План городника-садівника на березень – квітень

У народі кажуть: «Був би сад, а солов’ї прилетять». Щоб насолоджуватися чарівним співом маленьких сірих непоказних пташечок, треба попрацювати в садку і в городі та створити умови не тільки для них, а й для себе та своїх рідних заради власного задоволення. Працювати ж рекомендовано за спеціальним календарем.

Кінець березня та початок квітня.

28 березня – повний Місяць, отже, садити рослини, сіяти насіння не бажано, вкрай не ефективно. Відкладіть поки й пікіровку, прищипування, обприскування рослин. Цього дня рекомендується відпочивати й дати спокій рослинам, але якщо дуже хочеться, прорідіть і підгорніть їх. Очистіть ділянку і ґрунт у теплиці від бур’янів. Можна помірно поливати прикореневу зону, рихлити, мульчувати ґрунт навколо дерев. Можна обережно вносити мінеральні добрива.

29 березня – доглядайте за домашніми рослинами: пересадіть, якщо це необхідно, підгодуйте або обробіть їх проти хвороб. Пасинкувати та прищипувати рослини не бажано. Робити щеплення також поки не потрібно.

30 березня – нарешті можна зайнятися підготовкою насіння. Посівний матеріал можна замочити, проростити, обробити стимуляторами для активного зростання. Висівайте квіти, лікарські трави, пряні культури, а також ті, які дають підземні плоди: пастернак, редьку, мангольд. Добре буде рости посаджена сьогодні картопля і морква. В саду посадіть вишню, малину, аґрус. Можна також обробити рослини від кліщів і грибка, полити грядки й підживити рослини під корінь. Прищипувати рослини, пасинкувати й обрізати поки не потрібно.

31 березня – продовжуйте виконувати попередні роботи та процедури: готуйте до посадки насіння, висівайте квіти та лікарські рослини. Можна посіяти ще цибулинні рослини, гарбузові, пасльонові, коренеплоди. Проведіть обробку проти грибка, кліщів, які можуть завдати шкоди рослинам у саду і тепличним культурам. Домашні рослини теж можна обробити від попелиці та павутинного кліща. Не розмножуйте корінням, а також відмовтеся від обрізки засохлих гілок.

У квітні дні стають все довшими й теплішими, тому роботи у садівників і городників хоч відбавляй. Важливо грамотно все розпланувати, щоб виконати необхідні роботи вчасно і не перевтомлюватися. Саме в середині весни важливо продовжувати правильно доглядати за розсадою: збільшити полив, провітрити сіянці та почати привчати їх до відкритого повітря, якщо погода сприятиме, – то пересадіть підрослу розсаду на грядки.

1 квітня – можна посіяти культури на насіння та на рясну зелень.

Іще – посадити декоративно-квітучі кущі; рослини, у яких довге і в’юнке стебло; саджанці фруктових та ягідних культур. Варто обробити рослини від шкідників і захворювань. Не бажано поки поливати й робити обрізку, оскільки кущі та дерева досить гостро реагують на пошкодження.

2 квітня – посіви все ще проводьте з обережністю, оскільки не всі культури добре приживаються і плодоносять. Допускається посадка бульб картоплі, посів цибулі, часнику, бобових, редиски, спаржі, м’яти, хрону. З саджанців посадіть виноград, вишню, яблуню, лимонник. Якщо клімат сприятиме, посійте газонну траву. Видаліть суничні вуса, пасинки, а також зайву поросль.

3 квітня – можна приступати до інших можливих дачних робіт. Для теплиці – замочувати насіння або посіяти на розсаду гіркий перець, білокачанну та інші види капусти. Підрослу розсаду пересадіть, пікіруйте сіянці. Можна також підгодувати рослини в теплиці під корінь або по листу. Слушна нагода, щоб садити коренеплоди, картопля теж дасть непоганий урожай. Садіть ярий часник і цибулю. Посійте гарбуз, горох, редис, петрушку. Рослини обприскайте засобами захисту. У саду зробіть санітарну обрізку, щеплення, посадіть саджанці плодових культур.

Нехай у вашому саду співають птахи на всі голоси. Гарного настрою та плідної праці, шановні наші друзі!

Христина   ЖУРАВЕЛЬ.