Люди з добрим серцем та душею

Придністров’я, як і всю Європу накриває третя хвиля коронавірусу. У республіці закликають: без зайвої необхідності не виходити з дому.

У своєму зверненні Президент Вадим Красносельський закликав людей похилого віку перейти на самоізоляцію, а волонтерам – надати допомогу всім тим, хто її потребує. Зокрема, в Бендерах волонтерський Центр сформувався ще в першу хвилю пандемії. Формат його роботи продовжує існувати досі.

Одна з найбільш вразливих категорій громадян у період пандемії – наші пенсіонери. Багато літніх людей, коли настав страшний Ковід-19, буквально стали безпорадними. На вулицю виходити не можна, а допомогти в господарстві нікому. На щастя, в нашій республіці є небайдужі люди з добрим серцем, їх називають волонтерами. Вони першими прийшли на допомогу всім тим, хто так потребував підтримки. Доставляли громадянам, які самотньо проживають, харчові продукти й медикаменти або просто підбадьорювали людей теплим словом. У Бендерах за півроку Центр допомоги громадянам із групи підвищеного ризику зараження COVID-19 допоміг 300 пенсіонерам та інвалідам. Звернутися в організацію може кожен, зателефонувавши за єдиним номером телефону 0 (552) 4-23-83. До речі, в Центрі допомоги своїх підопічних уже пізнають за голосами. Працювати почали ще в листопаді минулого року, а тепер разом з усіма переживають третю хвилю коронавірусу. «Пенсіонери продовжують телефонувати, громадянам потрібна допомога в товарах першої необхідності – це ліки, оплата комунальних послуг, закупівля товарів за рецептами. Звичайно, нині ситуація ускладнилася у зв’язку з тим, що захворювань побільшало і люди продовжують нам телефонувати з приводу того, щоб доставити продукти», – розповіла керівник Центру допомоги громадянам з групи ризику зараження COVID-19 Лариса Гереклієва.

Усі ліки та продукти волонтери закуповують і розкладають у пакети, а замовлення доставляють по Бендерах та довколишніх селах. Наприклад, жительці Гиски Вірі Олексіївні 80 років. По допомогу до добровольців звертається вже не вперше. З будинку пенсіонерка не виходить уже давно через поганий зір – майже нічого не бачить. Раніше по господарству допомагала сусідка, але тепер і вона захворіла. От і вирішила Віра Олексіївна звернутися до волонтерського Центру. «Я ось тепер думаю, якби я не звернулася до цього Центру, що я тоді робила б, хто б мені допоміг? А тепер побачила рідне обличчя волонтера і аж заплакала. Як добре», – поділилася радістю пенсіонерка.

А от Георгій Ісакович є одним із перших і постійних підопічних волонтерів. У соціальний Центр пенсіонер зателефонував відразу, тільки-но дізнався, що є такі добровільні помічники. «Без підтримки сьогодні важко, здоров’я вже не те – ноги майже не ходять, цукровий діабет, поганий зір», – поскаржився чоловік. «Нікому сходити в магазин, за ліками, заплатити за квартиру. Великі проблеми зі здоров’ям. Коли людина може ходити, зовсім інша справа. Я ніколи не думав, що так буде, все життя водієм працював», – з душевним болем розповів пенсіонер Григорій Нєгру.

У будь-який час року, незалежно від погоди, люди з добрим серцем поспішають на допомогу немолодим і самотнім людям. Часто у волонтерів є основна робота, але разом з тим добровольці знаходять час для добрих справ. У Центрі працюють двадцять волонтерів, в основному це працівники соціально-культурних установ Бендер. «Волонтерські рухи – це як відповідь пандемії коронавірусу, які виникли по всьому світу. Бендери теж не залишилися осторонь. Центр допомоги людям з групи ризику в місті створено з першої хвилі, продовжує він свою роботу й тепер. Серед добровольців – найактивніші бендерчани. Допомагати людям похилого віку й особливо одиноким людям – обов’язок кожного небайдужого громадянина, і це нормальна реакція здорового суспільства, яке в скрутну хвилину згуртовується», – зазначила заступник глави держадміністрації м. Бендери Світлана Познанська.

Страшна хвороба, на жаль, не відступає, а навпаки – набирає обертів. У республіці настала третя хвиля Ковід-19. Кількість захворілих щодня зростає. І тепер важливо дотримуватися всіх запобіжних заходів. Усім нам варто пам’ятати про близьких людей і всіх, хто нас оточує, і протягнути руку допомоги тим, хто потребує підтримки, та вберегти їх від зараження небезпечною хворобою. Єдиний Центр допомоги в Бендерах продовжує свою роботу. Зазначимо, організація працює в будні дні з 8-ї години ранку до 5-ї години вечора. Звернутися можна за єдиним номером телефону – 0 (552) 4-23-83. Волонтером може стати кожен – це те мале, що під силу зробити кожному з нас.

Марія   КРАВЕЦЬ.

Фото автора.