Міжнародний день людей з вадами слуху

Міжнародний день охорони здоров’я вуха і слуху (International Day for Ear and Hearing) щороку відзначається 3 березня. Заснувала його Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ). Передбачається, що цього дня медичні та волонтерські організації в різних країнах повинні проводити заходи, спрямовані на те, щоб підвищувати обізнаність населення про можливі проблеми, пов’язані зі слухом.

На сьогодні втрата слуху вважається найбільш поширеною сенсорною формою інвалідності у світі. За даними ВООЗ, від глухоти та порушень слуху страждають приблизно 360 млн осіб. Головними причинами глухоти та приглухуватості (неповної втрати слуху) називають генетичні порушення, хронічні інфекції вуха, а також низку таких захворювань, як краснуха, кір, свинка, менінгіт. Неабиякий вплив мають і деякі лікарські препарати та шкідливі фактори навколишнього середовища, у першу чергу, шум.

До того ж, у 2015 році, в ознаменування Міжнародного дня охорони здоров’я вуха і слуху, ВООЗ розпочала кампанію «Не піддавайте свій слух небезпеці!», з метою привернути увагу до ризиків небезпечного слухання і сприяти більш безпечній практиці. Нині вона теж триває.

За оцінками ВООЗ, 1,1 млрд молодих людей у світі можуть бути схильними до ризику втрати слуху через небезпечну практику слухання. Більше ніж 43 млн осіб у віці 12 – 35 років з різних причин втрачають слух, що призводить до інвалідності. Тому ВООЗ у співпраці з партнерами усього світу попереджає молодь та їхні сім’ї про небезпеку втрати слуху під впливом шуму і закликає уряди країн приділяти цій проблемі більше уваги в рамках широких зусиль щодо запобігання небезпеці втрати слуху в цілому.

У нашій республіці функціонують спеціалізовані заклади для людей з вадами слуху. Наприклад, у Тирасполі на вул. Зелінського, 5 розташована ДОЗ «Спеціальна корекційна загальноосвітня школа-інтернат I, II і V видів». Історія закладу бере початок з 1950 року, коли вперше школа-нтернат для глухих дітей була відкрита в селі Чинишеуци Резинського району Молдавської РСР. У 1976 році було прийняте рішення про переведення закладу до Тирасполя.

З 1988 року корекційний заклад очолює Валентина Миколаївна Васильєва. Під її керівництвом працюють 188 співробітників, зокрема 118 педагогів зі спеціальною освітою, решта – допоміжний персонал. На сьогодні в цьому інтернаті навчаються 252 учні. За рішенням Республіканської психолого-медико-педагогічної комісії в школу-інтернат приймають дітей віком із двох років. Завдяки постійному використанню слухової апаратури, організовано здійснюється спеціальна систематична корекційна робота з сурдопедагогами та логопедами. Така спільна діяльність педагогів, фахівців і батьків покращує й успіхи дітей у навчанні, а також забезпечує їхню соціалізацію в суспільстві у майбутньому.

Для навчання і виховання в закладі створені всі умови. Кабінети естетично оформлені, оснащені комп’ютерами, наочними й дидактичними матеріалами. Розклад занять містить спеціальні дисципліни: розвиток слухового сприймання, розвиток повсякденної мови, жестова мова, музично-ритмічні заняття, соціально-побутове орієнтування.

В інтернаті працюють: мовна школа, Центр реабілітації слуху і мови, школа для глухих дітей, а з 1979 року є й дошкільне відділення. «У 2008-му ми відкрили Республіканський центр реабілітації слуху і мови з тим, щоб допомагати всім, кому необхідна підтримка. Наші фахівці (психолог, сурдопедагог, логопед) надають консультації всім охочим. Для них розроблена спеціальна аудіограма, яка є характеристикою слухового сприйняття або величиною втрати слуху, залежно від частоти. Її проводять за допомогою аудіометра, щоб визначити поріг сприйняття звуків. У нас є діти, які відвідують міські дитячі садки, а до нас ходять на заняття. Це сприяє тому, що вони починають вільно розмовляти. Ми приймаємо всіх до Центру безкоштовно», –розповіла директор.

Валентина Миколаївна пам’ятає всіх своїх учнів і веде спеціальні зошити, в яких занотовує: де живуть, чим зайняті, де працюють. Попри те, що в Придністров’ї немає жодного професійного закладу для подальшого навчання таких юнаків і дівчат, випускники по завершенні навчання (за 11 років вони здобувають основну середню освіту) можуть вступати в інші навчальні заклади різного профілю Придністров’я, України, Молдови, Росії. Наприклад, випускник Роман Гончар закінчив Санкт-Петербурзький механіко-приладобудівний коледж за спеціальністю «Технічне обслуговування та ремонт радіоелектронної апаратури». Христина Гончаренко і Сергій Пархоменко, здобувши професійну освіту, повернулися працювати в школу-інтернат. Багато вихованців вступили в ДОЗ «Тираспольське Суворовське військове училище» і, безсумнівно, в майбутньому стануть захисниками Батьківщини.

Володимир   ДАНИЛОВ.

Фото з вiдкритих джерел.

На фото: Валентина Миколаївна Васильєва.