«Купуй придністровське!» в сучасних умовах

Попри всі випинання, набридлий COVID-19 зупинити життя не в змозі. Людство шукає і знаходить різні способи спілкування, взаємодії в нових умовах, і перемагає. Так і в нашій республіці не припиняється рух, який розпочався у 2017 році за ініціативою Торгово-промислової палати ПМР (ТПП) і організовується за участю Уряду, міністерств, відомств, державних адміністрацій, а також представників бізнес-спільноти. Це всім добре знайомий проект «Купуй придністровське!».

Він став одним із важливих напрямків Державної цільової програми «Підтримка та розвиток підприємництва в ПМР на 2019 – 2021 рр.» Щороку до проекту залучається все більше представників вітчизняного виробництва.

Значні карантинні обмеження минулого року зробили свою справу: багатьом підприємствам довелося коректувати власні бізнес-плани. Саме тому виникла необхідність переглянути напрямки проекту й активно розвивати електронну комерцію як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках.

Ще донедавна незнайоме пересічному громадянинові слово «маркетплейс», що означає онлайн-магазин електронної торгівлі, відтепер стане невіддільною складовою нашого повсякдення, оскільки є цікавим додатковим каналом для просування та продажу своєї продукції. Процеси, які запускають держава і банки останнім часом (створення єдиної платіжної системи, активізація засобів доставки тощо), позитивно позначаються на розвитку онлайн-продажів та зацікавлюють чимало покупців.

З огляду на карантинні вимоги, у поточному році фахівці ТПП розробили та підготували низку заходів «Купуй придністровське-онлайн!», які дозволять вітчизняним товаровиробникам вийти на новий технічний рівень продажів, а придністровцям – долучитися до безконтактних покупок.

Серед іншого заплановано проведення конференцій з розвитку вітчизняної електронної торгівлі, яка у нас ще надто мало розповсюджена. Наприклад, конференція «Нові можливості для просування вітчизняних товарів через інтернет-торгівлю» має на меті об’єднати товаровиробників – представників маркетплейсів, а також Державного унітарного підприємства «Пошта Придністров’я» і компаній, що здійснюють доставку.

Охочі ознайомляться з роботою маркетплейсу, умовами розміщення товарів, тарифами, способами отримання оплати, вимогами та варіантами транспортування й ідентифікації товару.

Обговорення теми «Презентація придністровських маркетплейсів» відбудеться під час іншої конференції, де будуть представлені всі придністровські онлайн-магазини, а також обговорюватимуться питання реєстрації та організації доставки товару. ТПП планує надати максимальну інформаційну підтримку вітчизняним товаровиробникам за чинною електронною комерцією на російських і європейських інтернет-майданчиках і створити середовище спілкування серед виробників щодо схем виходу на зовнішній ринок.

Довгоочікуваною подією для придністровців у нинішньому році стануть виставки-ярмарки в режимі реального часу: 19 червня придбати продукти харчування, товари легкої промисловості та вироби ремісників, будівельні матеріали, отримати різні види послуг, а також насолодитися розважальною програмою зможуть мешканці м. Дністровська; 14 серпня – жителі м. Тирасполя; 25 вересня – м. Слободзеї; 21 листопада – м. Рибниці.

На території Бендерської фортеці 30 жовтня відбудеться фестиваль вина і винограду. Найкращі винороби республіки представлять на суд глядачів плоди своєї праці, продемонструють процес виготовлення вина та запропонують до дегустації різні його сорти, здійснять екскурс в історію виноробства. У рамках фестивалю заплановано конкурс кращих виробників домашнього вина «Винних справ майстер – 2021». Учасники проекту будуть оснащені стилістичною атрибутикою з логотипом «Купуй придністровське!»

Саме за яскравим червоно-зеленим значком придністровці відрізняють товари, що користуються попитом на будь-яких торговельних майданчиках. Проект, що триває п’ятий рік поспіль, продовжує свою ходу Придністров’ям всупереч усіляким вірусним прогнозам.

Післяслово: Уряд пропонує скасувати сплату мита за реєстрацію торгового знаку «Купуй придністровське!» Звільнити від сплати мита мають також і ті підприємства, що реалізують вітчизняну продукцію.

Аліса   КОХАНОВА.