Героям боротьби з коронавірусом – народна вдячність

Рік в умовах пандемії став випробуванням для всього світу: для економіки та соціальної сфери, для культурного життя і людських відносин. Кожному мешканцю планети довелося засвоїти нові правила поведінки. Людство навчилося строго дотримувати санітарні норми та дистанцію. Налагодило діяльність галузей народного господарства в умовах карантину. Що найголовніше, – виробило алгоритм ефективного лікування коронавірусної інфекції. Тим, хто втілює його в життя, у цей COVID-рік, поза сумнівом, було складніше від усіх.

Медики не могли самоізолюватися, перейти на «віддаленку». Навпаки – вони опинилися на передовій боротьби з коронавірусом із першого дня пандемії, коли ще не до кінця були зрозумілі навіть шляхи передачі нового захворювання, не те, що методи його лікування. Вони не спасували перед невідомістю, а на льоту засвоювали всю інформацію, яка поступала від дослідників COVID-19, застосовували на практиці нові знання, лікуючи перших пацієнтів із коронавірусом. Не злякалися, коли кількість хворих зростала в геометричній прогресії. У COVID-госпіталі, що відкривалися в кожному місті світу, йшли медики-добровольці різних спеціальностей.

Їхня боротьба з невидимим, але вельми небезпечним вірусом не залишилася непоміченою. Вона відзначена на найвищому рівні державними нагородами. А головне – гідно оцінена населенням. Кожен, хто видужав, щиро вдячний лікарям, медсестрам, санітаркам. Слова подяки висловлюють віч-на-віч, адресують через засоби масової інформації та соціальні мережі. У Кам’янці медичним працівникам, які несли вахту в епіцентрі COVID-боротьби, від імені жителів району подякували активісти Загальнопридністровського народного форуму (ЗНФ). Територіальне відділення цього консолідуючого об’єднання нараховує на сьогодні близько 12 500 осіб, а значить є повноправним виразником народної думки.

Керівник громадської організації Юрій Жора, звертаючись від імені земляків до колективу Кам’янської центральної районної лікарні (ЦРЛ), відзначив високу роль медиків у соціумі: «Ви супроводжуєте людину від народження впродовж усього її життя: планомірно обстежуєте всі верстви населення, ведете санітарно-просвітницьку роботу, запобігаючи захворюванням, лікуєте тіло та душу. Ви – герої, що проявляють свої кращі риси в лихоліття і в мирний час. Ви завжди перебуваєте на варті нашого здоров’я, а нині відважно та високопрофесійно боретеся з такою серйозною бідою, як пандемія». Від громадськості району Юрій Жора вручив співробітникам ЦРЛ, які самовіддано протистоять поширенню коронавірусної інфекції, Почесні грамоти ЗНФ.

«Інфекційний госпіталь II рівня в Кам’янській центральній районній лікарні був відкритий 7 листопада минулого року. Спочатку на базі терапевтичного відділення було розгорнуто 40 ліжок для лікування пацієнтів із підтвердженим захворюванням COVID-19, пізніше під цю роботу було перепрофільовано ще й неврологічне відділення на 30 ліжок. На базі травматологічного розгорнули реанімаційне відділення інтенсивної терапії для лікування важких пацієнтів із COVID-19. Таким чином, будівля (повністю ізольована від інших відділень) стала повноцінним госпіталем, перший поверх якого залишався чистою зоною, другий і третій перетворилися на «червону». Цілодобову його роботу впродовж трьох місяців забезпечували 20 лікарів і 70 співробітників середнього та молодшого персоналу», – розповів головний лікар ЦРЛ Олег Бирка. Він регулярно відвідував «червону» зону, щоб особисто дізнатися про реальний стан справ у найгарячішій точці. Грамотою ЗНФ відзначена та колосальна відповідальність, яку він несе не лише за стан районної медицини та її працівників, а і за кожного хворого.

Серед нагороджених – Галина Мясковська, яка виконувала обов’язки завідувача Кам’янського COVID-госпіталю. Лікарці вищої кваліфікаційної категорії з 20-річним досвідом роботи в терапії та ургентній медицині керівництво ЦРЛ запропонувало очолити госпіталь, зважаючи не тільки на її професіоналізм, а і такі важливі риси, як уважність, чуйність, небайдужість. «До кожного пацієнта був потрібний індивідуальний підхід, тому що новий коронавірус протікає у всіх по-різному, загострює ті хронічні хвороби, що є у людини, б’є по найуразливіших місцях. Тож нам доводилося працювати як із захворюванням, так і з психологією, оскільки хвороба нова і не до кінця вивчена, пацієнти перебували в стані тривоги та стресу, у багатьох з’являлася депресія. Кожного треба було не лише лікувати, а і заспокоювати, налаштовуючи на оптимістичний лад, який значно сприяє одужанню», – поділилася враженнями про роботу в «червоній» зоні скромна жінка, що звикла працювати, а не розповідати про свої успіхи.

