Єдиний республіканський семінар

Вперше в історії Придністров’я 26 березня Міністерство фінансів ПМР організувало єдиний спільний республіканський семінар із питань застосування податкового законодавства. Його проводили податкові інспекції всіх районів і міст республіки. Раніше ці заходи організовувалися кожним районом/містом окремо. А відтепер, ураховуючи багато факторів, у тому числі пандемію коронавірусу, семінари проводитимуться саме в такій формі.

Про це у вступному слові заявив заступник директора – начальник управління адміністрування держадміністрації Мінфіну Придністров’я Євген Кошелєв. Він відкрив і модерував цей форум. Крім того, у семінарі взяли участь фахівці Мінекономрозвитку та Державного митного комітету.

Захід був присвячений введенню електронної звітності в електронний документообіг республіки. Проект нині реалізує Мінфін. За допомогою цієї системи стане можливим надання всіх форм звітності (фінансової, податкової, статистичної) в електронному варіанті. Інформацію про технологію її використання можна знайти на сайті відомства.

Зазначимо, на сьогодні в системі електронної звітності вже зареєстровано 300 організацій, які не тільки можуть, а й звітують по-новому. Семінар проходив у формі прямих запитань і відповідей. Наведемо найважливіші з них.

– Яку дату можна вважати остаточною для подання електронного звіту?

– Датою поданя звіту вважатиметься день його відправки на адресу податкової інспекції з електронним підписом керівника.

– Як довго можна буде користуватися старою формою звітності?

– Протягом 2021 року ви ще матимете можливість здавати свої звіти на паперових носіях, але з 1 січня 2022 року планується повний перехід на електронну звітність.

– Чи можна здати декларацію про доходи після 1 квітня або без підпису працівника, якщо, приміром, він перебуває на лікарняному і до означеної дати на роботу не вийде?

– Декларація про доходи подається фізичною особою відповідно до норм закону. Організація, в якій трудиться такий працівник, має право подати цю декларацію замість самого платника податків, але в будь-якому випадку вона повинна бути підписана цією фізичною особою.

Простіше кажучи, мета цього проекту – підвищення ефективності та прозорості здачі звітності фірмами та підприємствами, а також налагодження електронного документообігу між відомствами. Іншими словами, це дозволить директору чи бухгалтеру фірми заповнити всі необхідні документи в цифровому вигляді й надіслати їх у потрібну інстанцію замість того, щоб йти туди та відносити стос паперів.

«Головний бухгалтер або керівник фірми, отримавши електронний цифровий підпис, який підтверджуватиме справжність зданої звітності, не йдучи з робочого місця, в будь-який зручний для нього час сформує звіт. Бланки не треба купувати, можна просто завантажити з системи, заповнити й через інтернет відправити у свою територіальну податкову інспекцію. Система сама проведе перевірку документа і в разі виявлення помилки звіт не прийме. Якщо всі поля заповнені вірно, звіт пройде перевірку, то він буде прийнятий у податкову інспекцію. Далі система автоматично розішле його всім учасникам процесу та органам влади, які зацікавлені в отриманні цих документів», –пояснив Сергій Кошелєв.

Ольга Полікарпова, одна з підприємців сказала, що дуже довго цього чекала: «Ми здаємо до Пенсійного фонду документи в електронному вигляді й не з чуток знаємо про переваги такого формату. По-перше, це добре з економічної точки зору, тому що у нас витрачається дуже багато паперу, картриджів на роздруківку. Ще один плюс – це економія робочого часу – не треба обходити всі інстанції, куди потрібно здавати звітність. А вивільнений у працівників час можна використовувати для виконання іншої, більш необхідної на той момент роботи».

На її думку, переваги нової системи особливо відчують ті, хто живе в районах, адже щоб дістатися до податкової, потрібно витратити багато сил, часу і грошей. «У Тирасполі це не так помітно, а, приміром, у Слободзеї – дуже. Район великий, наприклад, підприємцям із Тернівки потрібно дістатися взимку до податкової інспекції, щоб здати звітність, а це далеко і довго. Крім того, є обмеження за часом, потрібно встигнути тільки до обіду. Це створює для людей багато незручностей.

«Та є один нюанс, – зітхає вона, – приблизно 10 % бухгалтерів продовжують вести бухгалтерію в ручному режимі. Для цієї категорії фахівців може виникнути проблема зі здачею звітів у електронному вигляді. Тому, гадаю, потрібно буде думати про відкриття центрів, куди можна прийти та відправити звідти електронну звітність. У Росії є такі, там тобі або допомагають, або ти все заповнюєш сам».

Олександр   ЮШИН.

Фото з вiдкритих джерел.