Всесвітній день боротьби з туберкульозом

Щорічно 24 березня за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ)відзначається Всесвітній день боротьби з туберкульозом (World Tuberculosis Day). Біла ромашка, як символ здорового дихання, стала емблемою цього дня.

Дата Дня боротьби з туберкульозом була обрана не випадково, саме 24 березня 1882 року німецький мікробіолог Роберт Кох (Robert Koch) оголосив про зроблене ним відкриття збудника цієї небезпечної хвороби. У 1905-му вчений здобув Нобелівську премію в галузі медицини. До 100-річчя з дня відкриття палички Коха (1982), за рішенням ВООЗ і Міжнародного Союзу боротьби з туберкульозом і легеневими захворюваннями був затверджений Всесвітній день боротьби з туберкульозом.

Туберкульоз – інфекційне захворювання, що передається повітряно-крапельним шляхом. Без відповідного лікування людина, хвора на активну форму туберкульозу, протягом року може заразити в середньому 10–15 осіб. У здорових людей інфікування мікобактеріями туберкульозу часто не призводить до появи будь-яких симптомів, оскільки імунна система організму «відгороджується», захищається від бактерій. Симптомами активної форми ТБ легенів є кашель, інколи з мокротою або кров’ю, болі у грудях, слабкість, втрата ваги, підвищена температура і нічний піт. На сьогодні туберкульоз щороку забирає життя 1,6 млн чоловік, більшість з яких це жителі країн, що розвиваються.

За даними ВООЗ близько однієї чверті населення світу інфіковане туберкульозом. Це означає, що люди заражені бактеріями, є носіями хвороби, але (поки що) не хворі й не можуть її передавати. Вірогідність того, що люди, інфіковані туберкульозною паличкою, захворіють на туберкульоз протягом свого життя, становить 5–15 %. Особи з ослабленою імунною системою, зокрема носії ВІЛ-інфекції, які страждають від недостатності харчування, або хворі на діабет, а також затяті курці, піддаються набагато більш високому ризику захворіти.

Туберкульоз виліковний і йому можна запобігти. Однак без належного лікування в середньому 45 % людей, які заразилися туберкульозом, і майже всі ВІЛ-позитивні з додатковим діагнозом «Туберкульоз» – на превеликий жаль, стають жертвами цієї хвороби.

У листопаді 2017 року відбулася перша Всесвітня конференція щодо боротьби з туберкульозом, організована ВООЗ і Урядом Росії. У вересні 2018-го, слідом за першою всесвітньою конференцією, Організація Об’єднаних Націй (ООН) провела першу в історії нараду високого рівня з проблем туберкульозу, в ході якої на рівні керівників держав і урядів обговорювалися статус епідемії туберкульозу і те, як покласти їй край.

Міністерство охорони здоров’я ПМР приділяє проблемам захворюваності на туберкульоз найпильнішу увагу.

У республіці функціонують сучасні диспансери, є флюорографи та рентгенапарати. Хворі забезпечуються необхідними безкоштовними медикаментами та лікуванням у спеціалізованих клініках.

Звичайно, велика увага належить профілактичній роботі та інформаційним кампаніям. Вони включають різні заходи, покликані підвищити рівень обізнаності громадян у питаннях профілактики та лікування захворювання. Щороку з 17-го по 24 березня проводиться тиждень боротьби з туберкульозом. Лікарі-фтизіатри використовують різні канали зв’язку, щоб максимально докладно і доступно висвітлити тему. Вони виступають у засобах масової інформації, відвідують підприємства, загальноосвітні та медичні установи. В рамках цих зустрічей фахівці розповідають про туберкульоз та його перші симптоми, діляться історіями з практики, нагадують про гігієну кашлю і розвінчують міфи про захворювання. Роз’яснюють, що несерйозний підхід до лікування може призвести до серйозних наслідків і навіть летального результату.

Дмитро   ВЛАДОВ.