План городника-садівника на березень

Шановні читачі! Дуже перепрошуємо, що не виконали свою обіцянку та не надрукували вчасно календар городника-садівника на минулий тиждень. Повірте, на це були об’єктивні причини. Ми намагатимемося надалі дотримуватися свого слова. Пропонуємо вашій увазі поради на 20 – 27 березня.

20 березня – продовжуйте роботи на грядках, у саду і в домі. Садити й сіяти можна не всі культури. Вибирайте такі, які мають кучеряві стебла. Так, можете посадити дині, квасолю, горох, також розрихлити землю, але перед тим рослини не поливайте. Варто обприскати їх проти грибкових інфекцій і комах. Відмовтеся від формування крон дерев і кущів, окулірування, тобто одного з основних способів щеплення дичок.

21 березня – продовжуйте, як і раніше, садити рослини зі сланкими стеблами. Можна обрізати зайві вуса суниці, видаляти поросль і робити санітарну чистку в саду. Також можна робити прищіпки та пасинкування.

22 березня – можна посадити томати, баклажани, перець, цибулю, горох, різновиди капусти, гарбуз, огірки. Посійте базилік, кріп, спаржу, артишоки. Посаджені однорічні культури дадуть гарний урожай. За сприятливої погоди посадіть сливу, яблуню, смородину, а у квітнику – айстри, гвоздику Шабо. Можна нарешті поливати грядки з подальшим розпушуванням. Не потрібно обробляти рослини хімічними препаратами проти хвороб та не варто обрізати дерева.

23 березня – готуйте насіння: замочіть його в поживному розчині або проростіть у вологому шматку тканини. Можете вже посіяти зелень, томати, огірки, капусту, а також посадити плодові та ягідні культури. Проведіть розпушування, полийте рослини, підживіть їх органічними й мінеральними добривами під корінь. Не робіть обрізку та обробку хімічними препаратами.

24 березня – садіть декоративні рослини, чагарники, плоди яких не збираєтеся вживати. Можна посіяти скоростиглі культури, наприклад, зелень. Успішною може бути посадка сливи, черешні та волоського горіха, але за сприятливої погоди. З квітів можна посіяти хризантеми й матіолу. Від інших посадок поки що утримайтеся. Дерева і кущі в саду обробіть проти грибкових інфекцій та шкідників, які могли вижити після зимових холодів. Кімнатним рослинам не завадить обробка від попелиці й павутинного кліща. Займіться формуванням крони садових рослин. Відкладіть до кращих часів поливи й підживлення, а також окуліровку.

25 березня – абсолютно несприятливий час для посадок, оскільки врожай вийде не дуже вдалим. Швидкорослу ж зелень і спаржеву квасолю садіть – вони дадуть непоганий урожай. Упорядковуйте гряди. Місячний календар на березень рекомендує зайнятися формуванням крони та видаленням непотрібних пагонів. Не вносьте добрива і не поливайте рослини.

26 березня – посійте на розсаду огірки, гарбуз, квасолю, сочевицю, а з зелені – аніс, валеріану. Якщо клімат дозволяє, посадіть виноград, аґрус, садову суницю. Займіться й посівом квітів: маргариток, календули, айстри, лілії та гладіолусів. Це гарний період для пересаджування рослин – їхнє коріння тепер майже не чутливе до механічних пошкоджень. Можна пікірувати сіянці, розмножувати декоративні рослини діленням. Проріджуйте крони садових рослин, а також обробляйте дерева й кущі засобами від грибка та шкідливих комах. Замочувати насіння, прищипувати пагони поки що не потрібно.

27 березня – сійте однолітники, зелень, кучеряві культури. У цей період насіння дає швидкі сходи. Огляньте свої володіння: перевірте стан кущів і дерев, поновіть їхню побілку, зробіть формування крони. Також можна заготовити живці для щеплень. Займіться поділом і пересадкою багаторічних квітів. Проведіть пікіровку розсади, прополіть рослини, підживіть їх мінеральними добривами. Все ще не потрібно замочувати насіння і робити прищіпку.

Календар на 28 – 31 березня та початок квітня ви побачите в наступному номері. Слідкуйте за нашими публікаціями.

Анастасія   КАСИМ.