Великий внесок у лікування хворих коронавірусом зробили реаніматологи: завідувач відділення, заслужений лікар ПМР Майя Івасишена, молодий лікар Михайло Сербінов, досвідчені медичні сестри Майя Лук’янюк і Галина Безеде. Їм доводилося вкрай нелегко, адже чимало пацієнтів із пневмонією задихалися. Щоб усунути дихальну недостатність, їх цілодобово тримали на кисні. Спостерігати за станом таких хворих треба було надзвичайно пильно, щоб не допустити кризи. Роботу в СOVID-госпіталі лікарі анестезіологи-реаніматологи поєднували з чергуванням у рідному своєму відділенні, де постійно доводиться спасати тих, хто перебуває на межі життя, брати участь у термінових і планових операціях, виходжувати післяопераційних хворих. Михайло Сербінов до того ж іще встигав брати участь в акціях молодіжного крила Кам’янського територіального відділення ЗНФ!

Ще один герой цього оповідання – не медик, але його внесок у врятування людських життів неоцінимий. Майже 40 років Олег Соловов працює водієм «швидкої допомоги». Разом із бригадою медиків він квапиться до хворих земляків. Досить часто саме від його професіоналізму залежить, чи встигнуть за тривожною адресою лікар і фельдшер та чи доїде пацієнт до ЦРЛ, де за його одужання боротимуться висококваліфіковані фахівці. Колеги-медики впевнені у водієві Соловові; відзначають, що на нього можна покладатися в найскладніших ситуаціях. Відповідальною людиною вважають його і бойові товариші по службі в Афгані-

стані. Чверть століття обирають вони Олега Соловова керівником Кам’янського об’єднання воїнів-інтернаціоналістів, яке виконує великий обсяг важливої громадської роботи щодо захисту прав членів організації та патріотичного виховання молоді.

Стараннями цих і багатьох інших співробітників ЦРЛ удалося вилікувати від ковіду майже 400 пацієнтів. І кожен із них, поза сумнівом, сказав своїм рятівникам: «Спасибі!» «Професіоналізм, компетентність, чуйність – ось риси, що характеризують лікарів Галину Мясковську, Наталію Штирбу, Оксану Кузьмук, Світлану Голан, Олексія Степанчука, які щодня обстежували, лікували, консультували та морально підтримували кожного пацієнта госпіталю. Ніколи не забуду медсестер, що супроводжували нас шляхом до одужання. Важко уявити, як їм удавалося в наглухо закритих захисних костюмах, у рукавичках і масках ставити нескінченні крапельниці й уколи, справлятися з будь-якими несподіванками. Нелегко довелося і молодшому медперсоналу. У незвичному для себе обмундируванні жінки безкінечно все мили й терли, обслуговували та виходжували хворих, – згадує кам’янчанин Віталій Дашко. – На жаль, ми, пацієнти госпіталю, не можемо поіменно знати всіх медпрацівників, яким зобов’язані своїм одужанням. Однак їхні очі – добрі, уважні, деколи дуже втомлені – залишаться в пам’яті назавжди».

Дякуючи всім, хто працював у «червоній» зоні, кам’янчани, що видужали, звертаються і до земляків. «Якщо об’єднаємо зусилля, ми обов’язково справимося, подолаємо новий коронавірус. Для цього, в першу чергу, необхідно виконувати всі карантинні вимоги: на роботі та у побуті, в магазині чи транспорті», – упевнені Марина Баксан і Людмила Наричук. Спираючись на власний досвід, вони радять усім, хто захворів: «Якщо відчули нездужання, виявили у себе типові для коронавірусу ознаки, необхідно відразу ж звертатися по медичну допомогу. Чим швидше ви це зробите, тим легше буде вас вилікувати».

У лютому, коли хвиля захворювання коронавірусом пішла на спад, Кам’янський COVID-госпіталь за рішенням республіканського Оперштабу був закритий. Однак медики, як і раніше, готові у разі необхідності знову вийти на передній фронт боротьби з підступною інфекцією. Тим більше, що COVID-захворюваність у республіці знову зростає. Отже, може статися, що госпіталь у Кам’янці потрібно буде знову відкрити. Колектив Центральної районної лікарні до такого повороту подій готовий. Давайте ж і ми, шановні читачі, не залишатимемося осторонь від боротьби з коронавірусною інфекцією, оскільки кожен із нас може допомогти зупинити її, виконуючи прості вимоги: одягаючи маску, застосовуючи дезінфекційні засоби, дотримуючи соціальну дистанцію.

Тетяна   ГРИЦЮК.

На фото Майя Івасишена (лiворуч),  Галина Мясковська (праворуч).