Бронза Кубка світу з пауерліфтингу – наша

Придністровський параспортсмен із Дубоссар Денис Раюл завоював бронзову медаль у Манчестері (Великобританія) на другому етапі Кубка світу з пауерліфтингу. Змагання для спортсменів з обмеженими фізичними можливостями відбувалися з 25 до 28 березня.

Майстер спорту з пауерліфтингу Денис Раюл (інвалід-візочник 1-ї групи з ДЦП) увійшов до трійки кращих серед параспортсменів із 22 країн світу. Всього у змаганні взяли участь 125 атлетів. Його тренер Зінаїда Іов розповіла, що, всупереч пандемії та пов’язаним з нею обмеженням, які перешкоджали тренувальному процесові, Денису вдалося не тільки зберегти свою спортивну форму, але і поліпшити її завдяки тренуванням за оновленою системою. Крім того, він набрав більшу м’язову масу і перейшов у вагову категорію до 97 кг.

Навіть тривала перерва в міжнародних змаганнях не завадила йому чудово виступити й показати себе гідним суперником. У третій спробі він зумів підняти штангу вагою 165 кг. Цей результат дає йому право на відбір у майбутні Паралімпійські ігри, які проводитимуться у столиці Японії місті Токіо.

Для отримання заповітної путівки на Паралімпіаду придністровців Денису Раюлу належить закріпити свої результати у світовій першості з пауерліфтингу, яка відбудеться з 6 до 9 травня в таїландській Паттайї. Наступним етапом стане третій завершальний етап Кубка світу в травні у столиці Грузії Тбілісі та в червні – в найбільшому місті ОАЕ Дубаї.

Нагадаємо, Денис Раюл професійно виступає з 2015 року. Він є майстром спорту Молдови, неод-норазовим чемпіоном Молдови, посів четверте місце на Кубку світу в Дубаї. У лютому минулого року (перед пандемією) на Кубку світу з пауерліфтингу в Нігерії Денис виступав у ваговій категорії 80 кг у групі «А» і підняв штангу вагою 155 кг. І, нарешті, днями в Манчестері він підняв вагу в 165 кг.

Денис розповів, що спочатку у спорт прийшов для того, щоб відновитися після операції: «Прикладом для мене став Микола Іов, людина, знаменита не тільки в нашому місті, республіці, але й у всьому світі. Він познайомив мене з Зінаїдою Сергіївною. Я почав відвідувати спортзал, хоча був практично лежачий. Спершу хлопці заносили мене туди на руках. Первинним завданням було по можливості привести руки й ноги в робочий стан. Поступово я призвичаївся до занять зі штангою і під керівництвом Зінаїди Сергіївни почав займатися пауерліфтингом професійно. На змаганнях поруч з собою я бачу багато цілеспрямованих людей, справжніх спортсменів. На помості ми є суперниками, та у звичайному житті прекрасно спілкуємося, підтримуємо одне одного. На змаганнях зустрічаємося з багатьма вже як друзі або як хороші знайомі. Приємно побачитися, позмагатися, оцінити, хто і чого досяг».

Денис щиро дякує Зінаїді Іов, яка є ще й керівником республіканської громадської організації «Паралімпійський Комітет». Свою діяльність вона починала з того, що разом з чоловіком Олександром Петровичем тренувала свого сина Миколу, який на сьогодні є багаторазовим європейським і світовим чемпіоном.

Мужній хлопець Денис Раюл поділився секретами свого успіху і радить людям, які зіткнулися з життєвими труднощами, не опускати руки: «Найголовніше – це прагнення жити й розвиватися».

Сергій   МИНАЄВ.

Фото: IА «Новости Приднестровья».