Ефективна робота законодавців

На черговому пленарному онлайн-засіданні Верховної Ради, яке відбулося 24 березня, основним питанням було ухвалення законопроекту, ініційованого Президентом ПМР Вадимом Красносельським. Документом пропонується пролонгувати термін дії низки законодавчих актів, спрямованих на запобігання поширенню коронавірусної інфекції на території Придністров’я.

Документ надійшов до вищого законодавчого органу держави в режимі законодавчої необхідності. Він пов’язаний із тим, що 1 квітня закінчується термін дії обмежувальних карантинних заходів, передбачених попереднім документом. Президент ПМР Вадим Красносельський запропонував продовжити їх до 15 травня 2021 року включно.

Депутати підтримали законопроект Глави держави та одразу у двох читаннях ухвалили ініціативу щодо продовження карантинних обмежень до 15 травня 2021 року.

За словами народного депутата Григорія Дяченка «… На жаль, коронавірус не відступає. Статистика свідчить, що у нас не зменшується кількість хворих, а навпаки збільшується. У такій ситуації ми маємо кілька способів боротьби з пандемією – обмежувальних та медичних. Останніх ми всіляко дотримуємося, все використовуємо. Віднині необхідно продовжити обмежувальні заходи, щоб мінімізувати можливість зараження людей. У цій ситуації я закликаю всіх берегти себе і своїх рідних. Люди з групи ризику, будь ласка, залишайтеся вдома, нехай вам допоможуть знайомі, родичі. Бережіть себе, будь ласка».

На пленарному засіданні парламентарії також ухвалили проект постанови «Про звернення у зв’язку зі складною ситуацією у сфері вакцинації від вірусу COVID-19». Документ направлять Президенту РФ Володимиру Путіну з проханням надати сприяння в порятунку життя російських громадян і співвітчизників, що проживають у ПМР, і організації якнайшвидшої доставки російської вакцини. Приводом для розробки документа стали численні звернення громадян Придністров’я, громадських організацій, глав держадміністрацій міст і районів республіки.

За словами Голови Верховної Ради Олександра Коршунова, на жаль, склалася ситуація, коли виділена для республіки вакцина від коронавірусу не може потрапити на нашу територію через політичні нюанси, а третя хвиля захворюваності на COVID-19 нещадно обрушилася на Придністров’я. «Щодня інфекцією заражаються сотні людей, десятки помирають. Минулого тижня парламентсько-урядова делегація республіки перебувала з робочим візитом у Москві. На всіх рівнях і майданчиках ми порушували питання, чому вакцина російського виробництва, яку Придністров’ю вже виділили, досі залишається в Російському фонді прямих інвестицій, який відає розподілом вакцин для зарубіжжя, якщо проблем з її транспортуванням у нашу республіку немає.

В Агентстві з ліків РМ вакцина «Спутник V» вже зареєстрована, але якісь адміністративно-політичні бар’єри заважають її постачанню в Придністров’я», – наголосив спікер парламенту.

Ще одним важливим рішенням, яке ухвалили народні обранці, стало закріплення можливості придністровців направляти заяви в ЗАГС в електронному вигляді. На підставі такої цифрової заяви буде визначено час, коли людина зможе прийти з необхідними документами. Прийняті доповнення до Закону «Про акти громадянського стану» підпише Глава держави, а Уряд розробить правовий акт, який регламуватиме порядок направлення заяв з електронним підписом через Портал державних послуг ПМР. Розглядається також питання можливості отримання в електронному вигляді повторного свідоцтва про держреєстрацію актів цивільного стану, наприклад, у випадку його втрати.

Крім того, відтепер суди теж видаватимуть виконавчі документи в електронній формі. Документи мають бути засвідчені (підписані) посиленим кваліфікованим електронним підписом. За наявності технічної можливості, суд приймає самостійне рішення, в якому вигляді видавати документ про стягнення боргу. Закон набуде чинності після підписання Президентом ПМР.

Микола   ЮРКЕВИЧ.

Фото прес-служби Верховної Ради.