Екоземлеробство – технологія майбутнього

У вівторок 23 березня в актовій залі Міністерства сільського господарства і природних ресурсів ПМР Союз промисловців, аграріїв і підприємців Придністров’я (СПАПП) провів міжнародний семінар з органічного землеробства.

Органічне (екологічне, біологічне) сільське господарство – форма ведення сільського господарства, за якої для збільшення врожайності, забезпечення культурних рослин елементами мінерального живлення, боротьби зі шкідниками та бур’янами активно застосовуються ефект сівозмін, органічні добрива (гній, компости, пожнивні залишки, сидерати), різні методи обробітку ґрунту тощо, а використання синтетичних добрив, пестицидів, регуляторів росту рослин, кормових добавок виключається.

У зв’язку з карантинними обмеженнями та для того, щоб охопити якомога більшу аудиторію під час проведення семінару, була організована трансляція у скайпі.

У заході взяли участь віцепрем’єр – міністр економічного розвитку Сергій Оболоник, керівництво Мінсільгоспу, представники СПАПП, експерти з Молдови та України, а також придністровські аграрії.

Фахівці з близького закордоння поділилися з присутніми досвідом роботи у сфері органічного і традиційного землеробства. У рамках семінару були представлені презентації, присвячені застосуванню кращих світових практик екоземлеробства, використання продуктів і новітніх розробок у цій галузі.

Були розглянуті основні питання, що стосуються напрямку органічного землеробства. Фахівці розповіли про тонкощі екологічного ведення сільського господарства. Роз’яснили все послідовно, починаючи з питання «з чого почати?» і закінчуючи інформацією з перших рук про тонкощі «бізнес дипломатії». Було приділено увагу оцінці ділянок та сертифікації продукції за європейським зразком, оптимізації витрат і способів ведення землеробства, переробленню продукту, мінімізації витрат під час доставляння споживачеві тощо.

Представники органічних фермерів розповіли про необхідність організації замкнутого циклу під час створення біологічного господарства. Крім вирощування різних культур однією з ланок цього циклу є тваринництво, яке дає матеріал для добрив. Також важливою складовою цієї системи є переробна промисловість, що дозволяє представити кінцевому покупцю готовий продукт. Все це разом узяте дасть можливість створити нові робочі місця, забезпечить республіку продовольством (у тому числі продуктами тваринництва) і доданою вартістю на готовий продукт під час його експорту.

Тож отримати інформацію від фахівців, від людей, які не один рік займаються не тільки вирощуванням органічної продукції, але знають усе про технологічний процес, про особливості сільгоспкультур, про логістику, про збут – це чудова можливість для придністровських аграріїв дізнатися якомога більше про цей напрямок.

Знаючи, що в останні роки попит на органічну продукцію зростає величезними темпами, прем’єр-міністр Олександр Мартинов дав низку доручень для вивчення питань, пов’язаних із розвитком екологічного сільського господарства. Загальносвітові тенденції свідчать про високі перспективи біоземлеробства. Не секрет, що весь сучасний цивілізований світ зацікавлений у переході на такий вид ведення сільського господарства. Наприклад, ЄС ставить собі за мету до 2030 року конвертувати 25 % земель сільськогосподарського призначення на органічне землеробство, а також скоротити на 50 % використання небезпечних пестицидів. А Франція запланувала повний перехід на органіку до 2050 року. У Росії також здійснюється плановий перехід із традиційного землеробства на органічне.

Сучасні вчені розуміють, що якщо не змінити підхід до землеробства, то наступним поколінням дістанеться ґрунт, який буде позбавлений родючості. Також величезною проблемою наслідків застосування в сільському господарстві хімічних препаратів стає зростання онкологічних захворювань.

На сьогодні у Придністров’ї вже є землекористувачі, які займаються виробництвом органічної продукції. Тому проведення таких заходів, як цей міжнародний семінар, сприяє розвитку галузі в республіці, дає можливість обмінятися досвідом, дістати цінну інформацію та додає впевненості в тому, що екологічне землеробство вже тепер може давати прибуток і безумовно є технологією майбутнього.

Олексій   РОСТОВЦЕВ.

Фото з вiдкритих джерел.