Імунізація – ефективний спосіб запобігти хворобі

Здатність людини до виживання забезпечує імунна система, яка захищає організм від проникнення чужорідних агентів, а також зберігає видовий імунітет homo sapiens. На жаль, в умовах цивілізації імунітет людини слабшає і не завжди спроможний захистити її від різних захворювань.

Щоб привернути увагу суспільства до питання збереження та зміцнення імунітету, Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) ініціювала проведення Всесвітнього дня імунітету, який щороку відзначається 1 березня. Одним із найбільш ефективних методів боротьби з небезпечними захворюваннями на сьогодні є імунізація. Про її значення в сучасних реаліях із нашим кореспондентом поділилася завідувач інфекційного відділення Кам’янської центральної районної лікарні Тетяна Беспалова.

Уся історія людства пов’язана з інфекційними захворюваннями, які завжди були масовими та з високою смертністю. Цю негативну тенденцію вдалося змінити на краще лише завдяки вакцинації. Згаданий метод спрямований на вироблення організмом людини імунітету проти поширених інфекцій. Такий результат досягається завдяки вживанню вакцин різної дії, які активізують захисні реакції організму.

У всіх країнах існує Календар вакцинації для дитячого та дорослого населення. Про ключові його положення потрібно знати кожному придністровцю. Процес імунізації починається в пологовому будинку. На четвертий день життя немовля отримує щеплення БЦЖ, яке захищає його від легеневих форм туберкульозу. Упродовж першого року життя дитину трикратно прищеплюють проти гепатиту В. Це захищає печінку не лише від ураження вірусом, а й запобігає розвитку цирозу та гепатокарциноми.

Напевно, чимало читачів чули про поліомієліт – грізне захворювання, яке забирало тисячі дитячих життів, а тих, хто перехворів, робило інвалідами з млявими паралічами. Трикратна вакцинація в перший рік життя і подальша ревакцинація дала гарний ефект. Тепер у країнах, де регулярно проводиться імунізація, ліквідована загроза поширення поліомієліту.

Батьки однорічних дітей, напевно, чули від медиків про абревіатуру КПК. За цими літерами – три серйозні захворювання: кір, паротит, краснуха. Вони страшні своїми ускладненнями, найважчим з яких є склерозуючий паненцефаліт. Він може розвинутися навіть через 20 років після того, як людина перехворіла на кір. Епідемічний паротит може призвести до енцефаліту або орхіту, через які згодом розвивається безпліддя. Краснуха у дітей протікає легко, але у неприщеплених вагітних викликає загибель плоду. Заслоном для всіх цих захворювань є щеплення КПК, яке проводиться дітям у віці від 12 до 15 місяців. Потім імунітет закріплюється за допомогою ревакцинації в 7 і 15 років.

Ще одна грізна хвороба, про яку необхідно знати кожному, – правець. Лікування від нього немає, але є ефективна профілактика. Вона починається в перший рік життя, а по досягненню 20-ліття проводиться регулярно – кожні 10 років.

Існує ще безліч інфекційних захворювань, від яких до ери імунізації вмирали мільйони людей у всьому світі. На сьогодні, завдяки колективному імунітету, що виробився в результаті вакцинації, ситуація стабілізувалася. Проте, ще трапляються випадки інфекцій, які люди привозять із тих країн, де імунізація населення на низькому рівні. Тому нашим завданням, спільним для лікарів і жителів республіки, залишається профілактика.

Шановні придністровці! Пам’ятайте, що вакцинація у нас безкоштовна. Вона здійснюється з урахуванням багатьох чинників: віку, стану здоров’я, вразливості деяких категорій населення до певних хвороб. Виготовлення вакцин, їх доставку та зберігання контролює ВООЗ. У ПМР усі лікувальні установи забезпечені сучасними холодильниками та сумками-холодильниками для строгого дотримання холодового ланцюжка.

Від імені медиків хочу звернутися до батьків. До повноліття ваших дітей саме на вас лежить уся повнота відповідальності за них, і перш за все – за їхнє життя. Важливість імунізації настільки велика, що її назвали однією з «десяти видатних досягнень охорони здоров’я у XX столітті». Тому не нехтуйте імунізацією, тими перевагами, які вона дає для профілактики захворювань. Надайте своїм дітям можливість вирости здоровими!

Тетяна   ГРИЦЮК.

Фото IА «Новости Приднестровья».