Створюємо ефективну систему соціального партнерства

ПЕРЕДІСТОРІЯ ПИТАННЯ

Відразу після публікації відкритого листа голови Федерації профспілок Придністров’я (ФПП) Віктора Іванченкова «Звіти та вибори – на старт!» відбулося засідання президії Тираспольського міського комітету галузевої профспілки працівників Республіканського, місцевого господарства і транспорту (РМГіТ).

На порядку денному значилися актуальні й важливі питання про діяльність галузевої профспілки та підсумки роботи міськкому профспілки за 2020 рік. Крім того, на цих же зборах було затверджено регламент роботи Тираспольської профспілки РМГіТ на 2021 рік.

Очолює і Тираспольську, і Республіканську організації життєзабезпечення Оксана Назаренко, яка і стала спікером звітно-виборного засідання президії. Перш за все, вона повідомила присутнім про те, що на початку 2020 року на підставі Постанови ФПП було прийнято Постанову галузевого пленуму про проведення звітів і виборів. Однак, через поширення на території республіки коронавірусної інфекції, ситуація змінилася. У зв’язку з цим профспілка РМГіТ була змушена призупинити звітно-виборну кампанію. У листопаді 2020 року було прийнято рішення провести звіти-вибори у 2021 році.

У зв’язку з закінченням передбачених Республіканським галузевим Статутом працівників РМГіТ термінів повноважень профспілкових органів і з метою зміцнення єдності та організованості профспілкового руху пленум галузевого об’єднання профспілки ухвалив провести звіти й вибори профспілкових органів не пізніше 1 квітня 2021 року. І свою Постанову виконав.

Обраний вектор –

розвиток соціального партнерства

На сьогодні Тираспольський міський комітет профспілки РМГіТ – це понад 2 500 членів профспілок, 20 первинних профспілкових організацій підприємств галузі. Керівники виборних профспілкових органів усіх рівнів – досвідчені, грамотні, небайдужі люди. Більшість із них працює на незвільненій основі, й саме вони стоять на варті трудових прав та інтересів членів профспілок.

У галузі приділяють пильну увагу питанням охорони праці й техніки безпеки. У цілому у 2020 році на підприємствах життєзабезпечення було зафіксовано всього лише 3 нещасних випадки. Основним напрямком діяльності галузевої профспілки його нинішнє керівництво визначило розвиток соціального партнерства в самих колективах, оскільки саме ця форма діяльності дозволяє найбільш ефективно захищати трудові права та інтереси членів організації. «Ми нині активно про це говоримо. Дійсно, соціальне партнерство дає нам можливість повною мірою взаємодіяти з органами держвлади, з населенням нашої республіки, з керівниками всіх рівнів, із трудовими колективами в усіх напрямках народного господарства», – зазначила Оксана Назаренко.

За її словами, профспілки активно ведуть діалог із державною владою на найвищому рівні. Ці зустрічі дають можливість профспілковому активу ПМР доводити до керівників республіки наболілі питання, вирішення яких залежить від органів влади. Вона наголосила, що у 2020 році особливу увагу вони приділяли питанням збереження і збільшення профспілкового членства та правозахисної діяльності. Звертаючись до членів президії, Оксана Володимирівна нагадала, що 2021 рік проголошений Роком молоді. Тому всі заходи, які планується провести, відбуватимуться під молодіжними гаслами, відзначатимуться активізацію взаємодії з молоддю, успішною реалізацією молодіжної політики, організацією спільних колективних дій, підвищенням інформованості членів профспілки про виконану роботу профспілкових органів. «Дуже сподіваємося, що ніякі зовнішні чинники не вплинуть на наші плани. Така діяльність дуже актуальна для профспілок», – додала вона.

З упевненістю дивимося в майбутнє Оксана Назаренко висловила впевненість у тому, що на сьогодні необхідно активно використовувати всі наявні механізми для виконання головного свого завдання – захисту прав та інтересів членів профспілки. Крім того, за її словами, необхідно розвивати профспілковий рух в усіх установах, організаціях і підприємствах, незалежно від форм власності. «Якщо на наших підприємствах працівники будуть організовані в міцні первинні осередки зі стовідсотковим профспілковим членством, вони являтимуть собою реальну силу і зможуть вести рівноправний діалог з роботодавцем. Тільки тоді ми зможемо говорити про створення дійової, ефективної системи соціального партнерства», – підкреслила вона.

Від імені керівництва ФПП і міськкому профспілки О. Назаренко подякувала присутнім за виконану роботу в профспілках, за відповідальність перед трудовими колективами, яку несе на своїх плечах кожен із представників профактиву. Вона також побажала всім подальших успіхів у справі захисту прав та інтересів трудящих, наполегливості в реалізації поставлених завдань, терпіння і віри у свої сили.

Павло   ОСТАПЕНКО.

Фото з вiдкритих джерел.

На фото Віктор Іванченков.