Свято весни та любові «Мерцішор»

Рибницький історико-краєзнавчий музей у рамках Фестивалю мистецтв «Мерцішор-2021» представив Віртуальний музейний тур «Свято весни та любові «Мерцішор».

Відеозапис можна подивитися на сторінці «Рибницьке музейне об’єднання» в YouTube і в соціальній мережі «Одноклассники».

У вступі до відеотуру науковий співробітник Рибницького історико-краєзнавчого музею Юлія Скорпан розповідає про історію свята, яке відзначається з приходом весни, упродовж першої декади березня. Ведуча повідомляє про те, що історичне коріння «Мерцішору» губиться в глибині століть, а от сучасний музичний фестиваль бере свій початок з 1967 року, коли в Кишиневі було проведене перше подібне свято народної музики.

Крім формату відеозапису, Рибницький історико-краєзнавчий музей експонував свої тематичні стенди в холі міського Палацу культури в день 8 Березня. Цього дня там проводився святковий концерт, і рибничани та гості міста з задоволенням фотографувалися на тлі експонатів і фотозони, присвяченої легенді про весняну квітку. По завершенні заходів експозиція повернулася в музей, де всі охочі зможуть ознайомитися з нею до кінця березня.

У своєму віртуальному музейному турі співробітники Рибницького музейного об’єднання демонструють експозиції, присвячені цьому національному молдавському святу. У відеоряді ви зможете помилуватися згаданими стендами музею в Рибниці, а також помандрувати зі знімальною групою музеями таких сіл як Строєнці, Великий Молокиш і Вихватинці.

Як розповідає головний хранитель фондів Людмила Мараренко, основою для стендів щорічної виставки, присвяченої «Мерцішору», є експонати, виготовлені ще в Радянській Молдавії. Однак щороку фонд поповнюється новими традиційними бутоньєрками у вигляді квіточок білого і червоного кольорів. «Минулого року ми кинули клич по школах міста, і практично всі вони відгукнулися, – розповіла вона. –Завдяки співпраці з учнями, нам удалося значно поповнити святкову колекцію. У цьому році ми також підготували фотозону, присвячену легенді про зустріч весни, де можна побачити, згідно з її сюжетом, постать Зими та красуню Весну, яка побачила на проталині Пролісок, що пробився з-під снігу, і прикрашене дерево. За повір’ям, що більше на дереві мерцішорів, то багатшим буде урожай фруктів».

Тут також можна побачити експонати з інших музеїв нашого об’єднання. Для того, щоб продемонструвати відвідувачам щось нове, ми проводимо тимчасовий обмін історичними предметами. Нині ми зібрали по селах району ляльки персонажів молдавських народних казок. Здебільшого це ляльки в молдавських національних костюмах або сценки з казок, виготовлені на сувенірних фабриках Молдавської РСР».

Співробітники музею звертаються до жителів міста та району з проханням не викидати непотрібні молдавські сувеніри та інші предмети, що нагадують про минулу історію нашого краю. «Приносьте їх у наш музей, ми їх збережемо і демонструватимемо для того, щоб вони ще довго радували наших відвідувачів», – наостанку закликала Людмила Анатоліївна всіх небайдужих.

У Придністров’ї Фестиваль мистецтв «Мерцішор» проводиться щорічно, тому експозиція та фотозони на честь весняного свята Рибницького історико-краєзнавчого музею радуватимуть ще не одне покоління рибничан і гостей міста. Колектив музею запрошує охочих відвідати цю захопливу екскурсію до кінця березня, щоб помилуватися великою колекцією бутоньєрок, дізнатися історію свята і послухати легенду про Мерцішор.

Дмитро   ВЛАДОВ.

Фото автора.

На фото Юлія Скорпан i Людмила Мараренко.