгорнули ландшафтні роботи та висадження рослин.

З’явилися нові клумби й на території «візитної картки» туристичних Бендер – у парку Олександра Невського, де розбили розарій навколо паркування автотранспорту біля фортеці. «Подібного масштабу робіт з озеленення в Бендерах давно не проводилося. У місті ростуть близько 40 % дерев, які біологічно віджили свій вік, і тепер вони підлягають поетапній планомірній заміні», – розповів Сергій Юрецький.

За його словами, старі дерева поступово вирубуватимуть, а натомість висаджуватимуть молоді рослини. Більш того, цього року в Бендерах планують створити новий гай. Його розіб’ють поблизу Борисівського кладовища. На пустирі висадять майже півтори тисячі дерев.

Плани на 2021 рік, як ми змогли переконатися, у фахівців з озеленення міста великі. Результати їхньої роботи жителі й гості Бендер зможуть оцінити вже цієї весни.

Ярина   ДОБРОВОЛЬСЬКА.

Фото прес-служби ДА м.Бендери.