У Придністров’ї створена унікальна система освіти

У день 30-річного ювілею Міністерства просвіти ПМР (Мінпросвіти) його глава Алла Ніколюк провела прес-конференцію для представників низки придністровських ЗМI. Пропонуємо нашим читачам найбільш актуальні моменти цієї зустрічі.

– Алло Миколаївно, перш за все, висвітліть кількісні показники 30-річного шляху Вашого відомства.

А. Н.: Система освіти республіки представлена організаціями дошкільної, загальної, професійної та додаткової освіти. Всього в Придністров’ї функціонує 350 організацій різного рівня освіти (158 – ДОЗ, 170 – ЗОЗ і 22 установи профосвіти). Їх відвідують понад 98 тисяч учнів. У галузі трудяться близько 20 тисяч осіб, понад 10 тисяч з яких – педагогічні працівники. Система функціонує в рамках єдиного освітнього простору з РФ, а також ураховує полікультурні особливості республіки та місцеву специфіку краю.

Необхідно зазначити, що четвертий рік поспіль інфраструктуру організацій освіти ремонтують і реконструюють за програмою Фонду капвкладень. Ця програма стосується кожного району. Наприклад, у Слободзейському районі минулого року коштом Фонду відремонтували дитсадок в селі Коротному та упорядкували територію школи в с. Фрунзе. Тільки у 2019 році проведено ремонт у 36 сільських школах і дитячих садах. Ця робота триває й нині. У Тирасполі планується добудувати корпус школи № 15 і дитячий сад «Рябинушка», в Дубоссарах – дитсадок «Красная Шапочка».

– Мабуть, головне наше запитання про те, як Мінпросвіти та організації освіти коректували свою діяльність в умовах пандемії?

А. Н.: У зв’язку з несприятливою санітарно-епідеміологічною обстановкою ми організовували навчальний процес в організаціях загальної освіти з застосуванням дистанційних освітніх технологій. І починали практично з нуля. Звичайно, ця система у нас була, але, можна сказати, на зародковому рівні. Довелося створювати систему дистанційного навчання заново, і з цим завданням ми гідно справилися. Створена єдина освітня платформа «Електронна школа Придністров’я». Конспекти уроків та відеоматеріали до них, а також завдання для самоперевірки, розміщені на цьому порталі, повністю відповідають державним освітнім стандартам нашої республіки, що дозволяє вчителям-предметникам успішно проводити онлайн-уроки. Для учнів, які не мають особистої комп’ютерної техніки, обладнані робочі місця в комп’ютерних класах шкіл.

За розпорядженням Уряду для здійснення навчання з застосуванням дистанційних освітніх технологій у 2020 році організації освіти були забезпечені комп’ютерною технікою. 71 загальноосвітня організація в повному обсязі отримала моноблоки, куди також проведені оптоволоконні мережі. На техніку, що надійшла, встановлено програмне забезпечення.

Навчання із застосуванням дистанційних освітніх технологій ведеться відповідно до державних освітніх стандартів і відбиває всі властиві навчальному процесу компоненти. Попри пандемію коронавірусу, система освіти змогла гідно відповісти на нові виклики реальності, мобілізуватися, продемонструвати кращі якості педагогів і домогтися високих результатів. В умовах самоізоляції, поза рамками очної присутності в організаціях освіти, школярі та студенти, педагоги й батьки не тільки не припинили свою діяльність, а й активно залучилися до освітнього процесу.

– За 30 років Мінпросвіти добилося високих результатів як на місцевому, так і на міжнародному рівнях. Які з них Ви вважаєте найбільш значущими?

А. Н.: Основним вектором розвитку нашої галузі є створення умов для досягнення високого рівня освіти на всіх його ступенях. Функціонує чітко вивірена система незалежної експертизи якості освіти. Розроблені дієві механізми атестації та акредитації закладів освіти, а також система атестації педагогічних кадрів. Удосконалюється методологічна база викладання предметів. До нових умов господарювання все більше адаптується професійна освіта. З 2017 року до профосвіти введено систему практико-орієнтованого (дуального) навчання.

По лінії АНО «Євразійська інтеграція» відкрито 4 нових дитсадки. Розширено наше міжнародне співробітництво в рамках історичного і культурного обміну з Дністровсько-Прутським центром Російського інституту стратегічних досліджень і Росспівробітництва. Завдяки здійсненню російсько-придністровського проекту з заміни книжкового фонду в усі школи ПМР з російською мовою навчання у 2015 році надійшло 517 200 примірників підручників для учнів з 1-го до 11-го класів з усіх предметів, що оновило та поповнило бібліотечний фонд організацій загальної осві-ти з російською мовою навчання.

Тож сміливо можна сказати: в Придністров’ї створена унікальна система освіти.

Олександр   ПЕТРЕНКО.

Фото з вiдкритих джерел.