128 років столичній гімназії

Тираспольській гуманітарно-математичній гімназії 24 лютого виповнилося 128 років. За час функціонування школи її випускниками були диригент симфонічного оркестру Великого театру, радник Президента Придністров’я, лауреати великих премій, а також герої Радянського Союзу.

У столичній гімназії є добра традиція: в день народження навчального закладу урочисто посвячувати першокласників у гімназисти. Щороку учні випускних класів організовують велику концертну програму, в якій розповідають про традиції та звичаї школи. На закінчення свята кожному першокласнику вручають його власний значок гімназиста, який він повинен носити на шкільній формі. Ця зворушлива традиційна подія відбулася і цього року при дотриманні всіх санітарних вимог.

Найулюбленіша частина святкування дня гімназії – день самоврядування, коли будь-який учень школи може відчути себе вчителем або директором школи. Гімназисти старанно готуються до цієї відповідальної події: спілкуються з викладачами, домовляються про можливість провести урок, з’ясовують тему, консультуються та готують матеріал і виступають перед своїми однокласниками. Особлива честь дістається старшокласникам, адже вони можуть стати на один день директором або заступником директора, організовувати процес навчання всієї школи. Крім того, випускники дають уроки з різних дисциплін учням початкових класів. До дня самоврядування гімназисти готують плакати про школу, в яких розповідають про досягнення свого класу в історії школи.

Гуманітарно-математична гімназія є одним із найстаріших навчальних закладів Придністров’я. Вона була заснована 24 лютого 1893 року як жіноча гімназія. На той час школа належала до системи Міністерства народної просвіти, навчальний рік у ній тривав з 16 серпня до 1 червня. Навчалися в гімназії представниці всіх станів. Багато випускниць згодом ставали педагогами та викладали в початкових школах.

У минулому столітті гімназистки носили форму зеленого кольору з білими фартухами, які за своєю формою нагадували вбрання учениць, що носили за радянських часів. У той час вихованки відвідували уроки, у них були ті ж зміни, домашні завдання, екскурсії, а ще вони ставили театралізовані постановки на театральній сцені. Гімназичне життя того часу нічим не відрізнялося від сучасного. До сьогодні зберігаються традиції, наприклад, – проведення екскурсій у шкільному музеї. Гімназію кожного року відвідують іноземні делегації з Франції, Великобританії, Голландії та інших країн. Спеціально до приїзду гостей гімназистки надягають колишню форму, проводять іноземних гостей по корпусах школи, а завершується подорож-огляд у музеї історії навчального закладу. Гімназисти намагаються розповісти історію школи іноземним делегаціям мовами світового спілкування – англійською, французькою чи німецькою. У музеї зібрані фотографії, листи, почесні грамоти, документи, які характеризують той чи інший етап розвитку гімназії.

На сьогодні в освітній установі працюють 7 кафедр: гуманітарних і природничих дисциплін, точних дисциплін і лінгвістики, міжнаціональних мов та психології, початкової школи та виховної роботи.

У школі панує атмосфера творчості та здорової конкуренції. Це допомагає гімназистам з року в рік посідати перші місця в міських і республіканських наукових конференціях, олімпіадах, творчих і спортивних заходах.

Катерина   ОЛЬШАНСЬКА.

Фото з вiдкритих джерел.