Рішення Уряду втілюватимуться в життя

На черговому засіданні Уряду 18 березня тривало обговорення питання щодо необхідності підвищення заробітної плати працівникам бюджетної сфери. Йшлося, зокрема, про співробітників Центру з контролю за обігом медико-фармацевтичної продукції.

Нагадаємо, що Центр був створений у 2001 році указом Президента ПМР. До його компетенції належить проведення експертизи якості, перевірка ефективності та безпеки медикаментів, контроль за ввезенням лікарських засобів та порядком їх реалізації.

Пандемія коронавірусної інфекції значно вплинула на графік роботи фахівців цієї структури. Їм доводиться працювати майже цілодобово, щоб якомога швидше сертифікувати імпортовані для боротьби з COVID-19 препарати, забезпечувати їх доставку в аптечні мережі та лікувально-профілактичні установи. В цілому, і щодо інших видів медико-фармацевтичних товарів терміни сертифікації значно скорочені.

Навантаження зросло, а заробітна платня залишається мізерною. Це призвело до відтоку кваліфікованих кадрів. Щоб його зупинити й зберегти трудовий колектив, Уряд розробив механізм підвищення окладів для співробітників.

Віце-прем’єр Станіслав Касап, коментуючи ситуацію, доповів учасникам наради, що минулорічна оптимізація в установі дала можливість підвищити заробітну плату працівникам без збільшення безпосередньо фонду зарплати в середньому від 10 % до 20 %.

Такий підхід довів свою ефективність і на інших об’єктах. Як повідомив Голова Уряду, відповідно до проведеного аналізу за чотири роки, в тих випадках, де керівники проявили наполегливість і вжили заходів оптимізації щодо кількості співробітників, спостерігається зростання заробітних плат на досить гарному рівні.

«Пропоную на досягнутому не зупинятися. Резерв є, про це свідчать цифри. Багато що залежить від якості проведеної аналітики, ситуації на місцях і прагнення оптимізувати витрати й на зекономлені кошти підвищити зарплати», – підкреслив Олександр Мартинов. Пропозицію підтримали всі учасники засідання. Щоб ініціативу втілити в життя, її мають затвердити депутати Верховної Ради.

Задля продовольчої безпеки

У ході засідання міністр сільського господарства і природних ресурсів Єфимій Коваль представив проект змін до Закону «Про республіканський бюджет на 2021 рік». Особливу увагу він звернув на об’єкти, що потребують ремонту та реконструкції. Загальна сума, закладена на ці цілі, становить понад 11 млн рублів.

Це дасть можливість відновити та реконструювати вісім насосних станцій, зокрема дві головні – в селах Чобручі й Ташлик. Також планується заміна напірного трубопроводу в Григоріопольській філії та ремонт обладнання в Рибницькому філіалі й на Північно-Дубоссарському зрошувальному масиві.

«Проведення ремонтно-відновлювальних робіт на насосних станціях сприятиме додатковому введенню в оборот зрошуваних земель понад 4 000 га, – сказав міністр. – Завдяки меліорації, також підвищиться врожайність (залежно від культури) від 15 % до 30 % і, відповідно, збільшиться прибуток від реалізації продукції. До того ж, вдасться зберегти земельні ділянки загальною площею понад 8 000 га».

Члени Уряду пропозицію підтримали. У свою чергу, Олександр Мартинов нагадав присутнім про дане ним раніше доручення щодо конкретних пропозицій про посилення продовольчої безпеки нашої держави: їх повинні представити в Уряд Мінекономрозвитку спільно з профільним відомством і сільгоспвиробниками.

Товарний знак без мита

Заступник міністра економічного розвитку Наталія Ситкіна довела до відома членів Уряду пропозицію щодо скасування сплати мита за реєстрацію товарних знаків і знаків обслуговування, а також про звільнення від сплати тих підприємств, які реалізують придністровську продукцію.

Вона нагадала, що для підтримки місцевих товаровиробників протягом декількох років у Придністров’ї діє проект «Купуй придністровське!» Вітчизняні товари можна розпізнати за спеціальним товарним знаком, яким вони та упаковки з ними маркуються. Уже всім відомий знак розміщується також на полицях магазинів. Цей механізм передбачає укладання ліцензійних договорів, що підлягають державній реєстрації.

«Зазначена пропозиція направлена на полегшення процесу підключення товаровиробників і торгових підприємств до проекту «Купуй придністровське!» – наголосила Наталія Ситкіна.

Рішення щодо звільнення від сплати прийматиме уповноважений на те орган державної влади.

Iрина   МАСЛОВА.

Фото прес-служби Уряду