РОБИМО ВИБІР: життя без алкоголю і наркотиків

Щоб підготувати матеріал про профілактику алкоголізму і наркоманії, я зазвичай вирішив «по засіках помести» – благо, архівів вистачає. На превелику радість свою виявив, що у 2019 році був присутній на відеолекції Євгена Брюна «Москва – тверезе місто», яку корифей російської наркології читав тоді на однойменній онлайн-акції. Євген Брюн – доктор медичних наук, професор, головний нарколог МОЗ Росії, президент двох організацій – Асоціації російських наркологів і Московського науково-практичного центру наркології.

Алкоголь лідирує у рейтингу летальних випадків

На брифінгу в Москві вчений-нарколог оголосив дані про смертність алкоголіків. Показники неухильно зростають, і на сьогодні алкогольна залежність упевнено виходить у лідери з-поміж причин летальних випадків. Згідно з даними, оприлюдненими Євгеном Брюном, тільки у квітні 2019 року в Москві пішло з життя 11 846 осіб, які страждали алкогольною залежністю. У 2018-му ця цифра ледь перевищувала 10 тисяч осіб. Головний нарколог Росії наголосив, що сам по собі алкоголізм рідко є причиною летального результату. Однак зловживання ним провокує розвиток захворювань, несумісних із життям. Це не тільки проблеми з печінкою, яка страждає від токсинів. У списку недуг, викликаних надмірним вживанням алкоголю, як і раніше залишаються серцево-судинні захворювання. Крім того, на першому плані – спровоковані регулярними надмірними дозами вливань проблеми з нирками й ендокринною системою.

Те, що останнім часом смертність любителів випити помітно зросла, професор безпосередньо пов’язує зі складною епідеміологічною ситуацією. Основною причиною збільшення алкогольного навантаження на людей, які все частіше перебувають у стані запою, стало введення карантину. Однак експерт наголосив, що сам по собі алкоголь не так часто є причиною смерті. Від отруєння токсинами спиртних напоїв, щорічно в Росії помирає приблизно п’ять-шість тисяч осіб.

Регулювання ринку і зниження попиту та пропозиції  «Слід відверто визнати, що боротьбу проти наркотиків і алкоголізму ми поки програємо, –заявив експерт. – Будь-яка профілактика проблеми, дії держави засновані на двох головних напрямках. Перший – це регулювання ринку психоактивних речовин. За нерегульованого, тотального, майже безперервного продажу алкоголю будь-яка країна матиме проблеми зі своєю демографією, аж до точки вимирання її населення. Наприклад, скандинавські країни століття тому вимирали від зловживання алкоголем.

Тоді вольовим рішенням скандинави впровадили надзвичайно жорсткі заходи з регулювання свого ринку алкогольної продукції та зменшення обсягів її реалізації:

– обмежили продажі за місцем: алкоголь продається тільки у великих, концентрованих магазинах, замість наметової, роздрібної торгівлі;

– обмежили за часом продажів (до 21:00) і за віком покупців (від 21 року);

– обмежили за ціною (що міцніший напій, то вища ціна).

Аналогічний шлях обрали США, Канада, Австралія, менше його дотримуються у Європі. У нас кілька років тому були введені обмеження за часом реалізації алкоголю: з 22:00 вечора до 10:00 ранку алкогольна продукція до продажу заборонена».

Другий важливий напрямок – зниження попиту і зменшення пропозицій на ринку. Це більш складна проблема, оскільки вона взаємопов’язана з культурою населення, з етнічними особливостями характеру людей у різних країнах, із системою виховання, тому на цьому напрямку профілактики розробляються різні програми. Власне, про суть новаційної російської системи профілактики алкоголізму і наркоманії ми з вами поговоримо в продовженні статті – в наступному номері.

Олександр   ЮШИН.

Фото з вiдкритих джерел.

На фото Євген Брюн