Профспілки Придністров’я Сильний лідер – міцна первинка

У газеті «Профсоюзы Приднестровья», яка пройшла випробування часом, є рубрика –«Твої люди, Придністров’я», в якій рупор наших республіканських профспілок розповідає про найбільш шанованих придністровців і в першу чергу, звичайно, про активістів профспілкового руху ПМР.

Незадовго до 30-річного ювілею ЗАТ «Агропромбанк», в. о. головного редактора «профспілковика» Світлана Кравець у рамках телефонної розмови взяла бліц-інтерв’ю у голови первинної профспілкової організації АПБ Оксани Чебан. У тій розмові Оксана Василівна позначила проблеми, які на сьогодні особливо важливі для профспілки банку. Зокрема, це актуальні питання підвищення зарплати та стабільного графіка роботи. До найбільш вагомих досягнень за останні роки варто віднести те, що після зміни влади в ПМР нове керівництво банку визнало необхідність профспілки в ЗАТ і зберегло організацію чинної.

«На сьогодні у професійній спілці налічується 154 співробітники АПБ. У нас до цієї організації ставляться позитивно, люди розуміють, що вона потрібна і важлива», – сказала О. В. Чебан, додавши при цьому, що співробітники банку, які входять у профспілку, часто звертаються до неї по допомогу. Найчастіше вони просять надати їм матеріальну допомогу на лікування, медичне обстеження, похорони родичів і близьких. Варто зазначити, що серйозних конфліктів у трудовому колективі в останні роки тут не було.

Головний вектор –залучити молодь

Природно, в Рік молоді профспілка АПБ особливу увагу приділяє роботі з молоддю, прилученню її до профспілкового життя, залученню до лав профспілки. При цьому варто зазначити, що, як вважає О. В. Чебан, їхня молодь не противиться вступати до профспілки, але поки що не зовсім розуміє, для чого вона потрібна, адже кожен упевнений, що особисто його ніяка біда не торкнеться. «Робота із залучення нашої молоді до профспілки активно ведеться. Ми переконуємо молоде покоління на прикладах своїх старших колег. І результат є, молодь у нас цілеспрямована і розуміє суть проблеми», – підкреслила вона.

Взаємодія з адміністрацією

Авторитет первинної профспілкової організації високо цінує адміністрація банку. Вона не тільки не протидіє ПК, а і сприяє всім починанням та ідеям голови первинки. Профком спільно з керівництвом організовує і проводить безліч різних культурних заходів. Це, зокрема, новорічні ранки для дітей членів профспілки та для дітей співробітників, які не перебувають у профспілці. Робиться це з метою не розділяти єдину команду АПБ. А в День Міжнародного захисту дітей у колективі склалася традиція виїжджати в ліс на теплоході – з аніматорами, дитячими подарунками та частуваннями.

Оздоровлення своїх членів посідає особливо вагоме місце в роботі ПК АПБ. «Путівки нам намагаються виділяти практично в повному обсязі. В останні роки виконуються всі заявки на путівки в Кам’янку», – зазначила Оксана Василівна.

Важливий пункт –охорона праці

В умовах пандемії коронавірусу більшість підприємств і організацій приділяє особливу увагу безпеці праці своїх співробітників. О. В. Чебан зазначила, що охорона праці у них контролюється адміністрацією банку. «Ми забезпечені всіма необхідними інструкціями, вогнегасниками, тривожними кнопками. У період пандемії коштом АПБ нас повністю забезпечили рукавичками, масками, спиртом, хлорним розчином, антисептиком», – підкреслила вона.

Адміністрація на постійній основі відповідно до графіків проводить заходи з охорони праці, семінари, практичні заняття. І ще про одне: в комісію з трудових спорів заяв про випадки неврегульованих розбіжностей між роботодавцем і працівником з питань застосування трудового законодавства ПМР, колективного договору, внутрішніх наказів і трудового договору не надходило. Випадків травматизму на виробництві не зафіксовано.

Замість висновку

На завершення варто навести читачеві досьє видання «Профсоюзы Приднестровья» про Оксану Чебан. Вона вже близько 16 років працює в ЗАТ «Агропромбанк», 14 з яких очолює профспілкову організацію банку. Оксана Василівна – член президії Республіканського галузевого об’єднання профспілки працівників державних установ і громадського обслуговування Придністров’я. Нагороджена Грамотою Федерації профспілок Придністров’я і нагрудним знаком «За активну роботу в профспілках ПМР».

Павло   ОСТАПЕНКО.

Фото автора.

На фото Оксана Чебан