Несуть у маси поетичне слово

Наприкінці 2013 року в рамках підготовки до 70-ї річниці звільнення Кам’янщини від фашистських загарбників було започатковано районний конкурс читців «Живе слово». Його ініціатори – співробітники районних управлінь культури та народної освіти – прагнули не лише виявити талановитих школярів, які глибоко відчувають громадсько-патріотичну лірику, а і створити умови для розвитку виконавчої культури молодого покоління.

Конкурс набув великого резонансу. Багато його учасників захопилося декламаторським мистецтвом, якого вони навчаються  в студії районного Будинку культури.  Виступаючи на різних заходах, несуть у маси поетичне слово і знаходять живий відгук у слухачів.  Керівництво району вирішило зробити конкурс традиційним, і  тепер він відбувається у два етапи. У школах вибирають кращих читців, яким надається можливість показати свої здібності на районній сцені.

Нинішнього року декламаторську майстерність демонстрували 40 учнів практично з усіх навчальних закладів Кам’янщини. Вони натхненно виконували твори про Велику Вітчизняну та перемогу в ній, про всенародний подвиг і патріотизм, про вдячну пам’ять, яка передається з покоління в покоління. Едуард Багрицький, Сергій Михалков, Муса Джаліль, Олесь Гончар, Ліна Костенко, Григорій Вієру та інші автори вклали в них стільки емоцій, що з байдужістю читати їх неможливо. І кожен виконавець переживав на сцені сюжет твору, а зал співпереживав.

Юні читці, відмінно підготовлені шкільними вчителями, показали себе не лише особами, які тонко відчувають слово, його значення та вплив, а і справжніми артистами. Так, підморгнув слухачам Іван Лутій і одразу перетворився на легендарного Василя Тьоркіна. Виходили на сцену звичайні дівчата та хлопці, а бачили ми молодих зенітниць Роберта Рождественського, русокосу Зінку, оспівану Юлією Друніною, солдата Костянтина Симонова, який звертається до коханої з вічними словами «Жди меня…» Справжньою моновиставою став виступ Аліни Лисої. Притискаючи до грудей плюшеве ведмежатко, дівчинка читала «Лист із блокадного Ленінграда», пропускаючи через серце кожне слово своєї однолітки, що пережила голод, холод, страх, смерть рідних, і трималася лише надією на батьківську перемогу.

Однаково проникливо лунали вірші російською, молдавською та українською мовами. Сильне враження на глядачів і журі справила Дарина Вороновська (на фото), яка виконала уривок із поеми Андрія Малишка «Прометей». Затамувавши подих, слухали підлітки та дорослі про те, як жителі окупованого села виходжували пораненого червоноармійця, доки фашисти не знайшли його під час обшуку. Кульмінацією стала сцена, коли вороги, зігнавши на майдан усіх селян, поставили перед ними бійця, запитуючи: «Це ваш?» Не знайшлося жодного, хто, намагаючись врятувати солдата від страти, не відповів: «Це наш!» Та коли фашисти погрожували спалити все село, хоробрий юнак пішов на смерть, щоб через нього не постраждали інші. Цей солдат, як і міфічний Прометей, пожертвував життям заради людей…

Оцінка журі збіглася з думками глядачів: Аліна Лиса, Дарина Вороновська, а також Владислава Ананій, Єлизавета Богацька, Ліка Гогу, Расім Гулієв, Дарина Крайнова, Дмитро Войт і Анастасія Подорожнюк стали призерами конкурсу. Заслужений працівник культури ПМР Семен Слободянський запросив їх, а також усіх охочих розвивати декламаторські здібності в студії «Живе слово».

Ніна   ПАНАЇДА.