Бути донором – благородно і корисно

Значення крові для життя людини, взагалі для функціонування організму не можливо переоцінити. Без неї ми просто не можемо існувати. Часом трапляється й так, що замінити її нічим. Тому донорська кров украй важлива для кожного, а медики всього світу відзначають важливість створення її запасів.

Бути донором – досить благородна справа, здаючи кров, ви рятуєте не одне життя, тому що ніколи не знаєш, кому вона може знадобитися: новонародженій дитині чи людині, що потрапила в аварію.

Верховна Рада ПМР ухвалила законодавчу ініціативу, яка передбачає створення умов для збільшення кількості донорів-військовослужбовців. Документ розроблений Урядом ПМР.

За чинним законодавством, донору надається додатковий день відпочинку після того, як він здав кров. Такій людині потрібен час на відпочинок і відновлення кількості крові в організмі. До цього часу військовослужбовці не мали такої можливості та права.

За словами представника Міністерства державної безпеки, цей проект закону розроблений для надання додаткових соціальних гарантій військовослужбовцям. Нині донор-військовослужбовець обмежений у праві на відпочинок після здачі крові в порівнянні з іншими категоріями донорів», – пояснив офіційний представник Уряду ПМР з цього питання.

Голова Комітету з соціальної політики й охорони здоров’я Сергій Чебан відзначив, що донорство – це порятунок життя. «Є спеціальний закон, є певні пільги. Кожен громадянин, який здав кров, має право на один додатковий вихідний, який він бере того ж дня або може взяти його під час відпустки. На жаль, у законодавстві це питання не було конкретизоване і відрегульоване щодо військовослужбовців, які також мають право на відпустку, на звільнення», – зазначив депутат.

Новий законопроект пропонує доповнити чинне законодавство і закріпити на рівні закону право військовослужбовців, які здають кров, на додатковий день відпочинку.

Сергій Чебан зауважив, що стимулювання донорства є благодійною справою: «Це благородні люди, вони заслуговують на увагу з боку держави, пільг, доплат та інших соціальних благ».

На думку депутатів Верховної Ради, ухвалення такої норми закону сприятиме збільшенню кількості донорів-військовослужбовців, що, у свою чергу, допоможе повноцінно забезпечити поточні потреби лікувальних установ Придністров’я донорською кров’ю.

Микола   ЮРКЕВИЧ.

Фото прес-служби Верховної Ради.