Підтримка населення з боку депутатів триває

На черговому пленарному онлайн-засіданні Верховної Ради, яке відбулося 31 березня, парламентарії розглянули й ухвалили низку важливих законопроектів стосовно до безпечного функціонування економіки держави.

В остаточному, другому читанні, парламентарії розглянули проект закону «Про внесення доповнень до деяких законів ПМР». Авторами документа є голова Комітету з соціальної політики й охорони здоров’я Сергій Чебан та народний депутат Володимир Пєлін. Законодавча ініціатива розроблена на підставі звернень громадян і передбачає, що вдови військовослужбовців, які загинули під час виконання службових обов’язків або померли внаслідок військової травми в умовах мирного часу, зможуть отримувати дві пенсії.

Вдови військовослужбовців матимуть право на одночасне отримання двох пенсій за умови, що жінка не вступила в новий шлюб.

За словами Сергія Чебана, чоловіки цих жінок, хоч і в мирний час, але служили, готові були стати на захист Батьківщини. «Можливо, не всі звернуться за пенсією, можливо, хтось виїхав із республіки, але в цілому ми прийняли рішення дати їм можливість отримати другу пенсію за аналогією з багатьма державами, в тому числі й з Російською Федерацією. Потрібно розуміти, наскільки жива людина могла бути корисною своїй сім’ї. Парламентарії вважають, що це абсолютно справедливо. Коли ми працювали над цим питанням, то вивчали досвід і практику інших держав, а тому вирішили, що необхідно захистити цю категорію громадян. Ми направили запити до всіх силових міністерств. Виявилося, що в мирний час, виконуючи службові обов’язки, у нашій республіці загинули 60 осіб», – повідомив парламентарій.

Закон набере чинності з 1 січня 2022 року. До прийняття бюджету на наступний рік профільний комітет працюватиме над тим, скільки грошей необхідно буде виділити на ці виплати нашим громадянам.

Народний депутат Олег Василатій став автором законопроекту «Про внесення доповнення до Закону ПМР «Про статус депутатів місцевих Рад народних депутатів ПМР». Метою ініціативи є закріплення на законодавчому рівні такої форми документа як «депутатський акт».

У законі будуть прописані умови оформлення і повноваження народного депутата зі складання цього документа, який раніше діяв у нашій республіці, але низка законодавчих змін призвела до того, що депутатський акт вийшов із правового поля. Необхідність прийняття законопроекту, на думку О. Василатія, викликана відсутністю в законодавстві регламенту відносин, які виникають між народним депутатом та зацікавленими особами з приводу складання депутатського акта. Участь у цьому процесі бере сам депутат і не менш ніж дві особи, які підтверджують ті чи інші факти, стан або наявність майна, проживає людина за адресою чи ні.

Народний депутат зазначив, що є випадки, коли громадяни на тривалий час виїжджають за межі республіки й не завжди можуть оформити сам факт від’їзду. «Тобто прописка і реєстрація зберігаються, людина має громадянство, але, по суті, проживає в Російській Федерації чи в якій-небудь іншій країні. І багато інших випадків виникає, коли необхідно засвідчити той чи інший факт. Не завжди необхідне нотаріальне посвідчення. Виникають ситуації, наприклад, під час нарахування комунальних платежів або нотаріусам необхідно описати майно. У таких випадках підключаються органи самоврядування, сусіди й депутат сільської чи міської ради», – пояснив парламентарій.

Не завжди можливо залучити органи державної влади в подібних випадках. І навіть якщо така можливість є, ці послуги платні.

На думку Олега Василатія, якщо люди в рамках місцевого самоврядування зможуть розв’язувати ці питання самостійно, буде вигідно всім.

Парламентарій розповів, що має досвід роботи депутатом сільради й сам раніше брав участь у підготовці таких документів. Законодавець висловив упевненість у тому, що вони є необхідними для наших громадян.

Депутатський корпус підтримав доповнення до Закону «Про статус депутатів місцевих Рад народних депутатів ПМР». Законопроект прийнятий в остаточному читанні.

Олександр   ЗАЙЧУК.

Фото прес-служби Верховної Ради