У новий рік з новим бюджетом

Протягом поточного року народні обранці на пленарних засіданнях обговорювали й приймали законопроекти, спрямовані на покращення добробуту життя придністровців.

На порядку денному засідання Верховної Ради 19 грудня було розглядання в остаточному, третьому читанні республіканського бюджету на 2018 рік. Про важливість схвалення головного фінансового документа республіки представникам ЗМІ розповів Голова Верховної Ради ПМР Олександр Щерба. «На початку листопада депутати запланували основні заходи щодо прийняття бюджету. Усі необхідні процедури були зроблені, й сьогодні більшість депутатів його ухвалила. Далі він буде направлений на підпис Президенту Вадиму Красносельському й оприлюднений. У Новий рік республіка вступає з головним фінансовим документом із затвердженими орієнтирами й параметрами», – сказав керівник законодавчого органу ПМР.

Також він зауважив, що вперше за останні десятиріччя затверджена програма, яка дозволить вкладати кошти в розвиток соціальної інфраструктури ПМР, а також важливе місце в бюджеті відводиться фінансуванню соціально захищених статей. Олександр Щерба зазначив, що в другому півріччі 2018 року законодавці повернуться до питання підвищення пенсій і заробітних плат мешканцям республіки, а для цього планується пошук додаткових джерел поповнення бюджету. «Хочу зазначити, що лише налагоджена робота всіх органів влади дозволить наповнити зміст бюджету реальними фактами й завданнями, які ставить перед нами суспільство», – сказав народний депутат.

Також за дорученням Президента Вадима Красносельського було розглянуто законодавчі ініціативи відносно громадян, які ухиляються від служби в армії. Цей документ присвячений 22-й річниці Конституції ПМР.

Законопроект депутатам представив міністр юстиції Олександр Шевченко.

«Повноваження щодо оголошення амністії належать Верховній Раді. Президент на розгляд депутатів вніс два взаємозалежні проекти постанов, згідно з якими пропонується оголосити амністію за злочинами, передбаченими за статтями «самовільне залишення військової частини», «дезертирство», «ухилення від обов’язків військовослужбовця». Пропонується припинити провадження кримінальних справ у разі добровільної явки, звільнити від покарання засуджених і громадян, які перебувають у місцях позбавлення волі, зняти судимість з тих осіб, які оплатили штрафи», – розповів міністр юстиції.  Загалом по республіці таке право матимуть 389 осіб.

Олександр Щерба також прокоментував цю законодавчу ініціативу. «Ініціатива Президента є логічним завершенням процесу реалізації норм законів, які ми прийняли протягом року. Переглянуто чинний порядок, і громадянам, які з різних причин нині є порушниками закону, буде надана можливість виправитися, дослуживши в армії встановлений законом термін». Цей законопроект був ухвалений депутатами в першому читанні.

На думку народного депутата, заступника голови Комітету з питань законодавства, правоохоронних органів, оборони, безпеки, миротворчої діяльності, захисту прав і свобод громадян Григорія Дяченка, прийняття законопроекту дозволить полегшити долю людей, які через певні обставини не можуть виконати свій військовий обов’язок.

Останнє пленарне засідання цього року відбудеться 27 грудня.

Микола   ЮРКЕВИЧ.