Підсумки акції «Первоцвіти»

Республіканська екологічна акція «Збережемо первоцвіти» на території Придністров’я тривала з 11-го по 18 березня. Організатором події виступило Міністерство сільського господарства та природних ресурсів.

У заході взяли участь представники територіальних управлінь сільського господарства, природних ресурсів та екології міністерства, учні загальноосвітніх закладів, представники екологічних центрів та учнівських екологічних загонів міст і районів республіки.

Основною метою республіканської екологічної акції «Збережемо первоцвіти» було привернення уваги суспільства до екологічних проблем природного середовища, щоб переконати в необхідності зберегти для наступних поколінь первозданну красу рідного краю, а також сприяти вихованню екологічної культури, екологічної позиції, спрямованої на збереження, захист та відновлення популяції ранньоквітучих рослин, що перебувають під загрозою зникнення.

Акція була проведена в громадських місцях населених пунктів республіки, вона здійснювалася через роздачу листівок, які закликають берегти первоцвіти. Учасники акції вели бесіди з жителями та гостями республіки про необхідність берегти природу. Агітаційні листівки були виготовлені на замовлення Міністерства сільського господарства і природних ресурсів ПМР коштом Республіканського екологічного фонду республіки. Загалом, учасниками акції в усіх містах Придністров’я було розповсюджено понад 700 листівок.

З дотриманням санітарно-епідеміологічних заходів безпеки школярі поширили листівки серед перехожих. Вони роз’яснювали, що одним із найважливіших весняних завдань є захист ранньоквітучих рослин від зникнення, багато видів яких занесені в Червону Книгу Придністров’я і перебувають під охороною держави.

Учасники акції вручали листівки перехожим і знайомили їх з такими гарними та ніжними первоцвітами як пролісок сніговий, пізньоцвіт трилистий, шафран сітчастий тощо. Завданням акції було не лише ознайомлення школярів і громадськості з видами ранньоквітучих рослин, а й виховання у них гуманного ставлення до природи, а також залучення їхньої уваги до проблеми зникнення багатьох видів весняних квітів.

У Тирасполі учасники акції «Збережемо первоцвіти» провели й дослідження – соціологічне опитування громадян. Головною метою події, за словами директора Екологічного центру учнів (м. Тирасполь) Світлани Лєшукової, є привернення уваги громадськості до ролі ранньоквітучих рослин, а також пропаганда охоронних заходів на території нашої республіки. «Багато видів цих рослин перебувають на межі зникнення. Саме первоцвітам ранньої весни загрожує знищення шляхом варварського масового збору на букети. Зриваючи квітучу рослину, людина не думає про те, що позбавляє її можливості залишити потомство. Після такого ставлення наступного року на місці зірваної квітки нова вже не виросте», – зазначила еколог.

У ході акції фахівці розповідали про види ранньоквітучих рослин, зображених на агітаційних листівках, про час і тривалість їхнього цвітіння, про необхідність збереження різних видів первоцвітів, а також нагадували про адміністративну відповідальність за знищення рідкісних рослин. Необхідно відзначити, що придністровці з великою увагою поставилися до такого заходу і дякували його організаторам.

Володимир   ДАНИЛОВ.

Фото:http://www.ecology-pmr.org/