Всесвітній день поширення інформації про проблеми аутизму

У листопаді 2007 року Генеральна Асамблея ООН проголосила 2 квітня Всесвітнім днем поширення інформації про проблеми аутизму, будучи глибоко стурбованою неухильним збільшенням кількості дітей, які страждають розладами аутичного спектру.

У всьому світі цього дня одягають блакитне на знак підтримки людей з аутизмом, розладом розвитку нервової системи, що утруднює комунікацію. Останні дослідження все частіше, окрім генетичних причин, відносять аутизм до розладів, пов’язаних також із забрудненням довкілля, їжі та питної води.

Символом цього дня вважається синій колір, бо це колір Всесвітньої організації аутизму Autism Speaks. Мета Дня – привернути увагу громадськості до необхідності допомагати людям з аутизмом і підвищувати якість їхнього життя. За даними ВООЗ нині у кожної 59-ї дитини діагностують розлади аутистичного спектру, причому цей показник продовжує збільшуватися.

Людям із таким розладом дуже важко комунікувати зі світом і спілкуватися з іншими людьми. Перші ознаки аутизму, зазвичай, проявляються у дітей до трьох років, і якщо батьки та лікарі їх вчасно помітять, то таким дітям можна допомогти втримати зв’язок зі світом. До того ж, інтелект аутистів не зав-жди понижений, досить часто такі люди проявляють нормальні, а подекуди й виняткові здібності у певних галузях.

Аутизм більш поширений, ніж синдром Дауна та дитячий церебральний параліч. На знак солідарності з людьми, що страждають на аутизм, та їхніми сім’ями проводиться акція «Запали синім». Вона полягає в тому, що 2 квітня в багатьох містах світу з 20:00 до 23.00 (за місцевим часом) вмикається синє або блакитне підсвічування відомих будівель.

Уже понад 150 країн світу беруть участь в акції «Запали синім». У Росії вона проводиться з 2013 року в таких містах як Москва, Санкт-Петербург, Архангельськ, Воронеж, Новосибірськ тощо. В Україні також відбуваються акції та флешмоби, мета яких – привернути увагу до цієї проблеми. Акції локалізуються на Європейській площі в Києві та на головних площах інших українських міст, усіх обласних центрів.

Людмила Бородіна – директор Тираспольського базового центру реабілітації та консультування (ОСОРЦ), основним видом діяльності якого є соціальна реабілітація й адаптація дітей і молодих людей з обмеженими можливостями. Вона звернулася до Управління Президента з внутрішньої та зовнішньої політики з пропозицією розглянути питання щодо участі нашої республіки в такій акції, а також поширення інформаційних флаєрів про аутизм із розміщенням їх у місцевому транспорті та медичних установах, із запуском синіх повітряних кульок. До неї прислухались. Відтепер Придністров’я також братиме участь у міжнародній акції «Запали синім».

Громадськість повинна знати й розуміти проблему часу, оскільки без цього розуміння суспільство не буде готове сприйняти людей з розладом аутистичного спектру.

Христина   ЖУРАВЕЛЬ.