Браво дубоссарським школярам, браво придністровцям!

Юні вихованці Дубоссарської музичної школи імені Георге Мургу потрапили до плеяди переможців у Міжнародному конкурсі «SOLO-FOLK», на II Міжнародній олімпіаді зі слухання музики «Скрипковий ключик» і в Міжнародному заочному конкурсі мистецтв «All Arts».

Музичній школі імені Георге Мургу 15 квітня минулого року виповнилося 65 років. Це одна з найстаріших і найбільших музичних установ у республіці. У 2011 році їй було присвоєно вищу кваліфікаційну категорію. Педагогічний колектив складається з професіоналів високого рівня, відзначених державними нагородами та званнями. З огляду на те, що пріоритетним напрямком у роботі закладу є колективне музикування, можна з упевненістю сказати, що в жодній музичній школі Придністров’я немає такої величезної кількості учнівських колективів: ансамбль російських народних інструментів, духовий та естрадні оркестри, оркестр молдавських народних інструментів «Тараф», хор перших класів, молодший хор, хор старших класів, а також ансамбль барабанщиків, кілька вокальних і струнних ансамблів.

Багато випускників цього закладу стали відомими діячами музичного мистецтва, лауреатами республіканських, загальносоюзних (за часів СРСР) і міжнародних конкурсів. Його традиції продовжують і розвивають нинішні талановиті учні.

Не відстають у підкоренні музичного Олімпу навіть вихованці молодших класів. На конкурсі теоретичного циклу слухання музики II Міжнародної

(III Всеросійської) олімпіади «Скрипковий ключик» (засновник та організатор конкурсу Творчий проект «Мі Фа Соль» м. Санкт-Петербург) серед 1–3 класів дитячих музичних шкіл та дитячих шкіл мистецтв лауреатами III ступеня стали дубоссарці Кирило Сандул та Олександра Титова. Викладачем дітей є Олена Опря, яка вважає, що слухання музики – досить специфічний і рідкісний конкурс, який є складним початково. «Моїм вихованцям особлива подяка за їхню працю і привітання з високими результатами», – зазначила педагог.

Ще одним досягненням колективу школи та її вихованців є результати на Міжнародному конкурсі виконавців на народних інструментах «SOLO-FOLK» (засновник і організатор конкурсу – Міжнародний центр мистецтв «Ключ до успіху», м. Казань). Тут відзначилися Юлія Романова (стала лауреатом III ступеня), Валерія Луполова (здобула диплом I ступеня), а також Дарина Ляпустіна, (відзначена спеціальним дипломом «За майстерне виконання»). Усі вони були підготовлені викладачем Оленою Бородіною.

Успішним для молодих музикантів став Міжнародний заочний конкурс мистецтв «All Arts», який відбувся за шістьма жанровими напрямками.

26 юнаків і дівчат взяли участь у номінаціях з вокального та виконавського мистецтва. Вихованцям музичної школи вдалося завоювати 10 перших, 10 других і 6 третіх місць.

«Ми з нетерпінням чекаємо результатів фестивалю «Дні російської музики – 2021», засновниками якого є Центр російської культури в РМ, за підтримки Посольства РФ у РМ і Російського центру науки та культури», – розповіла завуч Дубоссарської музичної школи імені Георге Мургу Тетяна Кирилова.

Вона поділилася своїми думками про те, що завдяки таким онлайн-конкурсам є можливість стимулювати дітей, показати їхні можливості закордонним фахівцям, врешті-решт, тверезо оцінити результати своєї викладацької діяльності. «Тут головне, звичайно, те, що для дітей з’явився додатковий стимул працювати й чогось досягати.

Їм, дійсно, необхідно розвиватися, осягати все нове і підкріплювати це результатами. Беручи участь у конкурсах нарівні з дітьми з усього світу (це не тільки учні з країн колишнього СРСР, а і з далекого зарубіжжя), наші вихованці дістають нові устремління, нові сили рухатися вперед до перемог. Вони представляють нашу республіку, рідне Придністров’я на міжнародному рівні. Зважаючи на результати, представляють гідно. Підносять не тільки свій престиж, а і престиж своїх викладачів, свого навчального закладу і країни в цілому», – не без гордості підкреслила завуч.

Сергій   МИНАЄВ.

Фото автора.

На фото В. Луполова, Ю.Романова, О.Бородiна, Д.Ляпустiна.