Щоб упорядкувати спостереження за кліматом

23 березня відзначається Всесвітній день метеорології, заснований з ініціативи ООН. Свято метеорологів усього світу було встановлене на честь того, що в цей день в 1950 році набула чинності Конвенція Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО), яка проголосила її утворення. Дата відзначається з 1961 року, а девізом дня стали слова: «Погода, клімат і вода в інформаційну еру».

Метеорологія як наука вивчає фізичні процеси, властивості та будову земної атмосфери. У сучасному світі майже всі галузі відчувають вплив гідрометеорологічних умов, наприклад, споживачі гідрометеорологічної інформації або про забруднення навколишнього середовища. Це авіація, оборона, сільське господарство, автомобільний і залізничний транспорт, охорона здоров’я, служба боротьби з надзвичайними ситуаціями та населення.

Щороку ВМО вживає заходів у різних напрямках. Тема дня 2021 року –«Океан, наш клімат і погода». Покриваючи 70 % земної поверхні, океан відіграє основну роль у формуванні погодних і кліматичних умов. Йому також належить центральне місце в процесах зміни клімату.

Всесвітня метеорологічна організація є особливою міжурядовою структурою ООН, а членами ВМО на сьогодні стали 187 держав і шість територій, як, наприклад, Придністров’я. Національні гідрологічні та метеорологічні служби роблять свій внесок в охорону і розвиток навколишнього середовища.

Навіщо треба було створювати Всесвітню метеорологічну службу? Справа в тому, що метеорологічні спостереження будуть ефективними тоді, коли вестимуться за єдиними правилами. Завдяки утворенню ВМО, дані спостережень можливо порівнювати за єдиними стандартами.

Мало хто знає, але навіть наші придністровські метеостанції живуть за єдиним (Грінвічським) часом, і всі прилади, що ми маємо на метеостанції, відповідають єдиному всесвітньому стандарту.

Ми в Придністров’ї можемо з гордістю сказати, що наше визнання як країни й самостійної республіки може відбутися тільки завдяки спільним зусиллям. Отже ми, метеорологи, можемо пишається тим, що наш статус Придністров’я ми не просто відстоюємо, а вже визнані на світовому рівні метеорології.

Можна багато говорити про історію і становлення нашого Республіканського Гідрометцентру, але головна заслуга в тому, що ми визнані й маємо можливість працювати. Наша гордість – це наші люди, фахівці: Зінаїда Лупашко, Віталій Басок, Людмила Гавриленко та дуже багато інших, хто все своє життя присвятив копіткій праці метеоролога.

Від щирого серця хочу побажати всього найкращого тим, хто віддає сої зусилля для розвитку метеорології, хто працює навіть в умовах пандемії. Ми не зірвали абсолютно ніяких спостережень і продовжуємо вести метеорологічні спостереження з 1944 року. Честь і гордість за роботу ніколи не покине нас. Зі святом вас, дорогі метеорологи!

З повагою, Віталій   КОЛЬВЕНКО.