Оперштаб продовжує роботу

Питання, що стосується перебування хворих та якості надання медичних послуг в коронавірусних госпіталях, було одним із нагальних на порядку денному чергового засідання Оперштабу, що відбулося 29 березня.

Президент розповів про результати доручених ним перевірок дев’яти установ, залучених до лікування COVID-хворих. Загалом, громадяни оцінювали позитивно роботу лікарів, хоча й звертали увагу на окремі недоліки.

Учасники наради прийняли рішення: у зв’язку з виявленням недоліків в організації лікувального процесу, порушень лікарської етики в інфекційному госпіталі, організованому на базі профілакторію ЗАТ «Тиротекс», перевести вказаний інфекційний госпіталь у підпорядкування ДУ «Республіканська клінічна лікарня». В найкоротші терміни підібрати й запропонувати кандидатуру на посаду головного лікаря інфекційного госпіталю на базі даного профілакторію, укомплектувати госпіталь грамотним медичним персоналом та організувати лікувальний процес відповідно до встановлених вимог і регламенту.

Вадим Красносельський зауважив: «У цілому я хочу сказати, що перевірку провели недарма: можна оцінити реальні дії лікарів. Я сам позитивно оцінюю їхню діяльність, роботу головних лікарів та висловлюю окрему подяку всьому медичному персоналу, який лікує людей».

Також Президентові доповіли про підготовчі роботи станції в Слободзеї, де вже незабаром заправлятимуть киснем балони для хворих. Поки що їх заправляють у Рибниці.

Головний санітарний лікар республіки Наталя Берил доповіла про готовність населення до вакцинації. Вона зазначила, що у різних населених пунктах відкривають 11 прищепних пунктів, куди розподілено 900 доз вакцини «AstraZeneca». Першими щеплення зроблять медики, причому виключно на добровільній основі. Глава держави вважає: якщо вакцини такого виду буде більше, ніж лікарів, охочих нею скористатися, треба надати можливість провакцинуватися від коронавірусу всім іншим придністровцям.

Зазначено також, що ім’я кожного щепленого громадянина буде внесене до відповідної бази даних, і такій особі буде виданий відповідний сертифікат міжнародного зразка. Незабаром очікується прибуття в республіку і вакцини «Pfizer». Її необхідно буде використати протягом п’яти днів – такий термін зберігання препарату. Щодо російської вакцини «Супутник V» Вадим Красносельський повідомив, що має намір вирішити, з-поміж інших, це питання у Москві.

Учасники наради повернулися до теми навчання студентів, які здебільшого здобувають освіту в режимі онлайн, тобто дистанційно, зазначивши, що лише випускники перебувають на змішаному навчанні. Вадим Красносельський підкреслив, що правила єдині для всіх – як для державних освітніх установ, так і для комерційних.

Говорили й про те, що заняття для суворовців, кадетів і вихованців соціальних установ закритого типу безпечніше організувати очно, на деякий час ізолювавши дітей на території освітніх установ. Санітарно-епідеміологічна служба має прийняти відповідне рішення.

З метою підвищення ефективності роботи з контролю за станом здоров’я громадян, які перехворіли на вірусну інфекцію, а також надання консультаційної та іншої допомоги громадянам у рамках проведених заходів щодо запобігання поширенню вірусної інфекції потрібно організувати роботу кризових центрів.

На базі МВС ПМР (місто Тирасполь, вулиця Манойлова, 68) з обслуговуванням громадян, які проживають у містах Тирасполь і Бендери, а також у населених пунктах, розташованих у Слободзейському районі; Рибницького ВВС (місто Рибниця, вулиця Кірова, 89) з обслуговуванням громадян, які мешкають у населених пунктах, розташованих у Григоріопольському, Дубоссарському, Рибницькому та Кам’янському районах.

Якщо людина проживає, наприклад, в с. Карагаш Слободзейського району або в селі Гиска, своє звернення вона може писати в об’єднаний кризовий центр, що діє на базі МВС ПМР, на електронну адресу 53396501@mvdpmr.org

Жителю Кам’янського або Григоріопольського районів звертатися слід у кризовий центр при Рибницькому ВВС за електронною адресою 55543520@mvdpmr.org

Статистика свідчить: на засіданні Оперативного штабу говорили про те, що носіями COVID-19 є 4 866 придністровців. 2 556 з них проходять лікування вдома, 2 265 – в карантинних госпіталях. Інфекційні лікарні завантажені на 91 %. 35 хворих –громадяни, які перебувають у місцях позбавлення волі (по лінії ДСВП всього зареєстровано 430 випадків інфікування, 395 в’язнів одужали).

За весь період пандемії новий вірус лабораторно виявлено у 41 009 громадян. З початку пандемії в інфекційних госпіталях не впорались із захворюванням 907 COVID-позитивних пацієнтів. Усього на сьогодні перемогли коронавірус 35 302 особи.

Тимчасово зупинена діяльність одного дошкільного навчального закладу, а також закриті на карантин 57 груп у 13 дитячих садах.

Аліса   КОХАНОВА.

Фото прес-служби Президента.