Електронна Карта доступності – віртуальний гід містом

У Бендерах продовжує працювати гаряча лінія Карти доступності. Нагадаємо: вона була розроблена керівниками Республіканського фонду «Світ рівних можливостей» у 2014 році. Однак, більш масштабно про проект заговорили, коли Президент Вадим Красносельський оголосив 2018-й Роком рівних можливостей.

Наш розмаїтий світ має бути доступний для всіх. У Придністров’ї нині роблять все, щоб створити максимальні зручності для всіх громадян, особливо для маломобільних груп населення – людей з інвалідністю, молодих батьків з колясками та людей похилого віку. У республіці вже кілька років діє Карта доступності. Автори проекту – бендерчани, представники Фонду «Світ рівних можливостей». Керівник організації Дмитро Кузук згадує, як багато років тому особисто зіткнувся з проблемою доступності до елементарних об’єктів. Людині з інвалідністю ще зовсім недавно було важко з дому дістатися в магазин, адже наявність пандусів у житлових багатоповерхівках і сьогодні велика рідкість. Деякі люди з обмеженими фізичними можливостями роками не виходили на вулицю. Віднині цю проблему активно вирішує фонд «Світ рівних можливостей» спільно з державою. Ініціатори проекту «Карта доступності» дістали підтримку у влади республіки.

Спочатку програма була міською та розроблялася для Бендер. Автори проекту – Дмитро Кузук і Наталя Бордан – здійснили моніторинг соціально пріоритетних об’єктів, а результати відобразили в електронній Карті. Потім вони вирішили не зупинятися на цьому і перейшли до обстеження доступності та комфортності об’єктів інших населених пунктів Придністров’я. Усі досліджені установи соціально-культурного і комунально-побутового призначення з докладним паспортом доступності для людей з інвалідністю та маломобільних груп населення позначені трьома кольорами: червоний – недоступний, жовтий – частково доступний та зелений – цілком доступний об’єкт.

Карта доступності досить зручна для представників маломобільних груп населення – людей з інвалідністю, батьків з дитячими візочками, для осіб похилого віку. Саме для цієї категорії громадян і розроблений онлайн-проект. Отже, перш ніж вирушити куди-небудь – у магазин, аптеку, на ринок, в соціальну або культурну установу – людина повинна ознайомитися, наскільки об’єкт пристосований для відвідування. «Ця карта щорічно, можна сказати, навіть, щомісяця поповнюється новими даними про заклади. Тобто, проект не стоїть на місці, й це дуже добре, що він став уже республіканського рівня. Подібна Карта є і в інших містах республіки», – розповів керівник фонду «Світ рівних можливостей» Дмитро Кузук.

Карту доступності можна знайти на сайті держадміністрації Бендер, а також Міністерства із соціального захисту та праці Придністров’я. До речі, приєднатися до роботи проекту може кожен. Будь-яка небайдужа людина має право особисто дослідити своє місто на доступність інфраструктури, а потім повідомити дані координаторам проекту.

Крім того, в держадміністрації міста Бендери діє гаряча лінія Карти доступності. Якщо ви зателефонуєте на єдиний номер –  (0-552)-2-30-50, то зможете повідомити про невідповідні норми доступного середовища об’єктів житлової, соціальної, дорожньої інфраструктури та інших місць.

Леся   ПОТОЦЬКА.

Фото з сайту держадміністрації м. Бендери