Проводи Масляної в Рибниці

Масляний тиждень у Рибниці, як і водиться, завершився народним гулянням з феєричним спалюванням опудала.

Масляна вважається старовинним народним святом. По суті, це прощання з зимою й урочиста зустріч красуні-весни. Конкретної дати святкування цього дня в календарі немає, але його можна вираховувати й самостійно. Для цього достатньо відняти від дати Великодня 56 днів: це 48 днів Великого посту і тиждень безпосередньо Масниці. У 2021 році саме свято у нас випало на 14 березня, а Масляний тиждень почався з 8 березня.

З самого ранку, під звуки музики, на центральній міській площі розгорнулася святкова виїзна торгівля. На подвір’ях торгували солодкою ватою, млинцями з начинкою та випічкою, смажили налисники й шашлики. Розливали чай, пригощали цукерками. У лівому дальньому кутку площі розміщувалася виставка самоварів, яка межувала з фотозонами, де можна було присісти на лавочку поруч з ростовими ляльками «баби й діда» і сфотографуватися в оточенні сільського пейзажу серед лялькових гусей і поросят.

У підготовці й проведенні свята взяли активну участь «Центр дитячої та юнацької творчості», «Управління культури» й «Управління фізичної культури та спорту» м. Рибниці. Для жителів і гостей міста були підготовлені інсценування й театралізовані вистави, інтерактивні розважальні програми, спортивні та інші конкурси.

Відкрилося народне гуляння карнавалом, який розпочався під звуки музики та приповідки ведучого. На чолі колони «скакали» вершниці «на конях», за ними на печі їхав Ємеля, якого оточували казкові персонажі, слідом ішли ходоки на ходулях і дитячі танцювальні колективи. У центрі площі, мабуть, близько сотні, а то й більше юнаків і дівчат влаштували веселий танцювальний флешмоб. Слідом за ними свій танець виконали казкові персонажі на чолі з Бабою Ягою. Карнавал продовжився коробейниками, імпровізованою каруселлю і рядженими.

Коли учасники карнавального ходу розійшлися по площі, то усі охочі могли з ними сфотографуватися. Дуже сподобалися дітям персонажі на ходулях, тигр і ведмедик, не відставали в популярності й інші казкові герої.

Навколо лунала музика, кружляли хороводи, представники ЦДЮТ роздавали листівки акції «Збережи первоцвіт». Музичні вистави на сцені, встановленій на площі, чергувалися з виступами пісенних ансамблів. Ближче до середини свята до підмостків під’їхала справжня красиво прикрашена каруца (візок), запряжена конем. З неї зійшла Зима – героїня Масляної, яка приєдналася до вистави. Трохи пізніше приїхала у своєму зеленому вбранні й довгоочікувана Весна, якій Зима і передала символічний «Чарівний ключ».

Не обійшлося й без спортивних змагань, до яких запросили всіх охочих.

Потішний стовп цього року, як ніколи, швидко розлучився зі своїми призами – чи то було холодно й це додало швидкості тим, хто вилазив на стовп (лізти потрібно з голим торсом і ногами, в одязі залізти не вийде), чи, може, учасники були добре тренованими. Факт залишається фактом – призи дуже швидко зняли. Поки молодші дітки змагалися в метанні валянка, силачі штовхали гирі. На імпровізованому рингу хлопчаки з великим задоволенням билися мішками. В оточенні уболівальників команди підлітків з ретельністю і спортивним азартом перетягували канат.

І, нарешті, кульмінація свята – спалення опудала Масляної, яке має глибокий сакральний сенс. Так наші пращури, а сьогодні й ми, проганяли зиму і вітали весну. Разом з опудалом символічно згоряло все старе і негідне, наставав час змін та оновлення. Попри те, що багато традицій втрачено, щороку на Масницю на площах збирається народ, веселиться, їсть млинці та славить свято.

Відеозапис проводів Масляної в Рибниці можна подивитися на сторінці Рибницького інтернет-телебачення «LikTV» і на YouTube.

Олексій   РОСТОВЦЕВ.