Вони згуртувалися, щоб їх почули й побачили

Бендерській організації «Товариство сліпих Придністров’я» виповнилося 22 роки. Раніше товариство входило до складу молдавської установи. Однак 30 березня 1999 року воно стало самостійною організацією. За більш ніж два десятки років громадські діячі зробили чимало, хоча в їхній історії були злети й падіння.

У Бендерах наприкінці 90-х була створена окрема організація «Товариство сліпих». Спочатку вона перебувала в молдавській структурі, але настали часи, коли потрібно було ставати самостійними. Головною метою було й залишається донині надання соціальної та матеріальної допомоги інвалідам із вадами зору, їх медичної та трудової реабілітації. «Якщо говорити про роки, які передували пандемії, організація дуже багато зробила з залучення гуманітарної, благодійної допомоги – надання одягу, взуття, харчових продуктів, грошові кошти – все це розподілялося в організації за списками», – розповів голова Бендерської організації товариства сліпих Придністров’я Віктор Нікіта.

На сьогодні у Бендерській організації 271 особа. Це люди з інвалідністю зору I, II та III груп. «З моменту заснування нас було 350 осіб. Тепер значно менше. Основний контингент в організації складають люди віком за 60 років (близько 70 %), молоді до 40 років зовсім небагато. На жаль, організація щодо вікового складу старіє, припливу молодих людей немає, раніше був хороший зв’язок з Бєльцькою школою-інтернатом, але нині ця установа на грані закриття. Молодь не приходить. Звичайно, це ще пов’язано з тим, що раніше працювало основне навчально-виробниче підприємство «Маяк» у Бендерах. Воно мало свій гуртожиток, надавало роботу людям з вадами зору. І було багато молодих людей, які відвідували спортивні та мистецькі гуртки. У нас був хороший колектив художньої самодіяльності – вокально-інструментальний ансамбль «Сперанса», а тепер його немає», – підкреслив Віктор Нікіта.

Згадуючи про спортивну діяльність організації, Віктор Георгійович зазначив, що Бендерському товариству є чим, а головне, ким пишатися. Так, у 2016 році команда, в якій перебували здебільшого бендерчани, виграла у Болгарії чемпіонат світу з шашок серед спортсменів з обмеженими можливостями здоров’я. Крім того, в минулі роки була команда з торболу – спеціально для людей з вадами зору. Придністровські юнаки брали участь у різних чемпіонатах Німеччини, Голландії, Польщі. «Наша організація брала і продовжує брати участь у всіх заходах, які проводяться в місті, в республіці, в Молдові. Ми продовжуємо підтримувати наші зв’язки – культурні, спортивні. Це вихід на світову Європу: чемпіонати Європи, світу. У нас є непогані результати за останні 5 років», – зазначив голова Бендерського товариства сліпих Придністров’я.

В організації впевнені, що вирішити проблему можна тільки спільними зусиллями та за підтримки держави. Так, громадські працівники регулярно виходять з різними ініціативами на рівні Уряду і Президента республіки. Одним із головних питань є створення доступного середовища – ремонт тротуарів, вибоїн, за які чіпляється тростина, установка озвучених світлофорів. «Проводиться велика робота. Як представник у справах інвалідів при Президенті, я часто ці питання та ініціативи висуваю. Тепер у Тирасполі та Бендерах з’явилися тролейбуси з голосовим озвученням – це наша ініціатива. Друга проблема – світлофори з озвученням, у Тирасполі частково це питання вирішене, в Бендерах, на жаль, поки що ні. І ще одна серйозна проблема залишилася – фарбування сходинок контрастними кольорами для осіб, у яких частково немає зору. Щоб людина могла йти по сходах і їй було видно – де щаблина, де рівна поверхня. На сьогодні сходи всі сірі, однотонні – нічого не видно. Дуже багато залишилося нереалізованих ініціатив», – підкреслив Віктор Нікіта.

Голова Бендерської організації товариства сліпих Придністров’я зазначив, що має намір і надалі проводити активну роботу з поліпшення доступного середовища для людей з вадами зору. Проблем з інфраструктурою досить. «У місті є багато незручних місць, необладнаних для людей з інвалідністю – це тротуари, переходи, зупинки. Всі ці місця були нами відзначені в результаті моніторингу інфраструктури, який ми проводили неодноразово – місця компактного проживання інвалідів із зору і найбільш багатолюдні місця. Двори, які не обладнані, по вулиці Котовського, Кірова та інших вулицях», – підсумував він.

Оксана   КРУК

Фото з сайту держадмiнiстрацiї м. Бендери.