Про ЦЗН в онлайн-форматі

Одна з основних цілей макроекономічної політики держави – досягнення високого рівня зайнятості населення. У Придністров’ї проблема працевлаштування на сьогодні з різних причин досить актуальна. А реалізація державної політики зайнятості населення з урахуванням економічних і соціальних особливостей республіки є головним завданням придністровських центрів зайнятості населення (ЦЗН). Тому 24 лютого цю роботу обговорили в Уряді.

Нарада відбулася в онлайн-форматі, до участі в ній були запрошені: керівництво Мінекономрозвитку та Міністерства соціального захисту і праці, Союзу промисловців, аграріїв і підприємців Придністров’я, члени Загальнопридністровського народного форуму та Громадської палати ПМР.

Як розповіла міністр із соціального захисту і праці Олена Куліченко, пандемія досить негативно позначилася на діяльності центрів зайнятості у містах та районах республіки, тому показники щодо взаємодії з безробітними та організації робочих місць у 2020 році виявилися значно нижчими, ніж у попередньому 2019-му. Багато програм не здійснювалося, однак нині ситуація налагоджується.

«На сьогодні вже досить непогані тенденції у «Стажиста»,«Молодіжної практики» та «Шансу» з організації робочих місць для молоді. У нас стало більше напрямків щодо професійної підготовки. У порівнянні з минулим роком ми направили більше громадян на здобуття додаткової кваліфікації. Усього 61 особа навчалася коштом фонду соціального страхування. Крім того, центри проводили також і свою інформаційну роботу: на постійній основі відбувалися ярмарки вакансій та багато іншого», – зазначила міністр.

Нагадаємо, в останні роки в ПМР реалізовуються програми тимчасової зайнятості молоді «Молодіжна практика», «Стажист» і «Шанс», покликані допомогти молодим людям опанувати майбутню професію, дістати практичні навички в ній, знайти для себе постійне місце роботи.

Журналіст Микола Бучацький (як член Громадської палати) зазначив у своєму виступі, що одним із головних завдань відомства нині є створення нових робочих місць. Про це неодноразово говорили члени Громадської палати в рамках інших засідань, пропонуючи де в чому переглянути діяльність цієї організації.

Аналогічної думки дотримується і президент Союзу промисловців, аграріїв і підприємців Придністров’я Юрій Чебан, який розповів, що вивчав досвід роботи центрів зайнятості в Росії та в Білорусі, де вони не тільки влаштовують фахівців на ті чи інші вакансії, а ще, крім того, займаються «…генерацією нових форм бізнесу, щоб закріпити за собою функціонал такого центру зайнятості та залучити туди молодь». Юрій Чебан нагадав, що про подібне йшлося і в рамках створення дорожньої карти з організації нових робочих місць.

«Ця робота повинна проходити точково. Для молоді – одна форма роботи, для середнього покоління – інша. Для старшого покоління, зацікавленого в активізації своєї діяльності, яке за станом здоров’я ще може брати участь у трудовій діяльності та приносити користь суспільству, – теж окрема форма роботи. Все це дійсно має бути», – зазначив президент СПАПП.

Упродовж двох тижнів Громадська палата спільно із Союзом ПАПП представить свої пропозиції щодо поліпшення діяльності центрів зайнятості населення. За дорученням Олександра Мартинова профільне відомство ознайомиться з ними та опрацює.

Олександр   ЮШИН.

Фото з вiдкритих джерел.