Молодь розповість «Історію Перемоги»

Міністерство просвіти ПМР за підтримки держадміністрацій міст і районів республіки оголосило Республіканський конкурс відеороликів «Iсторія Перемоги». Роботи молодих придністровців відбиратимуть на муніципальному рівні, а затверджуватиме їх конкурсна комісія відомства.

У Тирасполі оголосили старт конкурсу з 10 березня 2021 року з урахуванням обмежувальних заходів (карантину) щодо запобігання поширенню коронавірусної інфекції. У Бендерах муніципальний етап цього творчого змагання стартував з 15 березня.

Зазначена подія, спрямована на вивчення історії та збереження пам’яті про Велику Вітчизняну війну, сприятиме розвитку творчого потенціалу молоді ПМР.

До заходу можуть залучитися учасники віком від 14 до 35 років. «Щоб взяти участь у конкурсі, необхідно подати заявку на конкурсний матеріал в держадміністрацію свого міста чи району. Якщо це представник середньої або вищої освіти, то він подає заявку і конкурсний матеріал керівництву своєї організації», – зазначила начальник управління молодіжної політики Міністерства просвіти ПМР Судабер Гусейнова.

До 24 березня 2021 року конкурсантам необхідно представити відеоролик тривалістю від 1 до 3 хвилин (форматом wmv, mp4, avi) у вигляді посилання для завантаження на електронну пошту konkurs_istoria_pobedi@mail.ru, а також заявку згідно з положенням конкурсу, опублікованим на сайті держадміністрації м. Тирасполя. У графі «Тема листа» слід обов’язково вказати організацію та назву номінації, яких у конкурсі всього дві.

Перша номінація («Спогади ветеранів») передбачає створення інформаційного сюжету. Оцінюватимуться відеоролики, присвячені спогадам ветеранів Великої Вітчизняної війни. Вони можуть бути у вигляді опитування (серії коротких інтерв’ю), розгорнутого інтерв’ю з одним ветераном або сюжету з чергуванням фрагментів інтерв’ю та авторського тексту, спогад про учасника війни.

У номінації «Пам’ять у камені» приймаються роботи, присвячені пам’ятникам Великої Вітчизняної війни. У відеоролику необхідно розкрити зміст історії створення пам’ятника, його символіку. Робота може бути присвячена одному або кільком монументальним спорудженням, об’єднаним і систематизованим за будь-якою ознакою.

Всього оберуть 6 переможців – по три в кожній номінації. Кращі відеоролики конкурсу «Історії Перемоги» покажуть на всю республіку 9 травня в День Перемоги.

«Муніципальний відбір буде проводитися фахівцями держадміністрацій, після чого творчі роботи переможців направлять в Міністерство просвіти, де вже будуть визначені призові місця в кожній номінації. За підсумками конкурсу переможці, які посіли I, II та III місця в кожній категорії, нагороджуватимуться грамотами міністерства. Кращі роботи ми плануємо зібрати в єдиний сюжет зі спогадами ветеранів Великої Вітчизняної війни», – зазначила начальник управління Судабер Гусейнова.

Дар’я   IЗЮМСЬКА,

Оксана   КРУК.