Профілактика вірусних гепатитів В, С і ВІЛ-інфекції

Вірусні гепатити та ВIЛ-інфекція є не тільки медичною, а й соціальною проблемою, оскільки вони нерідко призводять до втрати працездатності, вимагають повторного і тривалого лікування. Нерідко ці захворювання стають причиною загибелі пацієнтів. Тому вони розглядаються сучасною медициною як єдина глобальна проблема людства.

Особливу увагу профілактиці та лікуванню вірусних інфекцій приділяють і в ПМР. У квітні та липні 2020 року Верховною Радою було прийнято Закон «Про затвердження державної цільової програми «Профілактика ВІЛ/СНІД-інфекції та інфекцій, що передаються статевим шляхом» на 2020–2024 рр.» та Закон «Про затвердження державної цільової програми «Профілактика вірусних гепатитів В і С на 2021–2024 рр.».

Як розповіла журналістам заступник головлікаря Центру з профілактики та боротьби зі СНІД та інфекційними захворюваннями Тетяна Алексєєнко, вірусні гепатити В і С, а також ВІЛ-інфекція можуть передаватися багатьма шляхами:

– під час переливання зараженої крові;

– статевим шляхом;

– від матері до плоду під час вагітності, пологів і годування груддю;

– під час використання ін’єкційних наркотиків.

Причому для зараження вірусним гепатитом В досить введення мінімальної кількості крові, що містить вірус (9–10 мл). Це можливо під час проведення таких процедур, як проколи мочки вуха, манікюр, педикюр, гоління, нанесення татуювань і пірсингу, коли використовуються не знезаражені інструменти. Зараження в сім’ї може статися через спільні для декількох її членів предмети особистої гігієни: зубні щітки, приладдя для манікюру та гоління, на яких після використання хворим на гепатит або вірусоносієм залишаються заражені часточки крові.

Сучасна медицина пропонує такі заходи профілактики вірусних гепатитів В і С та ВІЛ-інфекції:

– використання переважно одноразового інструментарію, в тому числі шприців у медичних установах;

– якісна обробка (дезінфекція) після кожного пацієнта багаторазового інструментарію;

– обов’язкове обстеження донорів на ВІЛ-інфекцію та вірусні гепатити В і С під час кожної процедури здачі крові;

– проколювання вух, нанесення татуювань, пірсингів, епіляцію необхідно проводити тільки у спеціалізованих установах;

– у побутових умовах не користуватися спільно з іншими людьми предметами особистої гігієни (зубні щітки, ножиці, приладдя для манікюру та гоління тощо.);

– з метою запобігання статевого шляху зараження необхідно користуватися механічними заходами контрацепції;

– широка профілактика наркоманії, попередження населення про небезпеку і трагічні наслідки вживання наркотиків.

Провідну роль відіграє вакцинопрофілактика. Вакцинація противірусного гепатиту В проводиться медичним працівникам «групи ризику» і всім новонародженим у перші години життя в пологовому будинку, а також дітям від 1 до 18 років та дорослим від 18 до 55 років, раніше не щепленим.

Тільки за дотримання основних заходів профілактики ВІЛ-інфекції та гепатиту можливе запобігання цим захворюванням. Та якщо ситуація, в якій ви могли заразитися вірусним гепатитом В або С чи ВІЛ-інфекцією, все ж мала місце, то вам слід обов’язково звернутися по допомогу до лікувальної установи та пройти лабораторне обстеження якомога раніше. Інакше кажучи, вам потрібно провести екстрену профілактику вірусних гепатитів та ВІЛ-інфекції. Тому що навіть у тому випадку, якщо раніше вакцинація проводилася, ймовірність повторного зараження є досить високою.

Павло   ОСТАПЕНКО.

Фото з вiдкритих джерел.