Швейники роблять світ ошатнішим і теплішим

У листопаді минулого року найбільш відома на світовому ринку придністровська швейна фабрика «Одема» відзначила 75-річний ювілей. На сьогодні підприємство має сучасне модернізоване виробництво з висококласними фахівцями. На фабриці трудяться 506 осіб, 30 % з них – молодь. «Одема» співпрацює з багатьма країнами й більшу частину продукції виробляє на експорт.

Золотий період історії або новаторський прорив

Перший цех швейної фабрики № 2 в Тирасполі розпочав свою роботу в листопаді 1945 року. Тоді майбутній гігант легкої промисловості ще не мав ні будівлі, ні обладнання – нічого, крім безмежного ентузіазму. Спочатку тут працювало всього 12 швачок, які прийшли на виробництво зі своїми машинками та прасками на вугіллі. Шили одяг для військових: натільну білизну та тілогрійки.

Відомий придністровський журналіст Володимир Маслєнников у своїй книзі, присвяченій Валентині Соловйовій і фабриці «40 років ВЛКСМ», наводить такий спогад: «Наприкінці 50-х – початку 60-х років парторгом на підприємстві був учасник Великої Вітчизняної війни Микола Дмитрович Сичов. Якось на одному зі свят за участю молоді він згадував про ратні подвиги нашої армії під командуванням легендарного маршала Жукова. І перефразував відомий вислів: «Соловйова – це наш Жуков». За 30 років «біля керма» Валентина Сергіївна змінила підхід і ставлення до легкої промисловості, за що дістала звання людини епохи.

У 80-ті роки ХХ століття до швейного об’єднання належали 4 фабрики та 2 філії, а загальна кількість працівників досягала близько 6 тисяч чоловік. Усі ці люди працювали на 40 потоках, випускаючи 20 млн виробів на рік. Продукція підприємства була широко відома не тільки в СРСР, а й за кордоном. Успіх виробництва багато в чому заснований на методі управління Валентини Соловйової, головними рисами якого були постійне вивчення попиту, впровадження інновацій, підтримка високого рівня освіти колективу і відповідальна соціальна політика.

У радянський період понад 800 співробітників фабрики здобули спеціальну освіту, 450 – вищу, 5 – захистили дисертації кандидатів наук, 2 – стали докторами наук, більше ніж 800 осіб були відзначені урядовими нагородами. У 1955-му фабрика стала кращою в СРСР серед підприємств легкої промисловості. Потім виборола звання «Підприємство комуністичної праці» та «Підприємство високої культури виробництва». 1964 року об’єднання зайняло своє почесне місце в Золотій книзі пошани Молдавської РСР. Ще через 2 роки швейне підприємство нагородили орденом Трудового Червоного Прапора. Протягом 30 років фабрика посідала перші місця у Всесоюзних соціалістичних змаганнях. За досягнутими результатами в рамках ІХ і Х п’ятирічок підприємство нагородили рубіновими знаками з занесенням на всесоюзну дошку пошани ВДНГ СРСР.

Красиво жити не заборониш

За 75 років своєї історії відома колись на весь СРСР фірма переживала різне: були злети, траплялися і падіння. На сьогодні її колектив намагається триматися на плаву. На «Одемі» працюють понад 500 осіб, близько 400 із них зайняті безпосередньо у виробничому процесі. Фабрика випускає власну «лінійку» одягу, спеціалізуючись на пошитті курток на синтепоні та пуху. Традиційною для фабрики продукцією, її історичним брендом ще з радянських часів залишається сорочка. Іншим напрямком, потрібним не тільки на внутрішньому ринку, залишається виробництво військового обмундирування.

Крім того, на фабриці шиють вироби плечового і поясного асортименту. Це куртка, жилет, штани, комбінезон, блуза, блузон тощо. «Одема» виробляє швейну продукцію будь-якої складності, включаючи вироби з герметизацією швів і безнитковими технологіями, виконує замовлення на пошиття виробів з проклеєними швами (йдеться про водонепроникний спецодяг). Це стало можливо завдяки сучасному швейному обладнанню, яке постійно оновлюється на підприємстві.

Усього на «одемівському» складі на сьогодні є понад 16 000 одиниць продукції. Однак для її реалізації придністровський ринок надто вже малий: торговельна мережа більш ніж скромна – є всього два розташованих у столиці магазини. Проте на фабриці розраховують, що в перспективі фірмові торгові точки з’являться і в інших містах Придністров’я. Більш серйозні плани пов’язані з відкриттям фірмових «одемівських» магазинів на території України, Молдови та Росії. Розширювати «Одема» сподівається не тільки торговельну мережу, а й виробничу. На сьогодні підприємство має два своїх підрозділи – в Тирасполі та Дністровську. У майбутньому керівництво фірми розраховує освоїти північ республіки, розмістивши там нові виробничі площі.

