Стань вище з Вишкою!

Наприкінці лютого на базі Ліцею Національного дослідницького університету «Вища школа економіки» (НДУ ВШЕ, Москва) в онлайн-режимі відбувся перший Міжнародний освітній форум «Стань вище з Вишкою!» «Вишка» – саме так педагоги та студенти з любов’ю називають свій університет.

Організатор форуму – НДУ ВШЕ. На сьогодні він відіграє провідну роль у розробці та апробації новітніх педагогічних програм, є одним із провідних майданчиків РФ з обміну освітніми інноваціями, методичними розробками, робочими програмами та інструментами їх освоєння від ключових вчених-педагогів, а також зі встановлення партнерства з колегами з російських і закордонних вищих навчальних закладів і шкіл.

Про Вишку й Ліцей НДУ ВШЕ, відкриваючи форум, розповів проректор університету професор В’ячеслав Башев. «Загальноосвітні установи є дуже серйозним предметом докладання зусиль Вищої школи економіки, – підкреслив він. – Ми вважаємо, що сучасні університети обов’язково повинні взаємодіяти зі школами. По-перше, для того, щоб тримати руку на пульсі й розуміти, що відбувається в сучасній школі, а, по-друге, щоб ділитися своїми напрацюваннями в галузі освіти, технологіями, які розробляються в університеті, ділитися інноваціями, новими підходами».

В’ячеслав Башев зазначив, що їхній університет «…транслює передові практики в освіті, зокрема, серйозно займається програмами підвищення кваліфікації для адміністраторів організацій освіти, вчителів, методистів, психологів». НДУ ВШЕ вже навчив понад тисячу слухачів із 36 регіонів Росії, а також інших країн. «Напевно, і цей факт допоміг нашій Вишці посісти в рейтингу «молодих» університетів планети перше місце в РФ і 31 місце у світі», – підбив він підсумок.

Цей форум – щорічна знакова подія в педагогічному середовищі. Його ключова особливість цього року – поєднання наукового підходу і педагогічної практики. В ході заходу провідні вчені університету виступили перед учасниками з чотирма актуальними доповідями, організували та провели 11 тематичних секцій, 25 майстер-класів для управлінських команд і педагогічних колективів. Коротенько хочеться зупинитися на підсумках роботи двох науково-практичних груп.

Головний експерт Інституту освіти, професор Анатолій Каспржак керував тематичною секцією «Covid-19. Точки неповернення, вектори розвитку школи». Він зазначив, що педагоги в більшості своїй не були готові до роботи в дистанційному форматі, й лише дехто з них відразу освоївся з методикою проведення занять в онлайн. Водночас учні, навпаки, маючи у своєму розпорядженні додатковий вільний час, найчастіше почали використовувати його на навчання через навантаження, що збільшилося.

Анатолій Каспржак також закликав колег сприймати пандемію й перехід на роботу в онлайн-формі «не як жах», а як можливість для особистого зростання, тому що «… будь-яка стресова ситуація веде до розвитку». Він переконаний, що нині потрібно шукати нові «гібридні» форми освіти. Крім того, професор упевнений, що форма традиційного навчання не зникне ніколи. «Школа – це місце, де два-три покоління людей домовляються, як будуть жити разом завтра, післязавтра. А домовлятися в такому серйозному питанні можна тільки при живому спілкуванні», – пояснив він.

Не менш актуальним виявився виступ заступника глави Департаменту освіти й науки м. Москви Наталії Кисельової «Цифрова культура і цифрова грамотність сучасного вчителя». Вона, зокрема, зазначила, що якісний перехід до дистанційної освіти залежить, перш за все, від того, наскільки грамотно вчитель використовує сучасні інформаційні та цифрові технології.

Завершився Міжнародний форум круглим столом. Його модератор, начальник Управління загальної освіти НДУ ВШЕ Олена Лихацьких поінформувала всіх про те, що в проекті «Стань вище з вишкою» працювало понад 5,5 тисячі осіб із 15 країн і всіх регіонів Росії. При цьому зареєструвалося чимало нових партнерів. Інтерактивний характер зустрічей дозволив організаторам спілкуватися з усіма учасниками «симпозіуму» в режимі реального часу.

Про те, що дав захід його учасникам, говорили експерти. Форум відповів на найважливіші питання сучасної педагогіки: чи можливі наукові дослідження у школі? Як проводити проектно-дослідницьку діяльність в режимі онлайн? Як виховати тимурівців у школі й чи потрібно взагалі волонтерство? Як не загубитися в потоці олімпіад, до чого готуватися, як нові форми інтелектуальних змагань впливають на розвиток освіти? Чи потрібна на сьогодні школі цифровізація? Чи «помре» традиційна форма навчання з живим спілкуванням учителя та учня?

Усі, хто зареєструвався на сайті форуму, одержали електронні сертифікати. Були серед учасників і придністровці, але про них і про їхні враження ми розповімо в наступних номерах газети.

Iгор   ШЕВЧЕНКО.

Фото з вiдкритих джерел.

На фото В’ячеслав Башев