Жорстока боротьба з третьою хвилею коронавірусу

На засіданнях Оперативного штабу при Президентові ПМР (Оперштабу) 15 і 18 березня обговорювалися питання, спрямовані на посилення карантинних заходів.

За інформацією, що пролунала на цих засіданнях, на сьогодні носіями COVID-19 є 3 379 придністровців, 1 305 з яких лікуються удома, 1 478 – в інфекційних стаціонарах. Завантаженість інфекційних лікарень зросла з 63 % до 82 %. На цей момент розгорнуто 1 675 койко-місць для хворих на COVID-19. Згідно зі статистикою, збільшується кількість громадян, які важко переносять коронавірус. Стан 17 % хворих (269 осіб) лікарі оцінюють як важкий, 62 є пацієнтами реанімаційних відділень, ще дев’ятеро підключені до апаратів ШВЛ. У цілому спостерігається зростання захворюваності на 41 %.

Помітно зросло охоплення населення тестуванням. За 4 дні досліджено 5 156 проб біоматеріалів, а за весь попередній час пандемії – 159 929 одиниць.

Факт захворювання у звітному періоді підтвердився в 1 359 випадках. Усього в Придністров’ї за більш ніж річну історію поширення COVID-19 зафіксовано 36 252 випадки інфікування. 771 носій вірусу (2 % хворих) помер, 31 847 осіб (90 %) перемогли підступну хворобу.

У зв’язку зі збільшеним обсягом роботи на посилений режим переведені COVID-лабораторії ПМР. Особливо слід відзначити, що обговорювався на нараді й механізм підтвердження на кордоні факту вакцинації громадян. В офіційні структури ПМР надходять запити від осіб, які планують приїзд у Придністров’я з-за кордону. Запитують, чи потрібна довідка про те, що вони пройшли повний курс вакцинації від коронавірусу, на паперовому носії. На даному етапі цей атрибут обов’язковий. Відповідна інформація за дорученням Президента розміщена у ЗМІ та на сайтах відповідних служб.

Результатів лабораторних досліджень у лікарняних умовах очікує 57 осіб з підозрою на інфікування. Ще 1 689 жителів республіки лікуються удома. З 15-го до 17 березня 94 людини у зв’язку з погіршенням стану здоров’я переведені з домашнього лікування на госпітальне.

Протягом трьох останніх діб досліджено 3 315 проб біоматеріалів (усього за час пандемії – 163 244). У 1 038 випадках підтвердився факт інфікування COVID-19. За цей же час померло 20 осіб, 484 одужали. Середньодобовий рівень захворюваності в республіці за останній тиждень склав 346 випадків, за минулий – 340. На контрольованій самоізоляції перебувають 2 637 осіб.

Особливо зазначалося, що нові форми коронавірусу є більш летючими та провокують серйозні ускладнення. Все частіше хворіють діти (на карантин закриті 43 дитсадкові групи), підлітки (на дистанційне навчання переведені 2 школи, закриті 57 класів) та молоді люди (є вказівка у зв’язку зі збільшенням рівня захворюваності студентів середніх та вищих навчальних закладів профосвіти організувати дистанційне навчання для всіх курсів, за винятком випускних.

Чимало випадків інфікування серед вагітних жінок. Третина хворих на сьогодні – люди пенсійного віку. Це свідчить про те, що суспільство послабило свою пильність, помітно наростило кількість контактів. Щоб уникнути такого явища в дитячому колі спілкування, весняні канікули почалися на тиждень раніше, ніж передбачено класичним навчальним планом, скорочена діяльність установ додаткової освіти.

Крім того, було вирішено тимчасово заборонити проведення будь-яких масових заходів: культурних, спортивних, розважальних, а також корпоративних зустрічей. У нічний час (з 22:00 до 8:00) кафе і ресторани тимчасово закриються. Громадський транспорт теж переводиться на карантинний режим роботи: 6:00 – 10:00 і 16:00 – 20:00. Ці тимчасові проміжки дозволять людям дістатися до місця роботи (служби) вранці й повернутися додому після робочого дня.

При цьому керівництву всіх організацій і підприємств належить звести до можливого мінімуму кількість співробітників, залучених безпосередньо до процесу на робочому місті: від третини до половини колективу повинно бути переведено на дистанційний режим. Працівників пенсійного віку можна викликати на робочі місця тільки в разі їхньої незамінності у виробничому процесі. Всім людям похилого віку рекомендовано максимально ізолюватися, щоб убезпечити себе та інших від можливого інфікування.

ЗМІ належить знову активізувати агітаційно-інформаційну роботу на цьому напрямку. Правоохоронні органи посилять контроль за дотриманням санітарно-епідеміологічних вимог в установах галузі торгівлі та послуг (масковий режим, дезінфекція, вимірювання температури на вході, обмеження кількості відвідувачів, які одночасно перебувають у приміщенні).

Вадим Красносельський посилення профілактичних заходів підтримав. Він зазначив, що громадяни Придністров’я стали спокійніше ставитися до ризику зараження на коронавірус. До того ж, усе більше хворих віддають перевагу госпітальному лікуванню. Лише за 3 дні близько сотні інфікованих громадян, які почали лікування в домашніх умовах, були направлені в лікарні. На цей момент зайнято 1 643 ліжка інфекційних стаціонарів. Глава держави у зв’язку з цим підкреслив, наскільки важливо своєчасно почати прийом лікарських препаратів. Він зазначив, що багатоденне очікування медикаментів в умовах домашньої самоізоляції носіїв COVID-19, про що нерідко повідомляють громадяни, неприпустиме.

«У боротьбі з коронавірусом зволікання загрожує серйозними наслідками, часом незворотного характеру. Що пізніше розпочато лікування, то більший ризик переходу від легкого або навіть безсимптомного перебігу хвороби до її важкої форми», – підкреслив Президент. На нараді йшлося про те, що амбулаторне лікування пацієнта, який залишається вдома без явних ознак захворювання, обходиться державі менше ніж 20 рублів на добу, в той час, як порятунок тих, чий стан набуває критичної форми, може коштувати до 5 000 рублів на день.

Олександр   ПЕТРЕНКО.

Фото прес-служби Президента.