Про перший в ПМР особливий форум

У Придністров’ї 2021-й оголошений Роком молоді. У рамках заходів цього року дубоссарська громадська організація «Цветик-семицветик», Центр реабілітації для дітей з особливими потребами життєдіяльності (ОПЖ) за підтримки районної держадміністрації готуються до проведення форуму для таких молодих людей.

Заходи такого рівня для молоді з особливими потребами в республіці раніше не проводилися, форум організовують уперше. Подія відбуватиметься на базі дубоссарського Центру реабілітації для дітей з ОПЖ. Планується, що учасниками заходу стануть представники молодіжних організацій старші за18 років, причому, з усього Придністров’я. Для них організують дискусійні майданчики, тренінги, семінари та екскурсії. Організатори готують насичену і цікаву програму. Дата проведення заходу залежить від епідеміологічної ситуації в республіці й буде оголошена додатково.

Громадська організація «На допомогу дітям з обмеженими можливостями здоров’я «Цветик-семицветик» має багатий досвід проведення подібних заходів. Зокрема, вона є одним з організаторів фестивалю «Цветик-семицветик», в якому, крім основної програми з гала-концертом, виставкою виробів декоративно-прикладного мистецтва проводилися конференції та майстер-класи з інклюзивної освіти для педагогів. Дітям та їхнім батькам пропонували насичену екскурсійну програму, конкурси та ігри, надавали можливість відвідати виставки та зоопарк.

Директор Центру соціально-психологічної реабілітації дітей з особливими потребами життєдіяльності Світлана Завтур розповіла, що планується організація інклюзивного форуму. За задумом авторів, представники різних громадських організацій повинні об’єднатися на одному майданчику (як люди з обмеженнями, так і без них) для обговорення нагальних тем молоді.

«Фестиваль, який ми проводимо вже вісім років поспіль, пропонується для дітей. Цьогорічний же форум більше розрахований на молодь. Будуть організовані дискусійні майданчики, проведені «круглі столи». Це буде більш «дорослий» захід. Ідея його проведення належить громадській організації «Цветик-семицветик» та колективу Центру реабілітації. Ми зрозуміли, що фестивалю вже недостатньо, що необхідний ще один майданчик, на якому ми будемо обговорювати теми професійного працевлаштування, взаємозв’язок з органами влади, взаємодію між самими організаціями. Форум включатиме в себе заходи дозвільного плану, спортивні та екскурсійні програми. Загалом два дні будуть заповнені насиченою програмою. Потрібно ставити цілі й іти до їх досягнення. У нашому випадку основна мета – об’єднати молодь. Ми всі схожі, й разом ми сила», – впевнена Світлана Григорівна.

Досить важливою частиною форуму стане можливість поспілкуватися з представниками влади. Учасники зможуть поставити їм запитання та почути їхню думку з тих чи інших проблем, які, в принципі, не відрізняються від питань їхніх цілком здорових ровесників. Проблеми та радощі в цьому віці у всіх однакові: навчання, працевлаштування, комунікація в сім’ях. Мета форуму – показати все це. Ще одним із завдань заходу є також налагодження взаємодії між громадськими організаціями.

Ініціатори планують створити таку атмосферу, що допоможе учасникам форуму подружитися, сприятиме зближенню їхніх інтересів, відкриє нові можливості спілкування. За підсумками взаємодії будуть визначені напрямки подальшої роботи.

Необхідно відзначити, що спрямованість заходу відповідає завданням Року молоді, одним з яких передбачено: органам державної влади приділяти особливу увагу проблемам цього прошарку населення. Форум також укладається в Державну цільову програму «Рівні можливості», яку Президент ПМР Вадим Красносельський доручив Міністерству з соціального захисту та праці продовжувати реалізовувати й у 2021 році.

Дмитро   АКIНIН.

Фото з сайту держадміністрації м. Дубосари