Нагальні питання в полі зору Оперштабу

На черговому засіданні Оперативного штабу при Президентові щодо профілактики та запобігання поширенню вірусу, що відбулося 22 березня, йшлося про велику завантаженість інфекційних відділень у стаціонарах медичних установ республіки.

Понад 96 % ліжко-місць у госпіталях вже зайнято, відновив роботу COVID-госпіталь у Григоріополі та розгорнуто додаткові ліжко-місця в Слободзейській районній лікарні.

Учасники наради дійшли спільної думки щодо доцільності тимчасового перепрофілювання під коронавірусний госпіталь Бендерського Центру матері та дитини (ЦМіД), щоб збільшити кількість ліжко-місць на 315 одиниць. Пацієнтів цієї установи прийматимуть у Тираспольському ЦМіД. Президент дав відповідні доручення.

Глава держави занепокоєний відсутністю в дитячих лікарнях достатньої кількості фахівців-педіатрів. Він підкреслив, що «…кадровий дефіцит в окремих секторах галузі охорони здоров’я є проблемою застарілою, попри те, що в ПДУ є медичний факультет, який щорічно випускає дипломованих фахівців. Це свідчить про відсутність системності в роботі, в основі якої має бути тісна взаємодія вишу з Міністерством охорони здоров’я». Найближчим часом Президент планує провести окрему нараду, присвячену цьому питанню.

Особливу увагу співрозмовники приділили проблемі зростання кількості пацієнтів, які потребують кисневої підтримки. Тільки за добу в одній лише РКЛ замінили понад 500 балонів, які наповнюють киснем на спеціальній станції в Рибниці. Однак, для більш оперативного розв’язання проблеми, розглядається варіант розміщення такої станції на території Слободзеї.

Стосовно до теми дитячої захворюваності на COVID-19, головний санітарний лікар республіки Наталія Берил доповіла, що з настанням канікул поменшала кількість зареєстрованих випадків інфікування школярів. Однак, на жаль, відзначено збільшення захворюваності серед співробітників навчальних закладів. Члени Оперштабу пов’язують це з перебуванням персоналу деяких шкіл на робочих місцях. Вадим Красносельський категорично заборонив учителям та іншим працівникам освітніх установ перебувати в приміщеннях закладів.

Неблагополучною залишається поки епідеміологічна ситуація і в дошкільному секторі. За останніми даними, на карантин закрито два дитячі садки та 48 окремих груп.

Актуальні теми щодо COVID-19 обговорювалися й у четвер, 25 березня Зокрема, Вадим Красносельський звернув увагу головних лікарів і завідувачів відділень на те, що їм необхідно організувати діяльність і працювати так, щоб з боку населення не надходили скарги на неуважне ставлення до хворих у медичних стаціонарах.

Міністр профільного міністерства Христина Албул доповіла про забезпеченість антикоронавірусними ліками та засобами індивідуального захисту. За її словами, 5 000 флаконів медпрепарату «Ремдесівір», що надійшов у понеділок у розпорядження МОЗ, розподілений за медустановами. На сьогодні в достатній кількості є й інші необхідні ліки. Наявність медикаментів у республіці Президент тримає під власним контролем.

У ході засідання також обговорювали питання вакцинації громадян Придністров’я, вкотре підкресливши, що процедура відбуватиметься виключно на добровільних засадах. Головний санітарний лікар Придністров’я Наталія Берил вважає за доцільне розпочати кампанію щеплення препаратом «AstraZeneca», який нині вже є на складах.

Вадим Красносельський констатував, що нині чиновники Молдови перешкоджають постачанню до Придністров`я російської вакцини «Спутник V», та, попри все, він вважає, що щеплення треба розпочинати тією вакциною, яка є в наявності. При цьому мають бути враховані всі протипоказання, можливо, знадобиться робити додаткові ПЛР-тести.

Організації навчального процесу по завершенні канікул буде присвячена окрема розмова найближчим часом.

Суха статистика свідчить: за останніми даними Оперштабу, на COVID-19 захворіли 4 436 придністровців: 2 333 з них лікуються вдома, 2 061 – в карантинних госпіталях, 42 хворих – особи, які перебувають у місцях позбавлення волі. Загалом по лінії Державної служби виконання покарань зареєстровано 428 випадків інфікування, 386 в’язнів одужали.

Через погіршення стану здоров’я, з 22-го по 24 березня з домашнього на госпітальне лікування переведені 130 осіб. Кількість громадян, які важко переносять коронавірус, становить 373 особи, або 18 % від загальної кількості госпіталізованих, 65 – перебувають у реанімації, 11 підключені до апаратів штучної вентиляції легенів.

Середньодобова захворюваність за цей час збільшилася і склала 396 випадків. Усього в Придністров’ї за час пандемії коронавірусу зафіксовано 38 988 випадків інфікування COVID-19. 843 носіїв вірусу (понад 2 % хворих) не справилися з хворобою, 33 474 особи (86 %) –одужали.

Аліса   КОХАНОВА.

Фото прес-служби Президента.