Служба ЖКГ: непомітна, але така важлива

Щороку в березні працівники житлово-комунального господарства (ЖКГ) та побутового обслуговування нашої республіки відзначають своє професійне свято. З цієї нагоди Президент ПМР Вадим Красносельський надіслав привітання, в якому наголосив, що «..поліпшення якості життя громадян Придністров’я завжди було і залишається пріоритетом нашої держави. Успішність реалізації цього завдання багато в чому залежить від злагодженої та безперебійної роботи служб комунального господарства та побутового обслуговування населення».

За словами Президента, успішне функціонування об’єктів ЖКГ неможливо уявити без кваліфікованих, відданих своїй справі фахівців. І це, дійсно, так. Завдяки високій самовіддачі працівників галузі ЖКГ та побутового обслуговування, перетворюються на краще міста і села Придністров’я, а в будинках наших громадян тепло і затишно. Глава держави побажав працівникам галузі міцного здоров’я, щастя, миру і подякував за таку потрібну суспільству працю.

Житлово-комунальне господарство в будь-якому місті чи селі без перебільшення можна назвати найважливішою галуззю життєзабезпечення людей. Особливо значущими є професіоналізм і відповідальність працівників цієї галузі. Їхня трудова діяльність завжди на виду, вона гарантує порядок на вулицях, у дворах і під’їздах, наявність гарячої води й тепла, безперебійну роботу ліфтів, освітлення, забезпечення ремонтних робіт та якісне обслуговування у сфері побутових послуг. Функціонування житлово-комунального господарства вимагає не тільки спеціальних знань працівників, а й великого терпіння, вміння працювати з людьми та, найголовніше, – для людей.

Над розв’язанням усіх цих завдань у Григоріопольському районі працює колектив Муніципального унітарного підприємства «Григоріопольське виробниче управління житлово-комунального господарства» (МУП «ВУЖКГ»), яке очолює досвідчений фахівець Сергій Торпан. Директор установи розповів про сьогодення та перспективи комунальної служби на найближче майбутнє. «У нас на балансі є 59 багатоповерхівок, більша частина з яких потребує капітального ремонту, заміни покрівлі, фронтонів, шиферу та інших робіт. Звичайно, виконати все навіть за декілька років неможливо, однак наш колектив робить усе можливе для збереження та підтримання житлового фонду, для забезпечення комфорту людей в домівках і на вулицях. Наприклад, минулого року було здійснено ремонт фасадів будинків, замінено м’які покрівлі, упорядковано під’їзди та підвали, встановлено металеві двері, пластикові віконні блоки, відремонтовано міжпанельні стикування, демонтоване застаріле та встановлене нове обладнання на спортивних майданчиках і багато чого іншого. Минулого року нам, нарешті, вдалося розв’язати досить гостре питання щодо технічного обслуговування ліфтів», – розповів начальник комунальної служби.

Крім ремонту житлових будинків та інженерних споруд, Григоріопольське виробниче управління ЖКГ відає ще й упорядкуванням міських територій: освітленням вулиць, ремонтом доріг, спилюванням сухостою, обрізкою кущів, вивезенням сміття тощо. Саме тільки поняття «утримання житла» має на увазі працю цілої низки фахівців: малярів, штукатурів, зварювальників, електриків, сантехніків. Як пояснив Сергій Торпан, уся діяльність підвідомчої служби здійснюється згідно з затвердженим планом, однак виникає багато позаштатних ситуацій, які передбачити неможливо, особливо коли це стосується усунення наслідків стихійно-погодних аномалій.

За роки своєї історії підприємство переживало різні періоди, зокрема й досить складні. Як і в кожній галузі, основною проблемою є брак коштів, робочих рук, техніки, заборгованість жильців за комунальні послуги.

Однак, попри всі труднощі, підприємство продовжує гідно виконувати свою місію. Втілювати в життя поставлені завдання неможливо без згуртованого відповідального і професійного колективу, основу якого становлять люди, що усвідомлюють необхідність і важливість своєї праці. Загальними зусиллями всіх небайдужих людей останнім часом вдалося істотно змінити благоустрій міста та сіл району: на вулицях завжди чисто, відремонтовані дороги й тротуари, вчасно побілені бордюри, прилеглу територію всіх установ та житлових будинків міста прикрашають квітники та клумби.

Сучасна система ЖКГ в нашій державі має соціально орієнтований характер. У галузі постійно триває модернізація комунальних мереж, упроваджуються нові підходи та сучасні технології, що сприяє створенню ще більш комфортних умов для повсякденного життя придністровців.

Світлана   КОНДРОВА.