Однак і сьогодні, за словами директора фабрики Іллі Шойхета, підприємство приймає різні замовлення, переважна більшість яких експортується на зовнішній ринок. Поточний рік для фабрики, як і для всіх у світі, видався досить важким. Через пандемію коронавірусу довелося повністю перебудовувати графік роботи. Підприємство відклало деякі замовлення і приступило до виготовлення засобів індивідуального захисту: костюмів і масок. «У порівнянні з 2019 роком, у 2020-му ми більше працювали на внутрішній ринок у зв’язку зі складними епідеміологічними обставинами. Попри всі негаразди, наших замовників ми не підвели, просто трохи зрушили терміни виконання замовлення», – розповів нам Ілля Шойхет.

Вікно у Європу

На експорт «Одема» відшиває близько 85 % продукції. Фабрика вже багато років співпрацює з іноземними замовниками з Італії, Австрії, Росії, Словаччини. Вона є постійним партнером відомих європейських брендів: «Версаче», «Сортоні», «Зета» тощо. Нині почала працювати з нашою фабрикою австрійська фірма «Карентія». Для Австрії «Одема» шиє здебільшого вироби військового призначення, наприклад, спальні мішки, куртки. З більшістю зарубіжних колег при-дністровці співпрацюють понад 15 років.

На замовлення італійської фірми «Сортоні» наші швачки виготовляють спідниці, брюки та шорти для гри в гольф. Для словацького бренду «Взородєв» шиють робочі куртки для листонош. Виробництво швейної продукції найширшого асортименту і складності, зокрема вироби з герметизацією швів і безниткових технологій, є можливим завдяки наявності як універсального, так і спеціалізованого обладнання від провідних світових виробників.

Якість продукції фабрики підтверджується сертифікатами відповідності, виданими національними органами з сертифікації продукції ПМР, Молдови, РФ на серійне виробництво. До того ж до «Одеми» звертаються багато європейських компаній за послугами дизайнерів і модельєрів. Тут розробляють кравецькі лекала, промислові зразки виробів і необхідні документи, за якими замовлення можна виконати на будь-якому швейному підприємстві світу.

Гідні продовжувачі радянських традицій

Щоденна праця колективу фабрики «Одема» ім. В. С. Соловйової не раз була відзначена нагородами на державному та міжнародному рівнях. У 2005 році на честь 60-річчя утворення підприємства колектив швейників нагородили орденом «Трудова слава». У 2006 році в Женеві фабрика здобула міжнародну нагороду «Золота зірка» і належить до компаній міжнародного рейтингу Global Fortune – 500, що підтвердили свою стабільність у світі бізнесу. У 2007 році підприємству присвоїли чергове звання – «Найкраще підприємство Європи». 2009 року «Одема» перемогла в республіканському конкурсі «Краще підприємство для мам, що працюють».

Фабрика є неодноразовим переможцем республіканського конкурсу «Придністровська якість», дипломантом міжнародних і республіканських виставок, ярмарків, конкурсів легкої промисловості. Нові перемоги підприємство здобуло за участь його торгового знака в конкурсі Notorium 2019 і 2020, де воно завоювало золоту і бронзову медалі. За результатами конкурсу бренд «Одема» був включений у каталог найбільш відомих торгових марок Молдови Notorium.

Показником міжнародного визнання ЗАТ «Одема» ім. В. С. Соловйової в суспільстві, на регіональному та світовому ринках є запрошення у 2019 році до участі в XIV Міжнародному форумі «Досягнення 2019» (Лондон); включення до Реєстру «Top – 100. Achievements 2019»; участь у церемонії вшанування тих, хто став переможцем конкурсу «The Golden Europe Award For Quality & Commercial Prestige» (Берлін) і номінування на такі міжнародні відзнаки, як Європейська нагорода за якість «Excellence in Quality Award» (Мілан), Європейська нагорода в галузі якості та управління «Excellence in Quality and Management Forum Cannes» (Канни).

Навчаючись – працюємо, працюючи – навчаємося

На «Одемі» вже четвертий рік з успіхом реалізується методика дуальної освіти, яка вперше в ПМР була апробована і впроваджена у 2018 році саме тут. В її основу покладена ідея здобуття теоретичних і практичних знань одночасно: навчаючись, працюємо і, працюючи, навчаємося. У цьому проекті фабрика бере участь разом із Придністровським коледжем технологій і управління.

