Яскраві барви строгих законів Конституції

Напередодні державного свята – Дня Конституції ПМР – у столичній школі № 7 пройшов святковий захід. У ньому взяли участь викладачі та учні 4-х класів.

Серед гостей свята були колишній радник Голови Конституційного суду, нині головний редактор республіканської газети «Гомін» Олександр Юшин, музейні працівники, народний хор «Червона гвоздика» столичного клубу «Ветеран».

У ході заходу школярі розповіли гостям і одне одному про державні символи республіки та їхнє значення для кожного придністровця. «Кожен громадянин повинен поважати символи своєї держави, знати слова гімну своєї Батьківщини. Ставлення до символів – це ставлення і до самої держави. Зневажати державні символи –  зневажати державу, її народ, його історію і культуру», – чітко вимовила четвертокласниця Софія. Її однокласниця Ангеліна ознайомила присутніх з гербом республіки та його описом.

Продовжився захід урочистим виконанням гімну ПМР. Учні та педагоги школи знали його напам’ять, тому впевнено підспівували хору ветеранів.

Потім з великим інтересом учні ознайомилися з великою барвистою книгою, під назвою «Конституція для дітей». Редактор цієї книги Олександр Юшин розповів: «Коли я працював у Конституційному суді, то разом зі своїми колегами вирішив зробити головний документ країни зрозумілим і цікавим для юних громадян нашої республіки. Ми вивчили досвід видання таких книг в інших державах. Вибрали найбільш важливі та зрозумілі для 5 – 10-річних дітей статті Конституції. І ось тут почалося найцікавіше.

В українському і російському ілюстрованих виданнях для дітей малюнки були виконані професійними художниками. А ми вирішили піти іншим шляхом – долучити наших юних придністровців до створення «дитячої» Конституції. І запропонували учням Тираспольської дитячої художньої школи імені Олександра Фойницького самим намалювати ілюстрації до видання. І ті активно відгукнулися на нашу пропозицію. У результаті нам довелося організовувати конкурс, щоб відібрати тридцять найкращих робіт із трьохсот представлених оргкомітету.

Так створювалася ця книга. Її передали в усі дитячі садки, школи й бібліотеки республіки. На сьогодні «Конституція ПМР, видання для дітей» стало вже раритетною і дуже рідкісною книгою», – підбив підсумок своєї розповіді Олександр Володимирович.

Старший науковий співробітник Тираспольського об’єднаного музею Валентина Попикова розповіла четвертокласникам про розділи й статті Основного закону ПМР, детально зупинившись на розділі про права та обов’язки придністровських громадян. Нагадала, що 24 грудня 1995 року громадяни ПМР ухвалили свою Конституцію на всенародному референдумі. «Це головний правовий документ республіки, який визначає суспільний устрій, органи влади, відносини між громадянином, суспільством та державою», – підкреслила вона.

Яскравою окрасою свята стали музичні композиції про Придністров’я у виконанні народного хору «Червона гвоздика» столичного клубу «Ветеран». На завершення заходу директор столичної школи № 7 Тетяна Подплетньова вручила гостям свята листи подяки.

Ольга   СТРАТІЄНКО.