За цей час за перспективною методикою підготовлено сотні фахівців – швачок, швачок-мотористок і операторів швейного обладнання, конструкторів і технологів швейних виробів, майстрів кравецької справи.

Наш кореспондент зустрівся з підготовленою тут за методикою дуальної освіти однією з працівниць фабрики – оператором швейного обладнання Діаною Подмазіною. Її бабуся і мати теж колись працювали на цій швейній фабриці. Дівчина пішла по їхніх стопах. «Мій трудовий шлях починався з дуальної освіти. Це зручно. Навчаєшся всього 3 місяці, набуваєш навички в професії, практичний досвід. Хоча спочатку мені було непросто. По-перше, відразу і вчишся, і працюєш. Це важко. По-друге, я тоді шила коміри та сорочки. Для мене це здавалося найскладнішим у швейній справі. Проте з часом здобуваєш досвід і працювати стає все легше і простіше», – розповіла вона нам.

Вигідна така система всім, тому що навчальний заклад економить на стипендії, а його випускники дістають гарантовану роботу, підприємство набуває повністю підготовленого до реальної роботи працівника. Учень має стипендію близько 1 500 рублів, соціальні пільги (безкоштовний транспорт і харчування), а в підсумку здобуває атестат державного зразка. Працювати він починає у знайомому цеху, на вже знайомому обладнанні та зі знайомими колегами. Однак, за все це потрібно платити – згідно з договором, випускник зобов’язаний відпрацювати на підприємстві один рік. Не хоче – повертатиме гроші за навчання за рішенням суду.

Що характерно: дві третини учнів – старші за 25 років. Вік не має вирішального значення: є приклади, коли відразу після курсів 40-річні працівники ставали кращими у своїй справі. До речі, крім дуальної освіти, на «Одемі» за 3 місяці можна за спеціальними навчальними програмами стати, наприклад, швачкою або різальником у розкрійному цеху.

Нова перевірка боєм

Як і в далекому 45-му, коли фабрика працювала на потреби фронту, нинішня «Одема» залишається на передовій. З початку пандемії колектив швейників, не роздумуючи, став на боротьбу з коронавірусною інфекцією. Підприємству довелося екстрено відкласти замовлення іноземних фірм, щоб приступити до виконання державного – вітчизняного.

З 23 березня 2020 року «Одема» розпочала цю відповідальну термінову роботу і не припиняла її протягом усього періоду надзвичайного стану, виготовляла засоби індивідуального захисту для медичного персоналу, що веде боротьбу з коронавірусною інфекцією, а також для всіх громадян республіки.

«Спалах COVID-19 став досить несподіваним для нас, – розповіла головний конструктор фабрики Ольга Мазурок. – Треба було швидко перебудувати наші цехи, для того щоб терміново виготовити держзамовлення на медичні маски та захисні халати. Тому згуртувався весь колектив, усі розуміли, що замовлення необхідно виконати, чого б це не вартувало. Тоді до роботи підключилися всі й беззастережно».

Понад 40 тисяч масок і 25 тисяч захисних костюмів – такий внесок зробило підприємство в боротьбу з коронавірусом. Це цифри –на листопад минулого року. Режим підвищеної «бойової» готовності позитивно позначився і на плановій роботі виробництва –всі замовлення виконали в строк. «Ми використовували новаторські підходи не тільки в пошитті товарів на експорт, товарів внутрішнього споживання, – пояснила Ольга Мазурок. – У виробництві медичних масок також застосовувалося нове обладнання, яке дає можливість зшивати неткані матеріали методом безниткового з’єднання тканини».

На сьогодні підприємство «Одема» продовжує виконання державного замовлення, але вже з формування резерву засобів захисту для медиків.

В Адміністрації Президента ПМР 24 липня відбулася церемонія нагородження організацій і громадян, які взяли активну участь у боротьбі з COVID-19. Серед трудових колективів, удостоєних державних нагород, був також і колектив фабрики «Одема», відзначений медаллю «За порятунок життя» і Подякою Президента ПМР. Слова глибокої вдячності Вадим Красносельський також адресував і особисто керівникам нагороджених організацій, зокрема директору «Одеми» Іллі Шойхету. Завдяки саме їхнім управлінським рішенням боротьба з коронавірусною інфекцією набула ефективної форми.

Олександр   ЮШИН.

Фото IA» Новости Приднестровья».